Σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές έχουν «μοιράσει» οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Οι ζημιές από φυσικά φαινόμενα έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι την περίοδο 1993-2023, οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις περί των 968,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο από αυτά μόνο την τελευταία δεκαετία καταβλήθηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις 680 εκατ. ευρώ.

1

Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στις κατοικίες όσο και στις επιχειρήσεις. Στις κατοικίες καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο ενώ με τις επιχειρήσεις καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο και την αιτία για το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σε ποσοστό 62,5% των αποζημιώσεων των καταγραφόντων περιστατικών ενώ η δασική πυρκαγιά η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής.

Η μέση ζημιά της πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλότερη από τις λοιπές περιπτώσεις καθώς προκαλεί ολικές ή σχεδόν ολικές καταστροφές και διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζημιά της πλημμύρας.

Οι αποζημιώσεις 1993-2023

Όπως αναφέρει η έρευνα, η συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές είναι σημαντική, καθώς για τα περιστατικά αυτά έχουν δηλωθεί συνολικά 51.127 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με πόσο απαίτησης 968,5 εκατ. ευρώ.

Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα (πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές) έχουν σαφή τάση αύξησης στην συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια κι ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τις ζημιές που καταγράφηκαν κατά 58,7% για το πλήθος των ζημιών της περιόδου 1993 – 2023 και κατά 76,9% για το ποσό απαίτησης.

Από αυτές, οι πλημμύρες αποτελούν το συχνότερο φαινόμενο (52,8% του πλήθος των ζημιών της περιόδου ) και την αιτία για το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων (62,5%), ενώ τα συμβάντα από σεισμό παρουσιάζουν σταθερότητα ως προς την συχνότητα εμφάνισης καταγράφεται κατά μέσον όρο ένα σοβαρό περιστατικό κάθε χρόνο (8 περιστατικά τα τελευταία 10 χρόνια).

Η δασική πυρκαγιά αποτελεί την αιτία με το πιο έντονο πλήγμα φυσικής καταστροφής. Η μέση ζημιά από δασική πυρκαγιά είναι πολύ υψηλότερη από τις λοιπές περιπτώσεις (διπλάσια από την αντίστοιχη μέση ζημιά της πλημμύρας) καθώς η πυρκαγιά προκαλεί περισσότερες ολικές -ή σχεδόν ολικές- καταστροφές.

Οι αποζημιώσεις 2014-2023

Ωστόσο τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται ιδιαίτερα έντονες οι συνέπειες των καταστροφικών περιστατικών, τόσο στην συχνότητα εμφάνισής τους όσο και στη σφοδρότητά τους, ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκάλεσε.

Το χρονικό διάστημα 2014-2023 για τις ασφαλισμένες κατοικίες καταγράφηκαν 32 περιστατικά φυσικών καταστροφών. Δηλώθηκαν συνολικά 13.117 ζημιές σε κατοικίες με ποσό απαίτησης 121,2 εκατ. ευρώ και μέση ζημία 9,238 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις καταγράφηκαν 32 περιστατικά φυσικών καταστροφών. Δηλώθηκαν συνολικά 8.635 ζημιές με ποσό απαίτησης 557,1 εκατ. ευρώ και μέση ζημία 64,515 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία πενταετία τα φαινόμενα είναι ακόμα πιο εντατικά. Όσον αφορά τις κατοικίες, καταγράφονται κατά μέσον όρο 2.145 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 15,7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η επίδραση του 2023 στη δριμύτητα των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, αφού μέσα στο έτος καταγράφηκαν 8.839 ζημιές από πλημμύρες, ποσού απαίτησης 390 εκατ. ευρώ και 403 ζημιές από δασικές πυρκαγιές, ποσού απαίτησης 49 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι ποσό αποζημιώσεων ύψους 439 εκατ. ευρώ, μόνο για καταστροφικά περιστατικά του έτους 2023, δεν έχει καταγραφεί ξανά σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια της.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων – Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα οχήματα

Αυτοκίνητα: Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Τι να περιμένουν οι ιδιοκτήτες το 2024