ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονο και… επιβλητικό είναι το “άρωμα γυναίκας” στην εγχώρια βιομηχανία φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, γυναίκες απόγονοι ιστορικών βιομηχάνων συνεχίζουν επάξια την πορεία που «χάραξαν» οι προκάτοχοί τους και, με την υψηλή τους κατάρτιση, τις καινοτόμες ιδέες και την πίστη τους στις αξίες που καθιέρωσαν οι ιδρυτές τους, «απογειώνουν» τις οικογενειακές επιχειρήσεις και μάλιστα μέσα στο ιδιαίτερα αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Με κύκλο εργασιών που συνολικά προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ, μέσω των εταιρειών Demo ΑΒΕΕ, Pharmathen SA, Septona ABEE, Uni-Pharma & Intermed, στις οποίες κατέχουν νευραλγικές θέσεις, συμβάλλουν στην διαμόρφωση του 0,27% του ΑΕΠ της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι το πάλαι ποτέ «ασθενές φύλο» μπορεί και έχει ιδιαίτερα ισχυρό ρόλο στην ελληνική αγορά.
Και όχι μόνο.
Τα brands των εταιρειών στις οποίες δραστηριοποιούνται κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, ενώ, για την επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία τους, οι επιχειρήσεις ή και οι ίδιες έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.
Ιωάννα Δέμου
DEMO ΑΒΕΕ
Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1992. Με σπουδές στις Η.Π.Α, όπου απέκτησε πτυχίο Χημείας και μεταπτυχιακό τίτλο στη Βιομηχανική Φαρμακευτική, η διακριτική, πλην όμως, ιδιαίτερα δυναμική, Ιωάννα Δέμου, έχει «περάσει» από διάφορες θέσεις, όπως του Ποιοτικού Ελέγχου και των Ρυθμιστικών Αρχών. Το 1996 ανέλαβε το τμήμα Διεθνών Πωλήσεων, ενώ το 2002 τέθηκε επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικής Ανάπτυξης, με κύριο αντικείμενο την δημιουργία συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες, με στόχο την προώθηση και την διανομή καινοτόμων θεραπειών. Στην πορεία της, επέτυχε τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών με πολυεθνικούς κολοσσούς για την αποκλειστική διακίνηση των σκευασμάτων τους στην Ελληνική αγορά. Σήμερα, διευθύνει το τμήμα Marketing και Πωλήσεων.
Ενδεικτικό του καταλυτικού της ρόλου στην ανάπτυξη της επιχείρησης είναι το γεγονός ότι η DEMO ΑΒΕΕ, έχει ήδη παρουσία σε 85 χώρες – περιλαμβανομένων χωρών της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας, και της Λατινικής Αμερικής – έχει πάρει έγκριση για περισσότερα από 1000 σκευάσματα στο εξωτερικό, ενώ το brand name της επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.
Η Ιωάννα Δέμου έχει εξειδικευτεί στο Φαρμακευτικό Δίκαιο και στα Διαδερμικά Συστήματα Αποδέσμευσης, για τα οποία έχει αρκετές δημοσιεύσεις. Θα τη συναντήσει κανείς σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, με εξειδίκευση στα συνέδρια ασθενών με σπάνιες παθήσεις.
Από το 2005, η «ήρεμη δύναμη» της φαρμακοβιομηχανίας, είναι Μέλος του Δ.Σ της DEMO ABEE. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.
Demo ABEE
Η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Δέμου, ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία από τη Νέα Υόρκη, την περίοδο που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Arnold and Marie Schwartz School of Pharmacy, απ’ όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στην Φαρμακευτική.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, εργάστηκε στο Νοσοκομείο “Montefiore” και στο Φαρμακείο Westerly, γεμίζοντας τις «αποσκευές» της με πολύτιμη εμπειρία, την οποία θα αξιοποιήσει στο μέγιστο επιστρέφοντας στην Ελλάδα.
Στην οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε να εργάζεται το 1991, αρχικά στo τμήμα Παραγωγής, ενώ το 1995 διατέλεσε Υπεύθυνη Παραγωγής και το 1998 υπεύθυνη για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση. Από το 2008 έχει αναλάβει την Διεύθυνση Επιχειρησιακών Λειτουργιών.
Η Στέλλα Δέμου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ της Demo ABEE από το 2005, θεωρείται μία από τις πιο ευχάριστες προσωπικότητες στο χώρο, ενώ διακρίνεται για το ευφυές χιούμορ της.
Με ιδιαίτερες οργανωτικές και διαχειριστικές ικανότητες, υπήρξε επικεφαλής και βασική συντονίστρια στην κατασκευή της 4ης μονάδας της Demo στο Κρυονέρι. Πρόκειται για ένα πολυώροφο βιομηχανικό κτίριο του οποίου τα δύο πρώτα επίπεδα θα χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση των υφιστάμενων αποθηκών της Demo ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των παραγωγικών γραμμών της εταιρείας.
Συμμετέχει σε πλήθος συνεδρίων του κλάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια, η Ιωάννα και η Στέλλα Δέμου, με τον αδερφό τους Δημήτρη στο τιμόνι της εταιρείας που ίδρυσε το 1965 ο πατέρας τους, φαρμακοποιός Σταύρος Δέμος, έχουν οδηγήσει την Demo σε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί κορυφαία παραγωγός εταιρεία στην Ελλάδα (αριθμός παραγόμενων μονάδων), κορυφαία εταιρεία στην νοσοκομειακή αγορά (αριθμός πωληθέντων μονάδων) και στις εξαγωγές (αριθμός πωληθέντων μονάδων με το δικό της Brand), μέσα στις 100 πρώτες βιομηχανίες στην Ελλάδα και επίσημος προμηθευτής των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, των ΓΧΣ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Septona
Από πολύ μικρή ηλικία παρακολουθούσε τους γονείς της στη καθημερινή δραστηριότητα της εταιρείας και έπαιρνε μαθήματα στη διοίκηση, την οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Έχοντας περάσει από όλα τα τμήματα της επιχείρησης μετά το πέρας των σπουδών της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το 1997, ασχολήθηκε εξολοκλήρου με την ανάπτυξη των εξαγωγών.
Το 2017 παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα της Θωμά και, σήμερα, κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.
Η ιδιαίτερα ευφυής και μεθοδική Κωνσταντίνα Ευαγγελίου διοικεί την εταιρεία με «συνοδοιπόρο» την αδερφή της Βάσω. Και φαίνεται να το κάνει αρκετά καλά. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοίνωσε την κατά 33,6% ανάπτυξη των πωλήσεών της εταιρείας στην εγχώρια αγορά για το πρώτο επτάμηνο του 2018, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 με πολυμετοχική σύνθεση και βασικό προϊόν τη μπατονέτα, ώσπου το 1990 εξαγοράστηκε από δύο νέους ανθρώπους, τον Θωμά Ευαγγελίου, και την σύζυγό του Ρόη.
Η Septona είναι μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες στην αγορά της προσωπικής περιποίησης, με μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως μωρομάντηλα, βρεφικά καλλυντικά & απορρυπαντικά, βαμβάκι, μπατονέτες κα.
Αξιοποιώντας πλήρως το μοντέλο της καθετοποιημένης παραγωγής για τα προϊόντα βάμβακος, πέτυχε σε μία δεκαετία όχι απλώς να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της, αλλά να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά και να καθιερώσει την παρουσία της σε 70 χώρες, με δικά της κέντρα διανομής σε πέντε χώρες.
Νέλλη Κάτσου
Pharmathen SA
Απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε την καριέρα της το 1990 ιδρύοντας την Pharmanel S.A., μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, όπου ήταν συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος ως το 2003. Παράλληλα ήταν βασικός μέτοχος και ηγετικό στέλεχος της διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης Pharmathen S.A., την οποία ίδρυσε το 1969 ο πατέρας της, φαρμακοποιός, Νικόλαος Κάτσος.
Μαζί με τον αδερφό της Βασίλη Κάτσο (CEO of Pharmathen Global BV), οραματίστηκε τη Pharmathen μεταξύ των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο και, παρέχοντας κορυφαίες φαρμακευτικές καινοτομίες και λύσεις, κατέκτησαν το στόχο μετεξελίσσοντας την εταιρεία σε έναν Όμιλο παγκοσμίου εμβέλειας.
Η αεικίνητη Νέλλη Κάτσου, έχει στο βιογραφικό της ιστορικές στιγμές στην πορεία της Pharmathen, όπως η εισαγωγή του επενδυτικού fund BC Partners στο μετοχικό σχήμα της το 2015 και η πιστοποίηση του εργοστασίου της στις Σάπες Ροδόπης από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 2017.
Η Pharmathen, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία γενόσημων φαρμάκων, είναι πλέον η μητρική εταιρεία της Pharmathen International SA, στην οποία κατέχει άμεσα το 88,03% και έμμεσα το υπόλοιπο 11,97%- μέσω της Pharmathen Investments Group Limited και της Pharmathen Development Limited, στις οποίες κατέχει το 100%.
Δραστήρια και πολυπράγμων, η Νέλλη Κάτσου, είναι σήμερα πρόεδρος ΔΣ και διευθύνουσα σύμβουλος της Pharmathen SA με έδρα την Ελλάδα. Επίσης, είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ, μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. του W.I.B. (Women in Business).
Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Υποστηρικτών του Ι.Ο.Β.Ε.
Uni–Pharma – Intermed
Το 2017 βραβεύτηκε ως Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς για την πολύχρονη και πολύτιμη συνεισφορά της στο χώρο του φαρμάκου αλλά και τη δυναμική παρουσία των φαρμακοβιομηχανιών Uni-Pharma και Intermed στην Ελλάδα και διεθνώς, μια διάκριση που αντικατοπτρίζει το «εκτόπισμά» της στον κόσμο των επιχειρήσεων, εντός και εκτός των συνόρων.
Με σπουδές στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο στον τομέα της Βιοφαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η «σιδηρά κυρία» της φαρμακοβιομηχανίας, Ιουλία Τσέτη, κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου και μαζί με την αδερφή της Ειρήνη διοικεί τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ).
Ο ΟΦΕΤ περιλαμβάνει τις φαρμακοβιομηχανίες UNI-PHARMA & Intermed, οι οποίες ιδρύθηκαν από τον φαρμακοποιό πατέρα τους Κλέωνα Τσέτη, το 1963 και το 1996, αντίστοιχα, καθώς και την εμπορική εταιρεία Pharmabelle, με έδρα την Κύπρο.
Η Uni-Pharma αποτελεί, σήμερα, μια μεγάλη και δυναμική βιομηχανία φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις (τεμάχια) της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, μεταξύ των αμιγώς ελληνικών εταιρειών, και που επεκτείνει συνεχώς το portfolio των προϊόντων της και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.
Πρόσφατα, μάλιστα, επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της, μέσα από τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Και η InterMed, όμως, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, έχει επιδείξει συνεχή ανάπτυξη, διευρύνοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της.
Η Ιουλία Τσέτη είναι αναμφισβήτητα μία «εκρηκτική» παρουσία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, που δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Πρόσφατα, εκλέχτηκε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).