ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι στις τράπεζες, η έκπληξη της Aktor, το μπλόκο στις οικοδομές σε Φιλοθέη – Ψυχικό, ο απολογισμός Άδωνι, ο Δένδιας και οι δωρεές, οι 15 που δεν θα ψηφίσουν Σακελλαροπούλου, τι θα γίνει με τους εξωκοινοβουλευτικούς και 3 hot επιχειρηματικά quiz
Η άμεση καταγραφή των ζημιών στις περιοχές της Θεσσαλίας και η γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των ασφαλιστικών εταιρειών, που ήδη κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει να δίνουν τα πρώτα ποσά.
Η καταστροφή είναι πρωτόγνωρη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσό-μαμούθ που πρόκειται να καταβάλουν οι ασφαλιστικές, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.
Στην προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία του Ιανού τον Σεπτέμβρη του 2020 οι ασφαλιστικές είχαν προχωρήσει στην καταγραφή περίπου 2.500 ζημιών και οι αποζημιώσεις που είχαν δοθεί είχαν φτάσει περίπου τα 40 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο ακόμα είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς (άρα και το ύψος των αποζημιώσεων), καθώς ακόμα και σήμερα η πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων στα σπίτια και τις επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολη. Έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.
Λόγω του μεγέθους της καταστροφής, ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση νέα μέτρα για την ασφάλιση των επιχειρήσεων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη συζητείται η διεύρυνση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θεσπίστηκε προσφάτως από 10% στο 30% ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήδη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ, Σταύρος Κωνσταντάς, με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στο σύνολο των ασφαλιστικών, ζητά άμεση ενημέρωση αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών αναφορικά με το ύψος των αποζημιώσεων που πρόκειται να δοθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον Ιανό ενώ το 80% των αποζημιώσεων αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τι θα γίνει με τα ασφάλιστρα
Ενώ είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων, πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω του μεγέθους των αποζημιώσεων που θα δοθούν, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις το επόμενο διάστημα στα συγκεκριμένα συμβόλαια.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αυξήσεις μπορεί να υπερβούν το 20%-30% στα νέα, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος των ζημιών.
Αυξήσεις στις τιμές των ασφαλίστρων έχουν δει οι ασφαλισμένοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες Ευρώπη, καθώς οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί 10%-12% ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές για την ασφάλιση έχουν αυξηθεί έως και 40% το τελευταίο έτος.
Ανοχύρωτοι σε φυσικές καταστροφές – Τα μέτρα στο τραπέζι
Ωστόσο είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα ανασφάλιστη, ζήτημα που πολλές φορές έχουν θίξει οι επαγγελματίες του κλάδου, η Ένωση Ασφαλιστών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Όπως πρόσφατα είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, το 80% των πληγέντων αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές, στη Γερμανία το 75% ενώ στην Ελλάδα μόλις το 10%. Ο αριθμός των οχημάτων που καλύπτεται για ζημιές από πλημμύρες είναι κάτω από 10% εξηγώντας ότι μόνο «το 10% των οχημάτων που καταστράφηκαν μπορούν να αποζημιωθούν από τις εταιρείες» ανέφερε.
Το μέτρο που έφερε πρόσφατα η κυβέρνηση για μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές ήταν μια καλή πρώτη κίνηση, ωστόσο πρέπει να θεσπίσουμε νέα μέτρα για να ασφαλιστούν οι πολίτες, λένε συχνά στελέχη του κλάδου.
Ο Πρόεδρος της ΕAΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε σχετικό μήνυμα ανέφερε: «Ως ασφαλιστική αγορά βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας εκπληρώνοντας την αποστολή μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο επιβάλλουν συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη και το σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας».
Διαβάστε επίσης:
Επί ποδός οι ασφαλιστικές για τις πλημμύρες – Ποιες οι εκτιμήσεις
Ασφαλιστικές εταιρείες: Αυξήθηκε κατά 1,83% η αξία του ενεργητικού τους το β’ τρίμηνο
Ασφαλιστικές εταιρείες: Στα 2,1 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το πεντάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί