Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Οι πρόσφυγες έρχονται….οι τουρίστες φεύγουν!

Κουντουρά

Η ικανότητα της Κυβέρνησης να “πυροβολεί τα πόδια της” είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Αδύναμοι να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν μείζονα θέματα τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία εμφανίζονται τα στελέχη της Κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά, ίσως τη σημαντικότερη στην ιστορία της Ελλάδας, ο ελληνικός τουρισμός θα θυσιαστεί στην μικρόνοια των μελών της Κυβέρνησης.

Ο ελληνικός τουρισμός βιώνει, ίσως, την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, χωρίς οι επιχειρηματίες του κλάδου να μπορούν να αντιδράσουν αλλά και χωρίς η Κυβέρνηση να εμφανίζει κανένα σημάδι ενδιαφέροντος για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Ο,τι κέρδισε την τελευταία τουριστική περίοδο κατά την οποία οι τουρίστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έφθασαν και ξεπέρασαν το “αστρονομικό” αριθμό των 20 εκατ. κινδυνεύει να το χάσει.

Η τουριστική περίοδος στις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, τυπικά, αρχίζει μετά την 25η Μαρτίου. Όμως, οι μεγάλοι tour operators έχουν ήδη κλείσει τα τουριστικά τους πακέτα μήνες πριν. Το ερώτημα είναι θα υλοποιηθούν τα αρχικά συμφωνηθέντα τουριστικά πακέτα ή θα προχωρήσουν σε ακυρώσεις οι οποίες επισύρουν υπέρογκες αποζημειώσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών όλων των κλάδων του τουρισμού; Όμως σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις ο “εφιάλτης” των ξενοδόχων είναι η πίεση των ξένων tour operators για μειώσεις τιμών. Γεγονος το οποίο είναι εκτός πραγματικότητας στην Ελλάδα αφού η υπερφορολόγηση του τομέα απο πέρυσι είναι αρκετά σημαντική.

Βέβαια μην ξεχνάμε και τους μεμονωμένους τουρίστες αλλά και τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, ο οποίοι αντιμετωπίζονται σε δύσκολες στιγμές, ως “σανίδα σωτηρίας” από τους επιχειρηματίες. Όμως, το ποσοστό των αναποφάσιστων, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια ήταν μικρό σε σχέση με εκείνο των τουριστών που προγραμματίζουν τις διακοπές τους.

Οι επιχειρηματίες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την τουριστική χρονιά που έρχεται. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα που ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση από βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αν και ακόμη είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, ανησυχία προκαλεί στις τάξεις των τουριστικών επιχειρηματιών ορισμένων δημοφιλών προορισμών της χώρας η καθήλωση των κρατήσεων από τη γερμανική αγορά, η οποία αποδίδεται στην αδυναμία διαχείρισης των υψηλών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Σε ό,τι αφορά στη Βρετανία, προβληματίζει η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ, η οποία από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα έχει φθάσει σε ποσοστό 6%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, μία πτώση άνω του 10% της στερλίνας έναντι του ευρώ λόγω πιθανού Brexit αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου μείωσης της τουριστικής ζήτησης από τη Βρετανία. Η αβεβαιότητα μπορεί να διατηρηθεί έως τις 23 Ιουνίου οπότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. Επίσης, για να μη χαθεί η περυσινή δυναμική της αμερικανικής αγοράς, τουριστικοί επιχειρηματίες επισημαίνουν την ανάγκη να προβληθούν στις ΗΠΑ τα πλεονεκτήματα της χώρας ως ασφαλούς προορισμού.

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να ρίξουν τις τιμές για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης στην περίπτωση που δεν ανακάμψουν οι κρατήσεις. Και αυτό το αποδίδουν στο γεγονός της υπερφορολόγησης που έχει υποστεί από πέρυσι ο τομέας.

Σύμφωνα με έρευνα που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το SETE Intelligence του ΣΕΤΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη φορολογική ελκυστικότητα στον τουριστικό τομέα συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες. Πιο ελκυστική είναι η Κύπρος και ακολουθούν η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Την ίδια στιγμή οι κλειστοί δρόμοι και μεθοριακοί σταθμοί από τις κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν έμφραγμα στον εσωτερικό τουρισμό. Εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων δηλώνουν ότι κατανοούν τα αιτήματα των αγροτών, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να βρουν άλλους τρόπους αντίδρασης, αφήνοντας ανοιχτούς τους δρόμους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία επιχειρεί μέσα από ένα πακέτο 9 μέτρων για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων να αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της λόγω της κάθετης μείωσης των κρατήσεων από βασικές αγορές όπως η Ρωσία και η Γερμανία. Επιπλέον, 8 εταιρείες κρουαζιέρας έχουν ακυρώσει μέχρι στιγμής τα προγράμματά τους για τη γειτονική χώρα. Το πακέτο με προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν από επιδοτήσεις ανά πτήση για τα ταξιδιωτικά γραφεία που θα μεταφέρουν ξένους τουρίστες στην Τουρκία έως και αναδιάρθρωση των χρεών τουριστικών επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Ήδη τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση τουριστών απο την αγορά της Ρωσίας για το 2016 αφού στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών η Ελλάδα από την πρώτη θέση έπεσε στην τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι τουρίστες είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εξερχόμενου τουρισμού για την Βόρεια Ελλάδα αλλά και για την Κρήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να μειώσουν έως και 40% τα ταξίδια τους στον κόσμο για φέτος. Την ίδια στιγμή, το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου και οι τεταμένες σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, φαίνεται πως οδηγούν σημαντικό αριθμό Ρώσων να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν διακοπές εντός Ρωσίας τον επόμενο χρόνο.

Γεγονός το οποίο ευνοεί τη μείωση των εκροών συναλλάγματος αλλά και τόνωσης αρκετών περιοχών της χώρας.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 παραπέμπουν σε εικόνα κατάρρευσης του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 15ετίας. Με την Ελλάδα, μάλιστα, να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των προορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους οποίους ταξιδεύουν οι Ρώσοι.

Την κατάσταση εμφανίζεται να περιγράφει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax η εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας (PCT) Irina Tyurina.

Επικαλούμενη στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Ρωσίας (Rosstat) η εκπρόσωπος της PCT ανέφερε πως κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 ο αριθμός των Ρώσων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τουρισμό έφθασε τα 9.995.500, εμφανίζοντας μείωση 31,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ενδεικτικό της φετινής πτώσης είναι το γεγονός ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2014 η εξερχόμενη τουριστική κίνηση της Ρωσίας κατέγραφε μείωση 1,6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 15ετίας. Διπλάσια, μάλιστα, από τις δύο προηγούμενες αρνητικές χρονιές του εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας, όταν το 2000 κατέγραψε μείωση 15% και το 2009 18%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ρωσικής αγοράς, η μείωση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, καθώς θα έχουν ενσωματωθεί τα στοιχεία μείωσης της κίνησης εξαιτίας της πτώσης του ρωσικού τσάρτερ στην Αίγυπτο και της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Την πεντάδα των προορισμών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση κίνησης από τη Ρωσία συγκροτούν η Δομινικανή Δημοκρατία (-88%), η Τυνησία (-83%), η Ινδία (-55%), η Κίνα (-53%) και η Ταϊλάνδη (-52%). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ρωσίας (PCT), η συνολική μείωση των ταξιδιών προς τις χώρες της Ευρώπης έφθασε το 34%.

Πρώτη μεταξύ των προορισμών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη πτώση κατατάσσεται, η Ελλάδα με το ποσοστό να φθάνει το 50%. Παρά τη μεγάλη πτώση της κίνησης προς την Ελλάδα, η χώρα μας διατηρεί την τρίτη θέση στην αγορά της Ρωσίας, ενδεικτικό της ισχυρής θέσης του ελληνικού τουρισμού στη συγκεκριμένη αγορά. Τη μεγαλύτερη πτώση μετά την Ελλάδα εμφάνισε η Ισπανία (- 43%), παραμένοντας ωστόσο στην τέταρτη θέση της ρωσικής αγοράς. Μεγάλη πτώση 41% εμφάνισε και η Κροατία, η οποία, ωστόσο, σκαρφάλωσε από την 27η στην 26 θέση της ταξιδιωτικής αγοράς της Ρωσίας.

Peter Long πρόεδρος της TUI

Mερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουριστικής βιομηχανίας της Βρετανίας συνυπογράφουν επιστολή με την οποία τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της TUI, Peter Long, ο γενικός διευθυντής της Ryanair, Michael O’Leary, η γενική διευθύντρια της easyJet, Carolyn McCall, ο επικεφαλής της Air Asia, Tony Fernandes και η συνιδρύτρια της lastminute.com Martha Lane Fox, αλλά και τα αφεντικά των αεροδρομίων Χίθροου, Γκάτουικ και Μάντσετσερ, υπογράφουν την επιστολή, την οποία δημοσιεύει η Times.

Αυτοι είναι μερικοί από τους συνολικά 200 διευθυντές επιχειρήσεων από πολλές βιομηχανίες, οι οποίοι καλούν τη Βρετανία να παραμείνει εντός μιας “αναμορφωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Ανάμεσά τους είναι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από 36 μεγάλες εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (στο δείκτη FTSE 100), όπως οι ASDA, BT, Vodafone και Marks & Spencer.

Στην επιστολή τα στελέχη αναφέρουν ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απέτρεπε τις επενδύσεις και θα έθετε τις θέσεις εργασίας και την οικονομία σε κίνδυνο. Η Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερα εάν παραμείνει μέλος της ΕΕ, αναφέρει η επιστολή.

Η ΕΕ κάνει τα ταξίδια προσιτά και βολικά προσφέροντας συχνές πτήσεις από πολλές περιοχές της Βρετανίας στην ήπειρο, στηρίζοντας θέσεις εργασίας, εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη, επισήμανε σε δήλωσή του σήμερα το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου, John Holland-Kaye.

Εκτός από μια ευρεία επιλογή προορισμών και χαμηλών ναύλων, ο ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν επίσης κερδίσει και με άλλους τρόπους, όπως με τα πιο ασφαλή ταξίδια, την κατάργηση των χρεώσεων roaming, τις αμοιβαίες συμφωνίες για την υγεία και την προστασία στις ακυρώσεις πτήσεων, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της MAG, που ελέγχει τα αεροδρόμια Μάντσεστερ, Στανστεντ, East Midlands και Μπόρνμουθ, Charlie Cornish.