Με τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχουν στενέψει, γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος κάποια έργα να μείνουν εκτός.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης, κατά τη διάρκεια καλέσματος σε δημοσιογράφους επεσήμανε ότι περίπου 10 έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ δεν θα προλάβουν να προκηρυχθούν-δημοπρατηθούν, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος έργα που έχουν βγει σε διαγωνιστική διαδικασία αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, να μην ολοκληρωθούν ποτέ.
Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιου έργου είναι για την ψηφιακή εκπαίδευση των στρατευσίμων, το οποίο έχει βγει μεν σε διαγωνισμό, αλλά όπως είπε ο κ. Ασθενίδης δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως δεν θέλει να το προχωρήσει.
Ταυτόχρονα όμως ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι τουλάχιστον το 90% των έργων θα ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει σιωπηρή παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ολοκληρωθεί το τεχνικό σκέλος των έργων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.
Τα έργα της ΚτΠ
Η Κοινωνία της Πληροφορίας αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περισσότερα από 390 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ η πλειονότητα των οποίων χρηματοδοτείται από το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0».
Από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως σήμερα έχει προκηρύξει περισσότερους από 250 διαγωνισμούς έργων, εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής συμβασιοποιηθεί πάνω από 200.
Ωστόσο με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι εξόχως απαιτητικά, ακόμα και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Με τον CEO της ΚτΠ να εμφανίζεται καθησυχαστικός και αισιόδοξος ότι με κοινή προσπάθεια θα υλοποιηθούν όλα τα έργα στην ώρα τους.
Προτεραιότητα της ΚτΠ είναι να προχωρήσουν τα εμβληματικά έργα στην Δικαιοσύνη και στην υγεία αλλά και οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις για την κυβερνοασφάλεια, το δημοσιονομικό σύστημα της κεντρικής διοίκησης και της λοιπής Γενικής Κυβέρνησης (Gov ERP), την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM) και μια σειρά μικρότερων έργων με αντικείμενο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό δημοσίων φορέων.
Τα σημαντικότερα
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει τρέξει η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το e-justice, αξίας 100 εκατ. ευρώ και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ψηφιοποίηση των αρχείων 368 δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη τη χώρα για την ψηφιοποίηση 300 εκατ. σελίδων.
Επίσης σημαντικά είναι τα έργα για την ψηφιοποίηση αρχείων του δημοσίου συστήματος Υγείας (95 εκατ. ευρώ), του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο αξίας 187,3 εκατ. ευρώ.
Πολύ σημαντικό έργο είναι οι «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα (Cyber Security)», το οποίο θα θωρακίζει νευραλγικές υποδομές και εφαρμογές του Δημοσίου από κακόβουλες ενέργειες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καλή λειτουργεία των Δημόσιων υπηρεσιών.
Μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί επίσης το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας ύψους 128,94 εκατ. ευρώ και η ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα 32,25 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο για τις βιομηχανικές πλατφόρμες δεδομένων αξίας 100 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Κτηματολόγιο: Πόλεμος προσφυγών μπλοκάρει την ψηφιοποίηση των αρχείων – Τι απαντά το υπουργείο
Ψηφιοποίηση αρχείων δημοσίου: Οι εταιρείες που μοιράζονται έργα €600 εκατ.
Ψηφιοποίηση Αρχείων Υγείας: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο των €117 εκατ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ