Μπορεί μια ελληνική εταιρία να εξαγοράσει την  ΦΑΜΑΡ η θα οδηγηθεί σε πολυεθνικό χαρτοφυλάκιο όπως έχει γίνει με τόσες άλλες επιχειρήσεις στο παρελθόν;  Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα από την ώρα που έγινε γνωστό ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου αποφάσισε να πωλήσει την κραταιά επιχείρηση που δημιούργησαν οι πατεράδες τους τους. Ο επικεφαλής του ομίλου, ιδιαίτερα ικανός manager Πάνος Μαρινόπουλος, καλείται να διαχειριστεί μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του. Να πωλήσει την εταιρία με όσον το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.
Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

“Πολύφερνη νύφη”

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το δίκτυο Bloomberg μετέδωσε την είδηση της ενδεχόμενης εξόδου της οικογένειας Μαρινόπουλου από την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα της, στην αγορά του φαρμάκου. Από την πώληση της Φαμάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ομίλου κεφάλαια ύψους 400 εκατ ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αφύπνισε  πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες που διαθέτουν σημαντική ρευστότητα. Από την μια η οικογένεια Γιαννακόπουλου, και από την άλλη οι  επιχειρηματίες Δέμος και Πενταφράγκας (από κοινού) , λέγεται ότι συζητούν  να εξαγοράσουν  ή (λιγότερο πιθανό) να αποκτήσουν σημαντικό ποσοστό της εταιρίας . Και ποιος δεν θα ήθελε στο χαρτοφυλάκιο του ένα “διαμάντι” κερδοφορίας, με αξιοζήλευτα εργοστάσια στο εξωτερικό και με “ατού” τις αποθήκες και τις πατέντες που διαθέτει;

 

Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ιδρυτής ΦΑΜΑΡ
Δημήτρης Μαρινόπουλος. Ιδρυτής ΦΑΜΑΡ

Η ΦΑΜΑΡ έχει στο ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με τις πιο φημισμένενς πολυεθνικές εταιρίες ( Νovartis, GlaxoSmithKline, Bayer, Pfizer, Abbott Laboratories, Sanofi-Aventis, Bristol-Myers Squibb, Janssen-Cilag και Boehringer Ingelheim). Το 2014 σημείωσε κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 126 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν πάνω από το 70% της παραγωγής. Ο όμιλος Famar SA περιορίζει στο 15% τις πωλήσεις του από την ελληνική αγορά, στην οποία βέβαια διακινεί και φάρμακα που παράγονται από τις άλλες θυγατρικές σε Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Πάνος -Ιωάννα Μαρινοπούλου
Πάνος -Ιωάννα Μαρινοπούλου

Το 2015 υπέγραψε σύμβαση με την GSK για την παραγωγή τεσσάρων σκευασμάτων, εκτός του Panadol, με στόχο το 98% αυτών να εξάγεται σε 32 χώρες παγκοσμίως. Μία επένδυση που κόστισε 2,2 εκατ. ευρώ και άνοιξε 30 θέσεις εργασίας. Συνολικά η εταιρεία παράγει 770 εκατομμύρια συσκευασίες που αφορούν σε 5.500 κωδικούς για λογαριασμό 150 εταιρειών, κυρίως πολυεθνικών.

Τα γραφεία της FAMAR στον Άλιμο.
Τα γραφεία της FAMAR στον Άλιμο.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η ελληνική εταιρεία απέκτησε το 48% της αμερικανικής εταιρείας Foranti έναντι 10 εκατ. ευρώ, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση της μεταφορικής θυγατρικής FTLS με μετοχικό κεφάλαιο 150 χιλ. ευρώ. Το προσωπικό της εταιρείας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1.174 άτομα (2014 από 1.354 το 2013)

ΒΙΑΝΕΞ

O Παύλος Γιαννακόπουλος με τον γιο του Δημήτρη.
O Παύλος Γιαννακόπουλος με τον γιο του Δημήτρη.

Πάνω από 90 χρόνια το όνομα Γιαννακόπουλος γράφει ιστορία στο ελληνικό φάρμακο. Η Bιανέξ είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες μεταξύ των φαρμακευτικών, πιθανόν και λόγω της εμπλοκής της οικογένειας Γιαννακόπουλου με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Τη σκυτάλη έχει αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, γιος και συνεχιστής της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Με παραγωγικές δυνατότητες, στα 4 ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσιά της, εξειδικεύεται σε όλο το φάσμα του φαρμάκου. Ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά την παραλαβή του βραβείου Βιομηχανικής Αριστείας της Ελληνικής Ακαδημίας Μαρκετινγκ, δήλωσε «Η ΒΙΑΝΕΞ κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία, σε περισσότερες από τριάντα χώρες, όπου εξάγει φαρμακευτικά προϊόντα “made in Greece”».

Consortium ELPEN – DEMOS

Στο απέναντι στρατόπεδο από την ΒΙΑΝΕΞ  ,λέγεται ότι  βρίσκεται η ένωση των δυνάμεων ELPEN-DEMOS.

Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της ELPEN, Δημήτρης Πενταφράγκας.
Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της ELPEN, Δημήτρης Πενταφράγκας.

Η “άγνωστη” ELPEN ελέγχει το 20% της αγοράς γενοσήμων και έχει συμπληρώσει μισό αιώνα ιστορίας. Το 1965 ο νυν πρόεδρος της ELPEN Δημήτρης Πενταφράγκας, πτυχιούχος φαρμακευτικής, και ενώ έχει διανύσει ήδη πέντε χρόνια στο φαρμακευτικό κλάδο, αποφασίζει να δημιουργήσει μια δική του εταιρεία. Σήμερα την εμπιστεύονται γιατροί και ασθενείς σε περισσότερες από 50 χώρες. Έχει διεθνείς συνεργασίες με Novartis, Lundbeck, Bayer, Baxter, Italfarmaco, Ferring. Η εισπνευστική συσκευή ξηράς σκόνης Elpenhaler για τη χορήγηση πολλαπλών απλών δόσεων φαρμάκων για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος αποτελεί παγκόσμια κατοχυρωμένη πατέντα.
Με εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής θεραπευτικής αξίας και ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως (σε Ευρώπη, Αφρική, Άπω Ανατολή, Μέση Ανατολή και Ωκεανία), η ELPEN αποκτά διεθνή αναγνώριση. Το Φεβρουάριο του 2012 ιδρύει θυγατρική στη Γερμανία, τη ELPEN Pharma GmbH, ενώ διατηρεί θυγατρική και στη Σουηδία.

Ο ιδρυτής της DEMO κ. Σταύρος Δέμος.
Ο ιδρυτής της DEMO κ. Σταύρος Δέμος.

Για την DEMO, η τελευταία οκταετία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως “ράλι”, καθώς εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 22% και κύκλο εργασιών σήμερα στα €125 εκατ. (από 112 εκατ. το 2014) παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της. Στα 50 χρόνια παρουσίας της στον κλάδο, η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα. Διατηρεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάνει πρωταθλητισμό στις εξαγωγές, με περίπου το 80% της παραγωγής να εξάγεται σε 52 χώρες όπου και κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς.

Δημήτρης Δέμος. Ετών 48 . Αντιπρόεδρος DEMO
Δημήτρης Δέμος. Ετών 48 . Αντιπρόεδρος DEMO

Οι επικεφαλής της εταιρίας έχουν εξαιρετικές σχέσεις με πολυεθνικές εταιρίες και δεν αποκλείεται να συνεργαστούν  στο μέλλον μαζί τους. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα όπως το 2014 αλλά η εξαγωγική της δυναμική ήταν αυτή που έκανε και τη διαφορά καθώς ο κύκλος πωλήσεων των εξαγωγών από 27 εκατ. το 2014 έκλεισε σε 38,5 εκατ. το 2015. Η εταιρία διοικείται από τον ιδιαίτερα χαμηλών τόνων επιχειρηματία Δημήτρη Δέμο και τις αδελφές του  Ιωάννα και Στέλλα Δέμου.

Οικογένεια Δέμου με συνεργάτες της εταιρίας
Οικογένεια Δέμου με συνεργάτες της εταιρίας