• Business

    Δώστε 8 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς και κλείστε την ΕΒΖ

    • NewsRoom
    ΕΒΖ


    Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ίσως η πιο ζημιογόνα εταιρεία, ξαναχτυπά! Ή καλύτερα ξαναχτυπιέται. Οι τευτλοπαραγωγοί ζητάνε τώρα τα δεδουλευμένα τους, 8 εκατ. ευρώ. Όμως, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν παρά το γεγονός της συνεχούς χρηματοδότησης της, όπως την περσινή που ανερχόταν σε 30 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αυτά τα χρήματα όμως δεν είναι αρκετά, δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας είναι πολύ μεγάλες – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισολογισμού ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

    Να σημειωθεί, μάλιστα ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Κομισιόν αναφορικά με την περσινή χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ, η οποία ενδέχεται να κριθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

    Οι τευτλοπαραγωγοί, έχουν κάνει κατάληψη, εμφανιζόμενοι αμετακίνητοι στα αιτήματά τους. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα κατάληψης των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας, την Ορεστιάδα, τις Σέρρες και τη Λάρισα.

    Ζητούν άμεσα ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει η ΕΒΖ για την καμπάνια του 2015. Τα μπλόκα στις εισόδους γίνονται με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

    «Παρόλο που έχουμε πολλές δουλειές στα χωράφια μας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αλεξάνδρειας, τευτλοπαραγωγός Τάσος Λιολιόπουλος.

    Και προσθέτει: «Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να έχουμε κάποια απάντηση. Όλοι μάς αποφεύγουν και κανείς δεν μιλά για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη και το μέλλον της εταιρείας».

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, επαναλαμβάνει: «Φορτηγά μπαίνουν στα εργοστάσια, αλλά δεν πρόκειται να βγει ούτε ένα μέχρι να πληρωθούμε τα 8 εκατ. ευρώ που μας οφείλουν για την καμπάνια του 2015, όπως επίσης και τα ποσά που μας οφείλουν μέσω του κοινοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013».

    Υπενθυμίζεται ότι στις διεκδικήσεις των τευτλοπαραγωγών της χώρας εντάσσεται και το αίτημα της αποπληρωμής τους -έστω και ως αποζημίωση, όπως σημειώνουν- για τη φετινή σπορά τεύτλων, που φτάνει τα 45.000 στρέμματα.

    teftloparagogoi

    Ο κ. Λιολιόπουλος εξηγεί: «Αυτά είναι κοινοτικά λεφτά κι εμείς βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, λόγω της απάθειας που ζούμε από την πολιτεία, η οποία ακόμα δεν έχει ορίσει διοίκηση στην εταιρεία».

    Χαρακτηριστική είναι και η στάση που φέρεται ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τους καλεί να πάρουν, τόσο τους τευτλοπαραγωγούς όσο και τους εργαζομένους στην ΕΒΖ, δηλαδή κλιμάκωση των αγώνων τους με σκοπό την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων τους.

    «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία συνεχώς υπόσχεται και απλόχερα προσφέρει πόρους, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, αναπτυξιακό νόμο, μείωση τιμολογίου ενέργειας και άλλα πολλά στους ιδιώτες «επενδυτές, ντόπιους και ξένους, έχει εγκαταλείψει τις μεγαλοστομίες και τις υποσχέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ και συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της και σ’ αυτόν τον τομέα» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

    7843F4D589C07403D1E0A7314F6212CB

    Αναρωτιέται όμως κανείς που είναι η ρίζα του προβλήματος; 

    Η ΕΒΖ είναι από αυτές τις εταιρείες που πρέπει να κλείσουν καθότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και να καταστήσουν την εταιρεία βιώσιμη, δεδομένου -όπως προαναφέρθηκε- ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας είναι πολύ μεγάλες, ξεπερνούν περίπου τα 220 εκατομμύρια ευρώ.

    Δώστε, λοιπόν,  τα 8 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς και ύστερα κλείστε την ΕΒΖ!



    ΣΧΟΛΙΑ