Τα πρώτα εξώδικα άρχισαν να στέλνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε καταστηματάρχες, ζητώντας την πλήρη καταβολή των μισθωμάτων, ενώ απορρίπτουν οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των συμβολαίων τους

Μάλιστα, σε σχετικά εξώδικα που έχουν έρθει σε γνώση του mononews.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), οι ιδιοκτήτες καλούν τις μισθώτριες εταιρείες να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν όσα προβλέπει το συμβόλαιο μίσθωσης, αποφεύγοντας μονομερείς ενέργειες. 

Μάλιστα, στις περιπτώσεις εκείνες που οι επιχειρηματίες καταβάλλουν μόνο μέρος του ενοικίου, τους καλούν να σταματήσουν την αντισυμβατική συμπεριφορά τους και προειδοποιούν με χρήση ένδικων μέσω και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εάν επιμείνουν να μην συμμορφώνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση ενός ιδιοκτήτη σε αίτημα εταιρείας για μείωση του μισθώματος «αναλόγως της μείωσης των εισπράξεων του καταστήματος» και «μέχρι την ανάκαμψη της αγοράς». Στο εξώδικο που απέστειλε, ο εν λόγω ιδιοκτήτης υπογραμμίζει πρώτον ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ληφθεί ήδη υπόψη και «σε ότι αφορά τις μισθώσεις ακινήτων έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά με την επιβληθείσα μείωση κατά σημαντικό ποσοστό 40% επί των μισθωμάτων» και δεύτερον πως με δεδομένη πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι αβέβαιη, η σύναψη επί του παρόντος οποιασδήποτε συμφωνίας ως προς την τροποποίηση του συμβατικού μισθώματος που να εκτείνεται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είναι πρακτικά αδύνατη, ελλείψει ασφαλών δεδομένων στα οποία να μπορεί να στηριχθεί. 

«Εξάλλου», τονίζει, «λογικά αναμένεται ότι όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα, η Πολιτεία θα εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης των πληττόμενων μισθωτών, εφόσον αυτά απαιτούνται αξιολογώντας το σύνολο των διαθέσιμων κάθε φορά δεδομένων, όπως ιδίως η πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Στον αντίποδα, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης και του λιανεμπορίου που επιμένουν πως η κυβερνητική ρύθμιση για τα μισθώματα πρέπει να επεκταθεί μέχρι τέλος του έτους, τονίζοντας πως η κατάσταση στην αγορά παραμένει εκρηκτική και μετά την άρση του lockdown. Όπως λένε, η εμπορική κίνηση με ελάχιστες εξαιρέσεις παραμένει υποτονική και δεν φαίνεται από πουθενά προοπτική πως θα επιστρέψει σύντομα στα προ κορονοϊού επίπεδα ενώ «η ύφεση θα αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, μέσα στους επόμενους μήνες»

Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ίδια μισθώματα που καθορίστηκαν σε άλλες εποχές. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν εάν συνεχισθεί επί μακρόν η παρατεταμένη κάμψη των εσόδων τους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των φούρνων «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μιλώντας στο mononews.gr έχει ξεκαθαρίσει πως εάν δεν ανακάμψει ο τζίρος, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει μονομερώς τα μισθώματα, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες πάνε στα δικαστήρια.

Όλα δείχνουν πως το ζήτημα των ενοικίων θα συνεχίσει να απασχολεί την αγορά, με δεδομένη την βούληση των επιχειρήσεων λιανικής και ειδικά όσων διατηρούν μεγάλο δίκτυο καταστημάτων να διεκδικήσουν την αναπροσαρμογή των συμβολαίων εκμίσθωσης αλλά και την απροθυμία των περισσότερων ιδιοκτητών να αποδεχθούν «γενναία» μείωση πέραν αυτής που υπέστησαν με κυβερνητική παρέμβαση. 

Κάποιοι προεξοφλούν πως η κόντρα θα φθάσει στα «άκρα» λόγω της πίεσης που δέχεται ο εμπορικός κόσμος – στη συντριπτική πλειονότητά του- ενώ άλλοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να βιώσουμε ξανά εικόνες με άδεια καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της χώρας, όπως συνέβη την περίοδο των πρώτων Μνημονίων που η ελληνική οικονομία τελούσε υπό την επιτροπεία των δανειστών. 

Βέβαια, υπάρχουν ιδιοκτήτες που εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν μισθωμένο το ακίνητό τους, και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που συναίνεσαν στην αναπροσαρμογή του μισθώματος.

«Ο ιδιοκτήτης έχει κάθε λόγο να διατηρηθεί μια επιχείρηση. Είναι προτεραιότητα για εμάς να σωθούν οι επιχειρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, προσθέτοντας ωστόσο την ανάγκη να προστατευθούν και οι ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.