ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκπληξη προκάλεσε η κατάθεση μίας και μοναδικής προσφοράς για το ακίνητο των 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβέροντας στο Πόρτο Χέλι από την εταιρεία Golden Land Goutos, της οικογένειας Γούτου που έχει παρουσία στην περιοχή για περισσότερα από 50 χρόνια.
Το ακίνητο, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και βγήκε προς πώληση, βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο του οικισμού στο Πόρτο Χέλι και 300 μέτρα από τη λιμνοθάλασσα Βερβέροντας και την ακτή του όρμου Πορτοχελίου.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί ανέμεναν να είναι περισσότερες οι προσφορές, αλλά και την εμπλοκή του Ιρλανδού μεγιστάνα, Πολ Κόλσον, ο οποίος ήδη επενδύει στην περιοχή, τελικά η μοναδική προσφορά ήρθε από την οικογένεια Γούτου.
Μιλώντας στο mononews ο κ. Άρης Γούτος, μέλος της δεύτερης γενιάς της επιχείρησης, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων με την Golden Land Goutos, στην αγορά ακινήτων τονίζει ότι «τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης δεν έχουν καταρτιστεί ακόμα, δεδομένου ότι το ακίνητο δεν έχει κατακυρωθεί οριστικά στην εταιρεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ακίνητο θα αξιοποιηθεί με χαμηλή δόμηση και με στόχο την προστασία των υπόλοιπων εκτάσεων κι επενδύσεων που έχει η οικογένεια στην περιοχή».
Ο κ. Γούτος διευκρινίζει ότι η προσφορά που κατατέθηκε δεν σχετίζεται με την Πολ Κόλσον, τον Ιρλανδό επιχειρηματία που έχει αγοράσει ήδη δύο ξενοδοχεία και το Κτήμα Αλεξίου και τονίζει πως δεν ήταν αναμενόμενη η υποβολή μίας μόνο προσφοράς για την έκταση του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Γούτος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή», ενδεχόμενο που προκάλεσε, άλλωστε, τις αντιδράσεις των κατοίκων. Πάντως, ο ίδιος δεν αποκλείει την αναζήτηση συνεπενδυτή για την υλοποίηση μιας επένδυσης με τουριστικό πρόσημο, όταν ωριμάσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και περάσει στην κατοχή της εταιρείας το ακίνητο.
Σύμφωνα με τον κ. Γούτο, «δεύτερος σημαντικός πυλώνας αξιοποίησης της έκτασης είναι η προσφορά στην τοπική κοινωνία, με την οποία είμαστε ούτως η άλλως σε επικοινωνία, γνωρίζοντας για παράδειγμα ότι χρειάζονται νεκροταφείο».
Η ιστορία της οικογένειας Γούτου
Όταν είχαν ρωτήσει παλαιότερα τον Άρη Γούτο για τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, εκεί στη δεκαετία του 1970 αυτός είχε πει ότι το Πόρτο Χέλι ήταν παντελώς άγνωστο για το ευρύ κοινό. «Μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγαν Πόρτα Κατσίκι, Πόρτο Γερμενό…».
Κι όμως, η οικογένεια Γούτου ήταν αυτή που έβαλε στο χάρτη του Real Estate το Πόρτο Χέλι, το οποίο πλέον έχει παγκοσμίως γνωστό.
Η οικογένεια δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων εδώ και 50 χρόνια, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας, Βαγγέλης Γούτος, είδε τις ευκαιρίες που έκρυβε η περιοχή κι άρχισε να αγοράζει και να πουλά παραθαλάσσια οικόπεδα.
Στην εταιρεία ενεπλάκη και ο αδερφός του Κώστας Γούτος, και η έδρα της εταιρείας ήταν το Πόρτο Χέλι μιας και η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τη γειτονική Ερμιόνη. Η δεύτερη Γενιά Γούτου έχει αναλάβει σήμερα την εταιρεία και αποτελείται από τα αδέρφια Αρης και Δημήτρης, παιδιά του Βαγγέλη Γούτου και τα ξαδέρφια τους, Αρης και Ρήγας, παιδιά του Κώστα Γούτου.
Με γραφεία πλέον και στη Βούλα, η Golden Land Goutos έχει μετατραπεί σε μεγάλο «παίκτη» του χώρου, εξ’ ου και η προσφορά που κατέθεσε για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ. Εχει παράλληλα και την κατασκευαστική Goutos Construction η οποία φτιάχνει πολυτελή σπίτια στο Πόρτο Χέλι, αλλά και πολυτελείς κατοικίες στη Βούλα, την Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι κ.λπ.
Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του ο Αρης Γούτος λέει ότι παλαιότερα διοργάνωναν εκδρομές για να γνωρίσει ο κόσμος το Πόρτο Χέλι.
Η μοναδική «είδηση» που είχε η περιοχή ήταν ότι η Σοφία Βέμπο φιλοξενούνταν σε εξοχικό στην περιοχή.
Η «Ριβιέρα της Πελοποννήσου», όπως ονομάστηκε η ευρύτερη περιοχή στο Πόρτο Χέλι, άρχισε να «παίρνει τα πάνω της» μετά τις αγορές νησιών από σπουδαίους Ελληνες κροίσους. Η οικογένεια Λιβανού αγόρασε την Κορωνίδα στην Κοιλάδα και στη συνέχεια ο Νιάρχος απέκτησε τη Σπετσοπούλα και σταδιακά άρχισαν να αγοράζονται εκτάσεις από το Πόρτο Χέλι μέχρι την Ερμιόνη.
Η επιμονή της οικογένειας Γούτου, από τη δεκαετία του ’70 και μετά, να «πουλήσει» Πόρτο Χέλι ανταμείφθηκε.
Η εταιρεία απέκτησε οικόπεδα έως 20 στρέμματα προς τη θάλασσα κι άρχισε να προσελκύει σημαντικά ονόματα του επιχειρείν, κι όχι μόνο, που ήθελαν να κτίσουν εξοχικά έχοντας την ησυχία τους.
Άλλωστε, η απουσία αεροδρομίου στην περιοχή έδινε στο Πόρτο Χέλι έναν «αέρα» ιδιωτικότητας λόγω της αποφυγής του μαζικού τουρισμού.
Έτσι χτίστηκαν πολλές πανάκριβες κατοικίες και η περιοχή έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο καθώς μπήκε στις πιο αναγνωσμένες πλατφόρμες ακινήτων του κόσμου.
Η εταιρεία πλέον μπήκε στο μεγάλο παιχνίδι του real estate με τη συμμετοχή της σε κοινοπραξία για την κατασκευή του Six Senses, ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου που αναμένεται να λειτουργήσει στο Πόρτο Χέλι σε τρία χρόνια, μια επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Θα διαθέτει 60 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, καθώς και μια ξεχωριστή βίλα με τρία υπνοδωμάτια.
Επίσης, θα κατασκευασθούν 10 branded villas 5 έως 8 υπνοδωματίων, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα διαθέτει κεντρικό εστιατόριο, μπαρ, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων καθώς και ένα ελληνικό καφενείο βασισμένο στην παράδοση της χώρας.
Στις παροχές του Six Senses Porto Heli θα προστεθούν και 8 αίθουσες περιποίησης, υπαίθριο γυμναστήριο, μπουτίκ και concept store.
Επιπλέον θα υπάρχει προβλήτας για τα σκάφη των πελατών, παραθαλλάσια εστιατόρια, καθώς και υποδομές για θαλάσσια σπορ.
Συνολικά το συγκρότημα θα έχει έκταση 1.600 τ.μ..
Το ξενοδοχείο της Six Senses στο Πόρτο Χέλι σχεδιάστηκε από τους Delogu Architecture στη Ρώμη και Arch Group στην Αθήνα.
Στην κοινοπραξία, εκτός από την Six Senses, συμμετέχει το κοινοπρακτικό σχήμα των CBE Capital με έδρα το Λονδίνο, της Golden Land Goutos, της Taconic Capital Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Cedar Capital Partners με έδρα το Λονδίνο.
Το ακίνητο στο Πόρτο Χέλι
Το ακίνητο στην περιοχή Βερβέροντας θεωρείται «φιλέτο» καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος.
Είναι η δεύτερη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει το ακίνητο, καθώς το 2016 αντίστοιχος διαγωνισμός δεν προχώρησε ποτέ, διότι υπήρξαν πολλές ενστάσεις ως προς τους όρους δόμησης, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος είναι δασική έκταση κ.λπ.
Στόχος εκείνου του διαγωνισμού ήταν να υπάρξει συνολική δόμηση 25 στρεμμάτων.
Η μία ζώνη αξιοποίησης 427 στρεμμάτων προέβλεπε μικτή χρήση για τουριστικό συγκρότημα, γήπεδο γκολφ 9 οπών κ.λ.π.
Η έκταση έχει εμβαδόν 627,41 στρεμμάτων και σχήμα επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία, με την οποία όμως δεν συνορεύει.
Τα νότια όρια του ακινήτου εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού στο Πόρτο Χέλι.
Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, αντιδρούσαν στον διαγωνισμό τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κατασκευαστεί στην έκταση και αν φυσικά ο επενδυτής θα προχωρήσει στην κατασκευή του μικρού αεροδρομίου. Κάτι που πάντως ξεκαθάρισε με την παρέμβασή του στο mononews ο κ. Άρης Γούτος.
Διαβάστε επίσης:
Πόρτο Χέλι: Και ο Κόλσον διεκδικεί το «φιλέτο» των 627 στρεμμάτων στο «Μονακό της Ελλάδας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»
- ΗΠΑ: Οι «Τιτάνες» της τεχνολογίας στο πλευρό του Τραμπ