Διεκδικώντας ακόμη μια σημαντική επένδυση, το fund Macquarie θα συμπράξει, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον όμιλο Κοπελούζου, μετά την από κοινού διεκδίκηση της Αττικής Οδού για την οποία ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από κοινού, και για τη διεκδίκηση της ΑΡΙΑΔΝΗΣ Interconnection.

Πρόκειται για τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, για την πώληση του 20% της οποίας ο ΑΔΜΗΕ έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και μέσα στο μήνα αναμένεται να καταλήξει στη short list.

1

Το fund Macquarie Infrastructure, που ενδιαφέρεται να επενδύσει στις υποδομές σε δίκτυα, μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικεί τη συμμετοχή του με 20% στην ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection του ΑΔΜΗΕ που πραγματοποιεί τη διασύνδεση της Κρήτης. Κατεβαίνει σε κοινοπραξία με την Phaethon Holdings Single Member SA, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Η αυστραλιανή Macquarie είναι ένας επενδυτικός κολοσσός με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ. Κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στη δημιουργία και τη διαχείριση εξειδικευμένων κεφαλαίων που επικεντρώνονται στις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα, τη γεωργία, την ιδιωτική πίστωση και τη χρηματοδότηση μεταφορών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος 2,116 δισ. ευρώ, με την εξαγορά να ολοκληρώνεται στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στις αρχές του τρέχοντος Μαΐου προχώρησε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού σε κοινοπραξία με την Fincop Infrastructure LTD του ομίλου Κοπελούζου.

Ποιοι διεκδικούν το 20% της Αριάδνης

Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ είναι ο μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ η κινεζική State Grid , η ιταλική TERNA και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει παρουσία, ως ανάδοχος, στην κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων  στην εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο ώστε να διαμορφωθεί η short list. Οι επιλεγέντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

State Grid

Ο κινεζικός κρατικός κολοσσός State Grid Corporation είναι από το 2017 μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 24%, μέσω της θυγατρικής του, State Grid Europe Ltd, με έδρα το Λονδίνο. Συμμετέχει, δηλαδή, ήδη έμμεσα στην ΑΡΙΑΔΝΗ, το 100% της οποίας ελέγχεται από τον ΑΔΜΗΕ.

Στον διεθνή διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, για το 20% της ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection κατεβαίνει με μία άλλη θυγατρική της κινεζικής μητρικής, τη State Grid International Development Belgium Ltd, με έδρα τις Βρυξέλλες. Η State Grid είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το 20% από το 2019, όταν είχε υπογραφεί,  σχετική συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κινέζων, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, τότε, του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, στην Ελλάδα.

TERNA και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ιταλική TERNA, ο Διαχειριστής της Ιταλίας, κατασκεύασε το υποβρύχιο καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία το 2002. Σήμερα μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο συμφώνησαν να συστήσουν ΑΔΜΗΕ και TERNA έχουν σε εξέλιξη από κοινού τεχνικές μελέτες, για την κατασκευή και δεύτερου καλωδίου, μήκους 200 χλμ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σταθερή στη στρατηγική της για επενδύσεις σε υποδομές με σταθερές αποδόσεις, ενδιαφέρθηκε επίσης για το σημαντικό έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σημειώνεται ότι μέσω της ΤΕΡΝΑ, έχει αναλάβει δύο εργολαβίες για τη διασύνδεση της Κρήτης. Έχει αναλάβει, επίσης, σε κοινοπραξία με τη Siemens, τη σύμβαση για τους Σταθμούς Μετατροπής, που αφορούν στη μεγάλη διασύνδεση, η οποία είναι σε εξέλιξη.