Ενας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, ο Γουόρεν Μπάφετ, είχε πει κάποτε:

«Η επένδυση δεν είναι κάποιο παιχνίδι στο οποίο νικά εκείνος με δείκτη ευφυίας 160 τον άλλον με iQ 130. Η σωφροσύνη είναι σημαντική».

Αν θέλαμε να αναλύσουμε τα δεδομένα που επικρατούν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας αυτό που είπε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Διότι όσοι επιχειρούν να επενδύσουν χωρίς να βάζουν μπροστά τη σωφροσύνη, χωρίς να μελετούν τα πραγματικά οικονομικά και χρηματιστηριακά δεδομένα, αλλά δρώντας υπό το καθεστώς πανικού ή έχοντας υποβολιμαίες σκέψεις, τότε σίγουρα θα κάνουν λάθος.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, και μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας αλλά και το καθοδικό σπιράλ των προηγούμενων εβδομάδων, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραψε άνοδο γύρω στο 6% ενώ ο τζίρος καθημερινά ξεπερνούσε εύκολα τα 100 εκατ. ευρώ.

Τρεις ημέρες ανόδου η οποία δεν είναι καθόλου τυχαία και ασφαλώς επιβεβαιώνει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η δίκαιη αποτίμηση του Χρηματιστηρίου δεν είναι στα… Τάρταρα όπως κάποιοι θέλουν να δώσουν την εντύπωση.

Αποδεικνύει επίσης ότι οι μεγάλοι «παίκτες» πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και «ξεκλείδωσαν» τα σεντούκια τους, εκμεταλλευόμενοι προφανώς και τις χαμηλές αποτιμήσεις που είχαν ισχυρά χαρτιά του ταμπλό.

Είναι νόμος άλλωστε: Κάθε πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη δημιουργεί ευκαιρίες για τοποθετήσεις που θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη.

Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα επίπεδα των 1.100 μονάδων (έκλεισε στις 1.111 μονάδες) ενώ χθες κάποια στιγμή ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες (1.206 μονάδες συγκεκριμένα) για να κλείσει στις 1.182 μονάδες.

Και μπορεί χθες να «σκάλωσε» στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, μπορεί να υπήρξαν αντιστάσεις και η αγορά να έπαθε… υψοφοβία, όμως, είναι φανερό ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν μαζικές αγορές τραπεζικών μετοχών και άλλων ισχυρών «χαρτιών» της αγοράς, κυρίως από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Η κινητοποίηση των Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley κ.λπ. έφερε τα αποτελέσματα που είδαμε. Μαζικές αγορές, και επιστροφή στα fundamentals του Χρηματιστηρίου.

Πηγές μας αναφέρουν ότι και οι τράπεζες προχώρησαν σε αγορές εξαιτίας των χαμηλών αποτιμήσεων που τους έδινε την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να στηρίξουν.

Αυτή η συντεταγμένη κινητοποίηση έδωσε νέα πνοή.

Το Χρηματιστήριο υπεραντέδρασε στις φήμες αλλά και στις εκτιμήσεις που δεν είχαν σύνδεση με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς.

Ασφαλώς οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχίες.

Ασφαλώς και θα υπάρξουν κραδασμοί, ανάλογα βεβαίως με τη χρονική διάρκεια του πολέμου στο Ισραήλ ή με στοιχεία που θα έρθουν από τις ΗΠΑ.

Όμως, η ελληνική οικονομία μπορεί πλέον να αντέχει το… «φαινόμενο της πεταλούδας», δηλαδή το τίναγμα των φτερών σε κάποια πλευρά του πλανήτη που θα μπορούσε να την επηρεάσει καίρια.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ικανοποιητικά, την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε μια ακόμη αναβάθμιση από την S&P, όλες οι τελευταίες εκθέσεις είναι θετικές για ανάπτυξη, πληθωρισμό, ανεργία, ακόμη και για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επομένως θα ήταν αδικαιολόγητη μια κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς που δεν έχει ουσιαστική βάση.

Τη Δευτέρα το mononews.gr, σε άρθρο – παρέμβαση καλούσε τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν μετοχές για να στηρίξουν το Γενικό Δείκτη, αλλά και τα δικά τους «χαρτιά».

Η επιδραστικότητα του άρθρου, το οποίο δεν είχε σκοπό να «νουθετήσει» κανέναν αλλά επιχειρούσε να κινητοποιήσει την κοινή λογική, ενδεχομένως να έβαλε ένα λιθαράκι ώστε να έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιμένουμε, λοιπόν, στην κοινή λογική, στη σωφροσύνη που απαιτείται αλλά κυρίως στο γεγονός ότι οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Μεγάλοι όγκοι στον Μυτιληναίο κενά αέρος στην Aegean, λύγισαν οι τράπεζες
 

Χρηματιστήριο: Mytilineos, διυλιστήρια οδηγούν τον δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες
 

Οι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν ταχεία αποκλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων!