• Business

    Ασθενίδης (ΚτΠ): Ψηφιακά έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης

    Σταύρος Ασθενίδης, CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας


    Την εκτίμησή του ότι κάποια ψηφιακά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύουν να μην προλάβουν να προκηρυχθούν και να μείνουν στο…ράφι έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης.

    Όπως διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΚτΠ, τα έργα αυτά που πρόκειται να μην προλάβουν τα «βγουν», είναι αυτά τα οποία ακόμα δεν είναι ώριμα και των οποίων οι χρόνοι υλοποίησης εκτείνονται σε σημαντικό βάθος χρόνου, που ξεπερνά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο ίδιος είπε ότι θα γίνει περίπου το 85% των έργων που είχαν αρχικά προβλεφθεί, ενώ είπε ότι όσες δράσεις ή έργα δεν έχουν ολοκλήρωση το 2025 δεν θα προκηρυχθούν γιατί πολύ απλά δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν. «Δεν πρόκειται να δημοπρατήσουμε στα τέλη του 2024 έργα, τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης πέραν του 2025, γιατί δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν» τόνισε ο κ. Ασθενίδης.

    Τα επόμενα έργα της ΚτΠ

    Ο κ. Ασθενίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι εντός 5ετίας η ΚτΠ έχει προκηρύξει περισσότερους από 280 διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ ενώ υπογράψει περίπου 320 συμβάσεις. Αυτή τη περίοδο διαχειρίζεται περί τα 380 έργα 2,5 δις. ευρώ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας ενώ η ΚτΠ επιταχύνει την προκήρυξη περίπου 60 έργων αξίας 300 εκατ. ευρώ.

    «Μας ανησυχούν τα έργα των ψηφιοποιήσεων, τα οποία είναι μεγάλα, αλλά θεωρώ ότι θα είμαστε εντός στόχων. Δεν θα είμαστε στο 100%, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έργα που με σιγουριά να λέμε ότι δεν θα γίνουν» τόνισε ο κ. Ασθενίδης και πρόσθεσε: Οι χρόνοι είναι πιεστικοί.

    «Κάθε μέρα που περνάει είναι δύσκολη. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά και κάποια από τα έργα περίπλοκα. Είναι έργα υπηρεσιών, τα οποία έχουν αυξημένη δυσκολία και στην ωρίμανση και στην προκήρυξη» τόνισε ο κ. Ασθενίδης.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πλευρά του τόνισε ότι «τα έργα τρέχουν με ταχύτητα, προσπαθούμε να προκηρύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα καθώς δεν μας παίρνει να χάσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Οκ. Ασθανίδης μίλησε και για το «ντου» της Επιτροπής Ανταγνωισμού σε εταιρείες πληροφορικής, καθώς τόνισε ότι η ΚτΠ συνεργάζεται για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με πάνω από 65 ανάδοχους και σχεδόν 120 εταιρείες του κλάδου, που έχουν συστήσει κοινοπραξίες, εννοώντας -προφανώς- ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού,

    Όπως είπε, στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο ανοιχτής, συνδεδεμένης και δυναμικής κοινωνίας που επωφελείται από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών. Θέλουμε να είμαστε πίσω από κάθε δράση που κάνει την Δημόσια Διοίκηση πιο φιλική και προσιτή, με ψηφιακά εργαλεία που εξυπηρετούν τις συναλλαγές των πολιτών, σε κάθε γωνιά της χώρας προσφέροντας λύσεις σε κάθε ανάγκη που υπάρχει. Είτε είναι η τηλεργασία, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, η απόδοση δικαιοσύνης, η τηλεϊατρική, οι οικονομικές συναλλαγές».

    Διαβάστε επίσης:

    Σταύρος Ασθενίδης (ΚτΠ): Διαχειριζόμαστε έργα 3,5 δις ευρώ – Χρειάζεται η προσπάθεια όλων των φορέων για την έγκαιρη υλοποίησή τους

    Παπαστεργίου: Ευφυείς πόλεις χωρίς ευφυείς πολίτες δεν υπάρχουν

    Ξεκινά η επένδυση 976 εκατ. της Microsoft – Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε Data Center στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ