ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Στο επόμενο τρίμηνο θα ληφθούν οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ και Elpedison
Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες στο χώρο – φυσικά και υπάρχουν, και κανείς δε λέει ότι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως σε τάξη μεγέθους, και με βάση το οικοδόμημα στο οποίο στηρίζονται, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες του χώρου, ξεχωρίζουν με ευκολία.
Για τη ΔΕΗ δε χρειάζονται συστάσεις. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι στα σπίτια μας εδώ και δεκαετίες, και μέχρι πριν κάποια χρόνια είχε το μονοπώλιο στην αγορά. Το άνοιγμα της αγοράς σήμανε το τέλος της μονοκρατορίας της, με τους ιδιώτες παρόχους να “τρώνε” μερίδια που πριν ανήκαν κατ’ αποκλειστικότητα στη ΔΕΗ, η οποία σήμερα εκτιμάται ότι ελέγχει ακόμα ποσοστό λίγο πάνω από το 80% της αγοράς, το οποίο βαίνει μειούμενο.
H Protergia είναι ο τομέας Ενέργειας της Μυτιληναίος, του μεγαλύτερου ιδιώτη παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 14% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Ο Ήρων ανήκει στη ΓΕΚ Τέρνα (50%), την Engie (25%) και την Qatar Petroleum (25%) και αποτελεί έναν όμιλο με υψηλή τεχνογνωσία στον ενεργειακό κλάδο, που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
H Elpedison ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ρεύματος που μπήκε στην ελληνική αγορά ενέργειας το 2005. Αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ τριών «κολοσσών» στον τομέα της Ενέργειας, των ομίλων Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ και αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τι έχουν κοινό οι τέσσερις αυτοί πάροχοι είναι προφανές: γερές “πλάτες”. Για να στήσει κανείς μία εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν αρκεί να έχει ένα γερό κεφάλαιο, αλλά πρέπει να έχει και την τεχνογνωσία για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά μία τέτοια επιχείρηση. Και οι Big Four της ελληνικής αγοράς ρεύματος ξεχωρίζουν σε αυτό ακριβώς, διαθέτοντας τη μέγιστη δυνατή τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη στη συγκεκριμένη αγορά.
Το τι μπορεί να συμβεί αν μία τέτοια επιχείρηση δεν έχει τις απαραίτητες γερές βάσεις για να σταθεί στα πόδια της το είδαμε με την περίπτωση των Energa και Hellas Power, που εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.
Και από την άλλη υπάρχει και η σκανδαλώδης περίπτωση των ΕΛΤΑ, που όπως αποκαλύφθηκε παρακρατούσαν χρήματα από πληρωμές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ (και ενδεχομένως και σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος) για να κάνουν τη δική τους εμπορική πολιτική, όντας και τα ίδια πάροχος ρεύματος!
(Αντίθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αγορά αερίου δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, καθώς εκεί κάνει… κουμάντο η ΔΕΠΑ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο σκάνδαλο: ΤΑ ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τα λεφτά των άλλων για να ασκούν εμπορική πολιτική
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Fosun: Παρακολουθούμε στενά το θέμα της Folli Follie
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΡΑΕ: Παρέμβαση για την ταλαιπωρία των καταναλωτών της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν