ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι στις τράπεζες, η έκπληξη της Aktor, το μπλόκο στις οικοδομές σε Φιλοθέη – Ψυχικό, ο απολογισμός Άδωνι, ο Δένδιας και οι δωρεές, οι 15 που δεν θα ψηφίσουν Σακελλαροπούλου, τι θα γίνει με τους εξωκοινοβουλευτικούς και 3 hot επιχειρηματικά quiz
Με θετικό πρόσημο κρίθηκε από τον ασφαλιστικό κλάδο η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% στις κατοικίες οι οποίες είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές, ωστόσο όπως σχολιάζουν, μένει να φανεί αν αυτό γίνει πράξη μετά το πέρας των εκλογών.
Αυτό το μέτρο αποτελεί πάγιο αίτημα των ασφαλιστών, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να εξακολουθούν να ζητούν περισσότερα και δραστικότερα μέτρα-κίνητρα από την πολιτεία, με τα οποία θα ωθήσουν τους πολίτες της… ανασφάλιστης Ελλάδας, να ασφαλιστούν. Ωστόσο σχολιάζουν ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως λένε πηγές του κλάδου, «υπάρχουν θέματα τα οποία μένει να λυθούν, η πολιτεία πρέπει να λάβει στα σοβαρά τα αιτήματά μας καθώς αυτό θα είναι προς όφελος τόσο του δημοσίου όσο και του πολίτη. Πρέπει να έρθουν περισσότερα κίνητρα ώστε να ασφαλιστούν οι πολίτες, σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ χαμηλά συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Η… ανασφάλιστη Ελλάδα – Θέλουμε κίνητρα
«Όταν λέμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να είμαστε παντού Ευρωπαίοι» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στους ανασφάλιστους πολίτες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει άλλο κράτος πλην της Ελλάδος που ενόψει εκλογών το κράτος σταματάει να λειτουργεί. Το κράτος θα έπρεπε να συνεχίζει να λειτουργεί και ατά την προεκλογική περίοδο όπως κάνουν όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη» επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε ευχάριστη την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ωστόσο τόνισε ότι το 10% είναι λίγο και πως αίτημα των ασφαλιστών ήταν η μείωση να προσεγγίζει το 30% καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό φοροαπαλλαγής θα ωφελούσε πολίτες και Δημόσιο. «Όταν μια χώρα ξέρει ότι σε μια φυσική καταστροφή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η ασφάλιση κατοικίας είναι η μόνη λύση», τόνισε. Στην Ελλάδα μόλις το 15% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα όταν ο μέσος όρος στα ευρωπαϊκά κράτη είναι 80%. «Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας δίνοντας περισσότερα» είπε κλείνοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα, που το γνωρίζουν όλα τα κόμματα και όλες οι κυβερνήσεις. Ότι έχουμε μια μονόπλευρη, μοναδική στις ανεπτυγμένες χώρες επιλογή του μείγματος μεταξύ κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου έθιξε ξανά το πρόβλημα της ανασφάλιστης κοινωνίας αλλά και αυτό της αυτασφάλισης, η οποία όπως είπε δεν ευνοεί του φτωχούς, όσοι δεν έχουν δηλαδή χρήματα για ιδιωτική ασφάλιση, αλλά τους πλουσίους, οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν χρήματα για την ασφάλισή τους. «Η ασφάλεια δεν είναι για τους πλούσιους», τόνισε ξανά ο κ. Σαρρηγεωργίου, «αλλά για εκείνους που την δύσκολη στιγμή δεν θα έχουν χρήματα να..αυτασφαλιστούν. Άρα ως κοινωνία πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε πρώτα τον οικονομικά λιγότερο δυνατό ώστε να προστατευτεί σωστά».
Αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η συνταγή η οποία χρειάζεται είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, ωστόσο είναι μια προεκλογική εξαγγελία και τέτοιου τύπου κίνητρα που θα βοηθούσαν τον οικονομικά ασθενέστερο, θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο δεν έχουν διαφορά τα κόμματα μεταξύ τους. «Στην Ελλάδα είμαστε επικίνδυνα ανασφάλιστοι» τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, δίνοντας ξανά τον τόνο για κίνητρα που θα βοηθούσαν τον μέσο πολίτη.
Τι απάντησαν στελέχη της αγοράς
Συμμετέχοντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Γιάννης Καντώρος, CEO της Interamerican, μίλησε για τις ασφάλειες υγείας τονίζοντας ότι είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος στην Ευρώπη. Ωστόσο όπως είπε στην Ελλάδα ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ιδιωτική ασφάλιση είναι ότι οι πολίτες, όταν γίνει η ζημιά, πληρώνουν από την τσέπη τους, με ένα ελάχιστο ποσοστό να περνά μέσα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, «επειδή το σύστημα είναι κακοσχεδιασμένο, γιατί από το 1980, Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτική ασφάλιση πάνε παράλληλα. Αυτό το θέμα κάποια στιγμή θα ανοίξει, και όσο νωρίτερα γίνει τόσο το καλύτερο».
Για την έλλειψη προσωπικού και τον επερχόμενο μαρασμό της ασφαλιστικής αγοράς μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Allianz Χρήστος Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει νέο αίμα για να μεγαλώσει η αγορά. Ωστόσο επεσήμανε ότι «οι ασφαλιστές δεν πρέπει να ρίχνουν τα προβλήματά τους στους εξωγενείς παράγοντες. Γιατί έτσι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τις αδυναμίες μας. Χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά από την πλευρά μας».
Ο CEO της Generali κ. Παναγιώτης Δημητρίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σχέσεις ασφαλιστικής αγοράς με την πολιτεία, λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πείσουν τους πολιτικούς για την σημασία της ασφάλισης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.
Διαβάστε επίσης:
Κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα ζητούν οι ασφαλιστές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί