Οι αριστεροί πίνουν σαμπάνιες; Ο Τσακαλώτος που έχει φοιτήσει στο αριστοκρατικό κολέγιο της Μεγάλης Βρετανίας Eton College είναι βέβαιο.  Για τους υπόλοιπους συντρόφους του δεν ξέρω. Πάντως σε λίγες ώρες η ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων να ανοίξει σαμπάνιες και να να μιλήσει για μια ακόμα επιτυχία. Η επιτυχία θα είναι η έκδοση του 5 έτους ομολόγου. Άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε προ ημερών ότι η οικονομία είναι ο τομέας της επιτυχίας του!!! Προσοχή όμως. Όλα αυτά είναι καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.  Στην ουσία η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι ένα γεγονός ήσσονος σημασίας καθώς αυτό που μετράει στις αγορές είναι το ομόλογο της δεκαετίας.  Άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κύπρος ήδη έχει βγει στις αγορές 3 φορές τα τελευταία χρόνια για να δανεισθεί στην 10ετία. Τελευταία φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 που άντλησε 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,4%.  Βέβαια μας λένε ότι η  συγκυρία τώρα στις αγορές ευνοεί την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60%. Όμως η  ουσιαστική διαφορά μας με την Πορτογαλία η οποία επίσης ήταν σε μνημόνια είναι ότι η χώρα αυτή της Ιβηρικής Χερσονήσου δανείζεται στην 5ετία με επιτόκιο 0,33% και η Ελλάδα με 3,5%.

Άρα επί της ουσίας το γεγονός ότι η Ελλάδα θα δανεισθεί στην 5ετια είναι ουδέτερο γεγονός.

Οι λόγοι είναι κυρίως 4: 

1) Η Ελλάδα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το μακροπρόθεσμο χρέος της με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο σήμερα θα είχε απόδοση 4,5% που σίγουρα δεν είναι καλό επιτόκιο.

2) Η Πορτογαλία δανείζεται στην 5ετια με 0,33% ενώ η Ελλάδα πολύ υψηλότερα 

3) Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με μακροπρόθεσμο χρέος οπότε η έκδοση 5ετούς είναι κίνηση εντυπώσεων είτε για να αποπληρώσει το ακριβό 5ετές του Σαμαρά με επιτόκιο 4,95% είτε για να συγκριθεί με το 2017 όπου η Ελλάδα είχε εκδώσει 5ετές με επιτόκιο 4,625%.

4) Τις επόμενες ημέρες οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε κινήσεις αναβάθμισης της Ελλάδας. Για παράδειγμα η Fitch, θα αναβαθμίσει το outlook των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές με διατήρηση της βαθμολογίας ΒΒ στις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου στην κλίμακα Β2 από Β3. Μπορεί τα γεγονότα να είναι θετικά αλλά δεν είναι και τόσο σπουδαία.

Όμως επί της ουσίας δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά το ρίσκο της Ελλάδος.