Στα 2,1 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιρειών το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, σημειώνοντας μια αύξηση 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς τονίζουν ότι αυτή η αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το 2022 είναι ένα πολύ θετικό δείγμα και ότι το 2023 μπορεί να κλείσει καλύτερα, σε συνδυασμό και με την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

1

Ενώ θεωρούν ότι τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση, με σημαντικότερο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές κατοικίες, θα οδηγήσουν περισσότερους πολίτες να ασφαλιστούν.

Όπως αναφέρει η έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, από τα 2,1 δις ευρώ στη συνολική παραγωγή στο πεντάμηνο, τα 1,003 δις ευρώ προέρχονται από ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής, αυξημένα κατά +5,8% σε σχέση με το 2022, ενώ τα υπόλοιπα 1,08 δις. αφορούν ασφάλιστρα κατά ζημιών, καταγράφοντας αύξηση 10,8%.

Οι ασφαλίσεις ζωής

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με τη μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Από τα 1,003 δις ευρώ  των ασφαλίσεων ζωής, τα 498,4 εκατ. ευρώ αφορούν τις ασφαλίσεις ζωής, τα 343 εκατ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις και τα 161,9 εκατ. ευρώ σε διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

Ασφαλίσεις κατά ζημιών – Πώς πήγε ο Μάιος

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών απέφεραν μεγαλύτερο τζίρο στις ασφαλιστικές εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Η μεγαλύτερη παραγωγή παρουσιάστηκε στις ασφάλειες για αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων, με την παραγωγή να ξεπερνά τα 315 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα συμβόλαια για ασθένειες τα οποία έφεραν 194 εκατ. ευρώ, αλλά και για πυρκαγιά και λοιπά στοιχεία της φύσης που ανήλθαν στα 138,6 εκατ. ευρώ.

Όπως δείχνει η έρευνα της ΕΑΕΕ, ο Μάιος υπήρξε καθοριστικός μήνας στην παραγωγή ασφαλίστρων, καθώς μόνο τότε τα ασφάλιστρα υγείας ανήλθαν στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα κατά ζημιών στα 219 εκατ. ευρώ.

Στις ασφάλειες ζωής μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τον Μάιο του 2022 εμφάνισαν τα ασφάλιστρα που αφορούν τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 6,2% στα 45,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στις ασφάλειες ζημιών μεγάλη αύξηση είδαν οι ασθένειες, που ανήλθαν στα 39,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 30,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μεγάλοι ξένοι όμιλοι και funds σαρώνουν τις ελληνικές ασφαλιστικές

Τι σηματοδοτεί η κίνηση Watsa-Καραβία να αγοράσουν στα 1,9 ευρώ μετοχές της Eurobank από το ΤΧΣ

Οικογένεια Κασκαρέλη: Πού κρίθηκε το deal εξαγοράς της «Υδρόγειος» από την Reale Mutua