Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

ASML: Πώς αποκόπτει την Κίνα ο γίγαντας της τεχνολογίας των τσιπ – Η επιρροή των ΗΠΑ στην ολλανδική κυβέρνηση

Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)

Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)

Να περιορίσει την ικανότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τεχνολογικής εταιρείας, ASML Holding, να επισκευάζει και να συντηρεί τον εξοπλισμό ημιαγωγών της στην Κίνα, σχεδιάζει η Ολλανδική κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες του Πεκίνου να αναπτύξει μια βιομηχανία τσιπ παγκόσμιας κλάσης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντικ Σόοφ, πιθανότατα να μην ανανεώσει ορισμένες άδειες της ASML – μετά την λήξη τους στα τέλη του έτους – όσον αφορά το σέρβις και την παροχή ανταλλακτικών στην Κίνα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Η απόφαση της κυβέρνησης, θα αφορά τα κύρια μηχανήματα βαθιάς υπεριώδους λιθογραφίας ή DUV, τα αποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της εταιρείας.

Ο εξοπλισμός κατασκευής τσιπ του ολλανδικού κολοσσού και κορυφαίου στον κλάδο, διαθέτει συμφωνίες συντήρησης, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της λειτουργίας τους.

Εάν αυτές καταργηθούν, κάποιος εξοπλισμός θα μπορούσε απενεργοποιηθεί το επόμενο έτος και συνεπώς, η εταιρεία πιθανότατα να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της.

Η ASML και το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και ο “τρομακτικός” FDPR

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης έρχεται μετά από κάποιες πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εγείρει την πιθανότητα επιβολής ορισμένων μονομερών μέτρων σε χώρες-εταίρους.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και αυτόν γνωστό ως “κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος” (Foreign Direct Product Rule), εάν οι σύμμαχοι δεν συμφωνούν να ευθυγραμμίσουν τους ελέγχους τους στην Κίνα με τις ΗΠΑ.

Ο FDPR, επιτρέπει στους Αμερικανούς αξιωματούχους να ελέγχουν τη ροή ξένων προϊόντων που κατασκευάζονται ακόμη και με την μικρότερη ποσότητα τεχνολογίας προέλευσης ΗΠΑ.

Οι πιο σημαντικές χώρες για τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, εκτός από τις ΗΠΑ, είναι η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει “απειλήσει” τους συμμάχους με τον FDPR.

Παρόλο που η ολλανδική κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αντιστάθηκε στην πίεση των ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση Σόοφ, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της εθνικής αντιτρομοκρατικής μονάδας, κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στην Κίνα.

Η Ολλανδία πρέπει να είναι “πολύ προσεκτική στις συνομιλίες με το Πεκίνο για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο ίδιος στο Bloomberg αυτόν τον μήνα.

Ο Σούφ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Ολλανδία: 2,5 δισ. για έργα στο Αϊντχόβεν και φοροελαφρύνσεις για να μην φύγει εκτός χώρας η ASML

ASML: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τον ολλανδικό κολοσσό των τσιπ – Ποιοι είναι οι νέοι ανταγωνιστές

Birkenstock: Διατηρεί τις ετήσιες προβλέψεις εν μέσω ισχυρής ζήτησης για τα δημοφιλή σανδάλια