• Business

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Τα μεγάλα deals που έγιναν τα τελευταία χρόνια

    Ο Πρεμ Γουάτσα ήταν από τους πρώτους που είδαν τις ευκαιρίες στην ασφαλιστική αγορά


    Πόλος έλξης επενδύσεων έχουν γίνει οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στη χώρα αλλά και οι μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν, δημιουργούν το κατάλληλο «μείγμα» και τις καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

    Επίσης, ο κλάδος των ασφαλίσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό καθώς οι προκλήσεις κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο τα χρόνια που ακολουθούν, όσον αφορά την προστασία της περιουσίας (κατοικίες, επιχειρήσεις κλπ) από φυσικές καταστροφές.

    Μάλιστα πρόσφατα, ο κατά πολλούς «γκουρού» των επενδύσεων Warren Buffett ανακοίνωσε ότι μέσω της Berkshire Hathaway τοποθετήθηκε στην ασφαλιστική εταιρεία Chubb, δαπανώντας περίπου 6,7 δις. δολάρια για να αποκτήσει σχεδόν 26 εκατομμύρια μετοχές.

    Βέβαια, εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε deal και συμφωνίες τόσο μεγάλης κλίμακας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει τα πάνω – κάτω στην ασφαλιστική αγορά.  Όμιλοι και funds του εξωτερικού έχουν προχωρήσει στην εξαγορά ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς βλέπουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας συλλήβδην.

    Ερχεται τώρα όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης να ανατρέψει τα πάντα προχωρώντας σε ένα deal ιδιαίτερα σύνθετο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ευρώπη Ασφαλιστική.

    Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαγοράς ελληνικής ασφαλιστικής από μεγάλο ξένο ασφαλιστικό όμιλο, ήταν αυτή της Υδρογείου Ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη από την ιταλική Reale Group.

    Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Υδρογείου Ασφαλιστικής από την Reale, ενώ μέχρι το 2026 προβλέπεται η εξαγορά του 10% ώστε το ποσοστό της ιταλικής εταιρείας να φτάσει συνολικά στο 85%.

    Ένας από τους βασικότερους λόγους που η Reale ενδιαφέρθηκε για την Υδρόγειο ήταν ότι έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική επικράτεια κυρίως στα συμβόλαια αυτοκινήτου.

    Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας βγάζοντας νέα προϊόντα κυρίως στην υγεία και τα συνταξιοδοτικά, όπου η Υδρόγειος προσδοκάει να γίνει ανταγωνιστική.

    Η περίπτωση CVC – Εθνική Ασφαλιστική

    Ένα από τα deals που έκαναν…θόρυβο τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ήταν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC.

    Αρχές Απρίλη του 2022, έσκασε το μεγάλο «μπαμ». Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύμηνη εξέταση της συμφωνίας, έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal.

    Το ενδιαφέρον του fund είχε εκδηλωθεί πολύ καιρό πριν, ωστόσο διάφορες δυσκολίες καθώς και η πανδημική κρίση του Covid-19 καθυστέρησε την ολοκλήρωση του deal.

    Το τίμημα ανήλθε στα 355 εκατ. ευρώ, με το CVC να αποκτά το 90,01%, με το υπόλοιπο ποσοστό να παραμένει στην Εθνική Τράπεζα.

    Το CVC στην αρχή τοποθέτησε τον Robert Gauci στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον οποίο όμως έδιωξε πριν λίγες εβδομάδες, για να βάλει στη θέση του τον Δημήτρη Μαζαράκη.

    Το 2023 η Εθνική Ασφαλιστική βάσει παραγωγής ασφαλίστρων βρέθηκε στη δεύτερη θέση του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών, με ασφάλιστρα που έφτασαν τα 734 εκατ. ευρώ.

    Η ΝΝ στη Metlife

    Οι Ολλανδοί της NN πριν περίπου τρία χρόνια, προχώρησαν στην εξαγορά της Metlife στην Ελλάδα, με ένα ποσό που προσέγγιζε τα 170 εκατ. ευρώ.

    Τον Δεκέμβριο του 2021, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει το deal απόκτησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία. Και για τις δύο χώρες, το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 584 εκατ. ευρώ.

    Σκοπός ήταν να καταστεί η NN Hellas η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα. Με το πλήρωμα του χρόνου δείχνει ότι τα κατάφερε. Βάσει παραγωγής ασφαλίστρων για το 2023 η NN Hellas αναδείχθηκε η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα, με ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στα 881,9 εκατ. ευρώ.

    Ο Prem Watsa στην Eurolife

    Άκρως επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του αφεντικού της FairFax, Prem Watsa, στην Eurolife, καθώς ήδη έχει αποσβέσει την αρχική του επένδυση.

    Το 2015 η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση του 80% της Eurolife στο Καναδικό επενδυτικό fund Fairfax Financial Holding, με το τίμημα να ανέρχεται 316 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ελληνική ασφαλιστική εταιρία ελέγχεται από επενδυτικό fund.

    Η συναλλαγή αφορούσε το σύνολο των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank  δηλαδή την ασφαλιστική Eurolife στην Ελλάδα, την θυγατρική της στη Ρουμανία και την εταιρία ασφαλιστικής μεσιτείας στην Ελλάδα (νυν Designia Insurance Brokers).

    Αυτή τη στιγμή, βάσει στοιχείων για το 2023, βρίσκεται στην τρίτη θέση, με συνολική παραγωγή 607,9 εκατ. ευρώ.

    Η Allianz και η Ευρωπαϊκή Πίστη

    Πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε και τυπικά η νομική συγχώνευση της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη, με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη ασφαλιστική στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων.

    Η εξαγορά ολοκληρώθηκε και τυπικά το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz σκοπεύουν να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής.

    Τον Αύγουστο του 2022, η συμμετοχή της Allianz στην Ευρωπαϊκή Πίστη ανέβηκε από 88,54% σε 97,21%.

    Μετά την εξαγορά, ο Χρήστος  Γεωργακόπουλος ανέλαβε χρέη CEO, αφήνοντας εκτός την Φιλίππα Μιχάλη που είχε τη θέση στην Allianz. Ωστόσο λίγους μήνες πριν, στις αρχές του 2024, ο κ. Βασίλης Χριστίδης αντικατέστησε τον κ. Γεωργακόπουλο ως Διευθύνων Σύμβουλος του νέου σχήματος.

    Το «μπάσιμο» της Ergo

    Το καλοκαίρι του 2016 η μεγάλη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1997, ολοκλήρωσε την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, έναντι τιμήματος 90 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλά η Ergo Ασφαλιστική έχει προχωρήσει στην εξαγορά της DAS Hellas, με την συγχώνευση των δύο εταιρειών να ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2020.

    H Generali και η AXA

    Το 2007 η Γαλλική AXA προχώρησε στην εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής, θυγατρικής της Alpha Bank, έναντι 255 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, 13 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2020, η AXA ανακοίνωσε την αποεπένδυσή από την Ελλάδα. Και τον Μάιο του 2021, μετά από σχετική έγκριση από την  Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ΤτΕ, ανακοινώθηκε ότι οι Ιταλοί της Generali (ASSICURAZIONI GENERALI Società per Azioni) εξαγοράζει την AXA Ελλάδος, έναντι 165 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Κόκκαλης: Deal εξαγοράς της Ευρώπης Ασφαλιστική από τον «σοφό της Intracom» – Η συμφωνία των 100 εκατ. ευρώ και οι εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ