• Business

    Archegos: Το story του μυστηριώδους επενδυτή που κορόιδεψε την Wall Street

    • NewsRoom
    Ο Bill Hwang βγαίνει από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 10 Ιουλίου.Φωτογράφος: Yuki Iwamura/Bloomberg

    Ο Bill Hwang βγαίνει από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις 10 Ιουλίου. Φωτογράφος: Yuki Iwamura/Bloomberg


    Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές στους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street, όταν εν μια νυχτί έχασαν δισεκατομμύρια. Ένα σκάνδαλο μεγατόνων, ένας μυστηριώδης και ευσεβής Χριστιανός και μία ακραία χειραγώγηση της αγοράς συγκροτούν το σκάνδαλο Archegos, το οποίο έσκασε σα βόμβα  στα χέρια εμβληματικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών το 2001.

    Εν αναμονή των ποινών τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο ιδρυτής της Archegos, Bill Huang, κρίθηκε ένοχος για απάτη και χειραγώγηση της αγοράς το βράδυ της Δευτέρας, σε μία δίκη που εκπρόσωποι τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Goldman Sachs Group  και UBS, περιέγραφαν με γλαφυρό τρόπο- πώς από κορυφαίοι παίκτες της Wall Street, βρέθηκαν σε μία ημέρα να χάνουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια όταν η Archegos κατέρρευσε.

    O μυστηριώδης επενδυτής που ξεγέλασε το σύστημα

    Ο Bill Hwang πήγε να ξεγελάσει το σύστημα σε ένα αυτοκτονικό κόλπο, που δεν θα μπορούσε παρά να αποκαλυφθεί. Αυτό πλέον το παραδέχεται όλη η Wall Street. Όμως μέχρι να σκάσει η φούσκα το 2021, οι μεγάλες τράπεζες δάνειζαν τεράστια ποσά στον Bill Hwang, ο οποίος συγκέντρωσε αθόρυβα μέσω του οικογενειακού του γραφείου περιουσία σχεδόν 36 δισ. δολαρίων.

    Ποιο ήταν το κόλπο της Archegos;  Οι επενδύσεις της Archegos ήταν εν μέρει συγκεντρωμένες σε ένα κοινό παράγωγο της Wall Street, το οποίο ονομάζεται ανταλλαγή συνολικής απόδοσης (total return swap).

    Σε αυτές τις συμβάσεις μεσολαβούν τράπεζες και επιτρέπουν σε ένα χρήστη να αναλάβει τα κέρδη και τις ζημιές ενός χαρτοφυλακίου έναντι αμοιβής.

    Ο Hwang άνοιξε μεγάλες θέσεις σε εταιρείες όπως η  ViacomCBS και σε διάφορες κινεζικές εταιρείες, χειραγωγούσε τις αγορές βάζοντας τους επενδυτές του να αγοράζουν μετοχές προκαλώντας τεχνητό ράλι, όμως αυτό δεν κατάφερε να το διατηρήσει για πολύ καιρό με αποτέλεσμα όταν οι τράπεζες υποπτεύθηκαν ότι πάει κάτι στραβά, να ακολουθήσει ένα άγριο sell-off με τον Hwang να κλείνει θέσεις δισεκατομμυρίων.

    Το αποτέλεσμα; Η Credit Suisse έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που -μαζί με άλλα λάθη- κατέληξε τελικά στην επείγουσα εξαγορά της εταιρείας από την UBS . Η Nomura  έχασε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια και η Morgan Stanley πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα δάκρυα του θεοσεβούμενου επενδυτή

    Απόμακρος, μυστικοπαθής και βαθιά θρησκευόμενος, ο Hwang είχε ένα ενδιαφέρον βιογραφικό, καθώς εργάστηκε για χρόνια δίπλα στον θρύλο των hedge funds Τζούλιαν Ρόμπερτσον στην Tiger Management.

    Συνέχισε στον χώρο των επενδύσεων ενώ παράλληλα συμμετείχε σε μικρά χριστιανικά συνέδρια, φιλοξενούσε αναγνώσεις της Βίβλου στο γραφείο της εταιρείας του στο Midtown και χάριζε σε επισκέπτες χριστιανικά βιβλία.

     

     

    Όταν αναφερόταν στις επενδύσεις του έκανε λόγο για ένα έργο που «τιμά τον Θεό».

    «Διαβάζοντας τη Βίβλο συνειδητοποίησα ότι στον Θεό αρέσει να ορίζει μια δίκαιη αξία. Το να βοηθάω τις εταιρείες να καθορίσουν μια κατάλληλη τιμή αγοράς κάνοντας επενδύσεις και υποστηρίζοντάς τες να τα πάνε καλά είναι όλα μέρος του έργου του Θεού», είχε πει σε μια συνέντευξή του το 2018.

    Η απόφαση του δικαστηρίου

    Αν και ο Hwang υπερασπίζεται εδώ και χρόνια της αθωότητά του, τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενος του, πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos  καταδικάστηκαν για εξαπάτηση πελατών σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρείας και το επίπεδο κινδύνου του χαρτοφυλακίου της.

    Επίσης, ο Hwang κρίθηκε ένοχος και για χειραγώγηση αρκετών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της ViacomCBS, αν και αθωώθηκε όσον αφορά μία μετοχή. Και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν ακόμη για συμμετοχή σε συνωμοσία απάτης.

    Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, με τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Alvin Hellerstein να ορίζει την ανακοίνωση της ποινής των δύο ανδρών για τις 28 Οκτωβρίου.

    Μέχρι τότε, ο Hwang παραμένει ελεύθερος με εγγύηση ομόλογο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με εξασφάλιση 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και δύο ακίνητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μίλαν: Μήνυση στον πρώην Κινέζο ιδιοκτήτη για απλήρωτα χρέη

    Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές από τα Rolex και τα Patek Philippe

    Έσοδα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία – Value for money προορισμός η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ