Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δραματική πτώση για τις τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ

Δραματικες είναι οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά με τις ελληνικές μετοχές ειδικά τις τράπεζες να φλερτάρουν με τα ιστορικά χαμηλά τους. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,83% στις 509,45 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 31 Μαΐου 2012, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -4,67% (504,99 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,15 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 157,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5,49%, στις 137,48 μονάδες, ενώ στο -5,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και τις 632,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,29% (όπως και χτες) στις 33,31 μονάδες, αντιμετωπίζοντας με όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες το ενδεχόμενο ενός reverse split, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά παραγώγων.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα εμφανίστηκε ενισχυμένη, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τις προσδοκίες που καθορίζουν τις κινήσεις των traders. Μάλιστα, η Εθνική διακίνησε 61,1 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς 40,8 εκατ., η Eurobank 23,9 εκατ. και η Alpha Bank 18,6 εκατ., ήτοι σχεδόν το 93,4% του συνολικού όγκου που διακινήθηκε σήμερα στην αγορά, ή το 75,6% του τζίρου.


Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το επίπεδο των 500 μονάδων είναι πολύ σημαντικό μιας και κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Και μπορεί να έχουμε τις 471 μονάδες σαν παλαιό ιστορικό του 2012 παρόλα αυτό κίνδυνος για κίνηση προς τις 417 μονάδες είναι υπαρκτός. Σε πρώτη φάση η αγορά πρέπει να μπει και πάλι στο επίπεδο των 520 μονάδων σε κλείσιμο, προειδοποιεί ο κ. Ζαχαράκης.
Άλλωστε, η χθεσινή τοποθέτηση του Wolfgang Schaeuble, για τις προοπτικές της Ελλάδας ήταν ένα ακόμη πλήγμα κατά της προεξόφλησης έστω και ενός μετριοπαθούς θετικού σεναρίου. Ο Γερμανός ισχυρός άνδρας παραδέχτηκε δημοσίως ότι η Ελλάδα είναι “δύσκολο” να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, υπονοώντας σαφώς ότι το Grexit, ακόμη και για λίγα χρόνια, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.
Άλλωστε, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια και “αναταράξεις” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο και εν πολλοίς… συνηθισμένο την τελευταία 6ετία. Η αγορά επιστρέφει και πάλι στα χαμηλά του καλοκαιριού του 2012, όταν η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα είχε χτυπήσει “κόκκινο”.
Το αρνητικό κλίμα, επίσης, τροφοδότησε και η εκτίμηση της Κομισιόν ότι είναι αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα για την ελληνική οικονομία τόσο για φέτος όσο και για το 2017, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε δύο “τοίχους”, αυτόν των εσωτερικών αντιδράσεων και εκείνον των ενστάσεων των δανειστών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Στο ταμπλό τώρα, η εικόνα που εμφάνισε ο τραπεζικός κλάδος είναι άκρως απογοητευτική, με την Πειραιώς να κλείνει στο -7,05% και στα 0,1450 ευρώ, τη Eurobank στο -12,75% και στα 0,5680 ευρώ, την Alpha Bank στο -10,30% και στα 1,48 ευρώ και την Εθνική στο -9,33% και στα 0,2040 ευρώ. Η Alpha Bank σταμάτησε ακριβώς στα ιστορικά χαμηλά της, ενώ οι άλλες τρεις συστημικές βρέθηκαν πολύ κοντά σε αυτά.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, η ΕΕΕ έκλεισε με απώλειες 8% στα 17,25 ευρώ, μετά την υποβάθμισή της από την Barclays σε underweight (εξαιτίας της έκθεσής της σε Ρωσία και άλλες αδύναμες αναδυόμενες αγορές), ενώ ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 5,95% και 6,68% αντίστοιχα. Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% σημείωσαν οι ΟΛΠ και ΜΕΤΚΑ, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση των Λαμδα και ΓΕΚ Τέρνα.

Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης προσπάθησαν να αντισταθούν στις πιέσεις, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ τελικά έκλεισαν στο -2,06% και -1,14% αντίστοιχα, ενώ η Jumbo, η οποία ήταν από τις λίγες μετοχές που σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος, τελικά έκλεισε αμετάβλητη, στα 9,60 ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή “είδε” για μόλις ένα τέταρτο το αρνητικό πρόσημο, και αυτό μέχρι το -0,21%.

Στον αντίποδα, εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση της μετοχής της Folli Follie, η οποία μόλις “ακούμπησε” τα 13 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 3,85%, ανέκαμψε, για να κλείσει τελικά στα 13,70 ευρώ και στο +1,33%. Μάλιστα, η αντίδρασή της ήρθε μόλις το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, ενώ βρέθηκε ακόμη και στο +2,22% με ένα μπαράζ εντολών αγοράς. Θετικά έκλεισε και η Τιτάν, ανατρέποντας το αρνητικό πρόσημο στις δημοπρασίες, ενώ στο +1,13% ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες η ΕΥΔΑΠ.