Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος ΕΑΕΕ – Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ
Περιεχόμενα
Πρωτοβουλίες για την μείωση των αυξήσεων στα συμβόλαια, που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 20% ζητάνε άνθρωποι του κλάδου ασφαλίσεων από την κυβέρνηση, καθώς όπως λένε μιλώντας στο mononews.gr η κατάσταση αυτή οδηγεί στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Παράλληλα συχνά, οι ασφαλιστές συναντούν περιπτώσεις ακυρώσεων συμβολαίων, καθώς οι πελάτες αδυνατούν να πληρώσουν λόγω των υπερβολικών αυξήσεων, με πολλούς να λένε ότι θα επανεξετάσουν τις επιλογές τους το επόμενο διάστημα εφόσον βέβαια γίνει κάτι και σταματήσουν οι ανατιμήσεις.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε δηλώσεις του χαρακτήρισε υπερβολικές και με δυσμενείς προεκτάσεις για τους πολίτες και για την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας που ακολουθούν τις ανατιμήσεις των παροχών των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Παράλληλα, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πρόσφατο συνέδριο στην Ύδρα, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στις ασφαλίσεις του κλάδου υγείας. Ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στις ασφαλίσεις του κλάδου υγείας και να καταργηθεί ο φόρος του 15% που επιβάλλεται επί των ασφαλίστρων.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η άρση ή μείωση των φόρων θα ωφελήσει άμεσα όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και, βεβαίως, και τους ιδιωτικά ασφαλισμένους, καθώς το ασφαλιστικό προϊόν νοσοκομειακής κάλυψης θα μπορέσει να γίνει πιο προσιτό και η κάλυψη της υγείας μια βιώσιμη ασφαλιστική δραστηριότητα.
Αυξήσεις ακόμα και 20%
Άνθρωποι του κλάδου τονίζουν ότι μέσα στο έτος έχουν συναντήσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα ακόμα και 20% συνήθως στα παλαιά συμβόλαια. Χαρακτηρίζοντας τις αυξήσεις αυτές ως απαραίτητη συνθήκη, καθώς αυξάνονται τα νοσήλεια.
Ο ασφαλιστικός κλάδος διαμαρτύρεται ότι το αυξημένο κόστος νοσηλείας οδηγεί τις εταιρείες να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ακυρώσεις συμβολαίων. Αυτό με τη σειρά του έχει αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να είναι ζημιωμένες στον κλάδο υγείας και πλέον έχουν αρχίσει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Καταγγελίες από καταναλωτές
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών που αφορούν αύξηση των ασφαλίστρων, ιδίως στις συμβάσεις ασφάλισης υγείας ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας, κυμαίνεται στο ανώτατο όριο του δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με περιπτώσεις μάλιστα που το ξεπερνούν.
Ειδικότερα, ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τη διετία 2021-2022 ενισχύθηκε κατά 14%, ενώ χωρίς την επίδραση της ηλικίας αυξήθηκε κατά 8,2%.
Όπως έχει ανακοινώσει πριν λίγο καιρό η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση είτε να αποδεχθούν τις αυξήσεις με σκοπό να διατηρήσουν σε ισχύ το συμβόλαιό τους, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους, είτε να διακόψουν την ισόβια ασφαλιστική τους σύμβαση. Από την ως άνω πρακτική διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών να προχωρήσουν σε ακύρωση των ως άνω συμβολαίων.
Ταυτόχρονα, η Ένωση Καταναλωτών ζητά από τα υπουργεία να προχωρήσουν αμέσως στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξαλειφθούν οι καταχρηστικές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων.
Επίσης να προχωρήσει σε συστηματικούς ελέγχους τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασής της.
Διαβάστε επίσης:
Οι big business του Γουόρεν Μπάφετ με τις ασφαλιστικές εταιρείες
Οι 3+1 προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς
Σαρρηγεωργίου προς κυβέρνηση: Συνεχίστε αλλά θέλουμε περισσότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα