Περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ έχουν διοχετεύσει το πρώτο τετράμηνο του 2016 στο Χρηματιστήριο Αθηνών hedge funds αλλά και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, με αρκετούς συμπατριώτες μας να βρίσκονται πίσω από κωδικούς σε νησιά του Ειρηνικού, που «βγαίνουν» ως αγοραστές ελληνικών μετοχών. Αντίθετα, το περυσινό α΄ τετράμηνο, οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν ελληνικές μετοχές, απορροφώντας πάνω από 380 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά. Η φετινή αλλαγή στη στρατηγική των ξένων χαρτοφυλακίων εδράζεται στην εκτίμηση ότι μεθαύριο, Τρίτη 24 Μαΐου, στο Eurogroup αναμένεται να κλείσει ένας ακόμη κύκλος της ελληνικής οικονομίας. Εχουν επενδύσει σε ελληνικές μετοχές καθώς πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης απομακρύνει τουλάχιστον έως το επόμενο φθινόπωρο τους βαθμούς αβεβαιότητας που είχαν συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Κυρίως, όμως, πιστεύουν ότι απομακρύνεται το Grexit και κατ’ επέκταση μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο (country risk) της χώρας.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά τον περασμένο Φεβρουάριο υπέστη πανωλεθρία με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες. Μόλις αυτή την εβδομάδα οι τραπεζικές μετοχές κατάφεραν να επανέλθουν στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2015, όταν είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρίτη ανακεφαλαιοποίησή τους την τελευταία πενταετία.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και οι Ελληνες επενδυτές, έχουν διδαχθεί όλα τα τελευταία υφεσιακά χρόνια ότι το Χρηματιστήριο προεξοφλεί κάποια σημαντικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να κρατηθεί όταν υπάρξει πολιτικό ατύχημα (πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls) που ταράσσουν την ισορροπία της πραγματικής οικονομίας.

Είναι πάντως το πρώτο καλοκαίρι –μετά το 2010 οπότε η χώρα εισήλθε στα μνημόνια– που φαίνεται να υπάρχει σχετική πολιτική ηρεμία έτσι ώστε να μπορέσουν και οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις επενδυτικές τους κινήσεις έως το τέλος της χρονιάς. Οπως εξηγούν στην στελέχη μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα στο μεθαυριανό Eurogroup και η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα, τότε υπάρχει η δυνατότητα να δούμε μια ισορροπία της οικονομίας προτού μιλήσουμε για επανάκαμψη. Βέβαια, το ζητούμενο είναι η φοροκαταιγίδα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή πόσο και σε ποιο εύρος θα πλήξει τους εξασθενημένους καταναλωτές, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας.

Η αγορά μετοχών και η αγορά ομολόγων τουλάχιστον στις μισές συνεδριάσεις του Απριλίου και σε όλες του Μαΐου δείχνουν ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι το κομβικό σημείο για να επανέλθει η ηρεμία στην οικονομία. Πάντως, στις επιχειρήσεις, έστω και δειλά, παρατηρείται κινητικότητα για να υλοποιηθούν κάποιες επενδύσεις, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες προσλήψεις, κυρίως σε πολυεθνικές στον χώρο του λιανεμπορίου, του καπνού και των μεταφορών.

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/ti-theli-to-kkr-stin-ellada-ke-ferni-neo-chrima-250-ekat-evro/47350

 

Διαβάστε επίσης:

http://www.mononews.gr/nea-diamachi-thesmon-skourleti-nomotheti-monomeros-iper-tis-dei/47338