Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
Σε τροχιά διαπραγμάτευσης, μακριά από τα φώτα, βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM, τον υπερεπόπτη που κρατά τα κλειδιά του εγχώριου κλάδου. Οι ζυμώσεις αποδίδουν σε ορισμένα σημεία υπέρ της ελληνικής πλευράς, όπως στη διαφαινόμενη σύγκλιση απόψεων για την χαλάρωση των κριτηρίων συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ενώ σε άλλα θέματα, όπως η υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης, η πλευρά των τεχνοκρατών της Φρανκφούρτης είναι άκαμπτη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι διπλωματίας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να κρατά τις ισορροπίες, στηρίζοντας τα ελληνικά αιτήματα χωρίς να υφίσταται του ρόλου που έχει στο ευρωσύστημα.
Τις τελευταίες ημέρες σε Αθήνα και Φραγκφούρτη, προετοιμάζεται η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Danièle Nouy με συναντήσεις των στελεχών του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και των ελληνικών τραπεζών. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η στρατηγική των εγχώριων ομίλων για τη διαχείρισή τους ενώ στο περιθώριο συζητούνται, και θα οριστικοποιηθούν κατά τις συναντήσεις της κυρίας Νουί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, ζητήματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και τα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Οι πληροφορίες θέλουν τον SSM να συμμερίζεται τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς για τα τυπικά κριτήρια που θέτει ο πρόσφατος νόμος για τα διοικητικά συμβούλια. Εάν ισχύσει ως έχει, «βγάζει εκτός» μεγάλο αριθμό μελών των υφιστάμενων δ.σ., με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρακτικό θέμα στελέχωσής τους ενώ «χάνουν» οι τράπεζες την εμπειρία μη εκτελεστικών μελών από την εφοπλιστική και την επιχειρηματική κοινότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, διαφαίνεται συμφωνία και από πλευράς του SSM στην τροποποίηση των κριτηρίων αυτών το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν την αξιολόγηση που θα γίνει με βάση το μνημόνιο.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκέψεις κλιμακίων του SSM που βρίσκονται στην Αθήνα στα τραπεζικά επιτελεία, όπως και επισκέψεις στελεχών από τις συστημικές τράπεζες στην έδρα του SSM στη Φραγκφούρτη. Η ατζέντα τους περιλαμβάνει μια εφ΄όλης της ύλης εξέταση των θεμάτων, όπως η ρευστότητα και οι καταθέσεις, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και η πορεία υλοποίησής τους, η γενικότερη στρατηγικών των ομίλων και κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και στο περιθώριο αυτών, οι Έλληνες τραπεζίτες επανέφεραν τη θέση τους για την ανάγκη τροποποίησης του νόμου όσο αφορά τα τυπικά κριτήρια, θέση την οποία συμμερίζονται η ΤτΕ και το ΤΧΣ και φαίνεται να αποδέχεται και ο SSM αλλά μένει να δώσει το πράσινο φως για τροποποίηση του νόμου και η ίδια η Ντανιέλ Νουί.
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του δ.σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες. Η πρόταση από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση της 10ετίας και η διεύρυνση του πεδίου για τα μη εκτελεστικά μέλη ώστε για παράδειγμα, να μην απαιτείται προϋπηρεσία 3 ετών ως μέλος δ.σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε δ.σ. άλλων επιχειρήσεων.
Αλλαγές προτείνονται στη διάταξη που προβλέπει ότι τα ανεξάρτητα μέλη πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη δ.σ. διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Η Ντανιέλ Νουί, πάντως, αναμένεται να «ξεσκονίσει» και η ίδια τις ελληνικές τράπεζες, με βάση το feed back που θα λάβει από τους συνεργάτες της. Θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή ενώ η ατζέντα της επίσκεψης, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, περιλαμβάνει κυβερνητικούς παράγοντες προς τους οποίους, όπως αναφέρουν πηγές από την Φραγκφούρτη, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα επισημάνει ολιγωρίες ως προς τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών πλαισίων ειδικά όσο αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι νέο «κατενάτσιο», όπως αυτό για την νομοθέτηση της ανάθεσης της διαχείρισης ή της πώλησης δανείων σε funds, δεν θα γίνει δεκτό αφού ο στόχος είναι η επιτάχυνση του έργου αντιμετώπισης των NPLs το συντομότερο. Η δέσμη υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, για τα οποία η Ντανιέλ Νουί θα δώσει μήνυμα επίσης επιτάχυνσης, όπως και των κινήσεων για την βελτίωση ρευστότητας που θα επιτρέψει στον κλάδο να απεξαρτηθεί σταδιακά από την χρηματοδότηση του ELA, κάτι που εντάσσεται στις δεσμεύσεις.