Την πρόθεση να καλύψει το 100% των ενεργειακών αναγκών του ομίλου Metro με πράσινη ενέργεια έχει ο Πρόεδρος του μεγάλου ομίλου σουπερμάρκετ Αριστοτέλης Παντελιάδης, όπως δήλωσε στο mononews.gr, αλλά δεν βρίσκει στην αγορά ούτε διμερή συμβόλαια, ούτε αδειοδοτημένα έργα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει αναθέσει στην Deloitte την ανεύρεση έργων ΑΠΕ που απαιτούνται για το πρασίνισμα κατά 100% του ομίλου, αλλά δεν υπάρχει προσφορά.

1

Σημειώνεται ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της METRO AEBE για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της ανά την Ελλάδα, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και δη την ενεργειακή της αυτοτέλεια. Η πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου φωτοβολταϊκών  στις στέγες 40 ιδιόκτητων καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Παντελιάδης καθυστερούν οι όροι σύνδεσης. Εφόσον αυτά τα πρώτα έργα συνδεθούν, το 20-30% των αναγκών του ομίλου θα καλύπτονται από τα ιδιόκτητα πράσινα έργα. Η συνολική του ισχύς είναι 20 MW, και έχουν ήδη τοποθετηθεί τα μισά, και τα υπόλοιπα τοποθετούνται, ένα την εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τον αργό ρυθμό των συνδέσεων, είπε: “Στην Κύπρο 1 αίτηση κάναμε και ένα φωτοβολταϊκό βάλαμε και συνδέθηκε στο net metering και έτσι εκεί είμαστε πράσινοι. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει 40 αιτήσεις, κάποιες εγκρίθηκαν περίπου τα μισά, κάποιες όχι ακόμη, αλλά και αυτές που εγκρίθηκαν δεν έχουν συνδεθεί. Είναι κρίμα γιατί δεν αξιοποιείται πράσινη ενέργεια”.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ανάγκες των σουπερμάρκετ του ομίλου ανέρχονται σε 120.000 MWh και το ενεργειακό κόστος του 2022 ήταν 26 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).

Για το 2023 είχαμε επίσης προϋπολογίσει αντίστοιχο ενεργειακό κόστος αλλά οι τιμές είναι χαμηλότερα, οπότε θα βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους μας, αν παραμείνει η τιμή του ρεύματος στα σημερινά επίπεδα, σημείωσε.  “Για φέτος είχαμε εκτιμήσει 220-250 ευρώ/MWh στον προϋπολογισμό του  έτους, και μέχρι τώρα βγαίνει 135  ευρώ/MWh”, σημείωσε.

Γιατί θέλει να επενδύσει στις ΑΠΕ

“Το να δεσμευθείς με δεκαετή τιμή σε ένα διμερές συμβόλαιο, είναι μια απόφαση που ενέχει ένα ρίσκο. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν ο τιμές ενέργειας και τα διμερή συμβόλαια, αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση, τη στιγμή που δεν ξέρουμε αν τόσο μακροπρόθεσμα οι τιμές κινηθούν πτωτικά και αποδειχθούν ακριβά. Αντίθετα, αν αγοράσεις το έργο ΑΠΕ τότε το παραπάνω κόστος ενέργειας που θα καταβάλεις για το διμερές συμβόλαιο αν οι τιμές πέσουν, θα είναι έσοδο για τη δική σου εταιρεία παραγωγής ΑΠΕ”, σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.

Παρότι είναι έξω από τη λογική μας να δεσμευθούμε σε μια τιμή για δέκα χρόνια, ειδικά με τόση αβεβαιότητα για τις τιμές ενέργειας, έχουμε πάρει την απόφαση να κάνουμε διμερή συμβόλαια και τα αναζητούμε

Επίσης, πρόσθεσε, ότι αν η τιμή πέσει κάτω από 50 ευρώ /MWh (κάτι που δεν προβλέπεται) τότε δεν συμφέρουν ούτε τα φωτοβολταϊκά που βάζουμε ούτε τίποτα…