Στα 8,53 δολάρια (32 ριάλια ), δηλαδή στο άνω όριο του ενδεικτικού εύρους τιμών που είχε ανακοινώσει, τιμολόγησε τις μετοχές που θα διαθέσει μέσω της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της, η Saudi Arabian Oil Company (Aramco), σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι από τη διαδικασία ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η μεγαλύτερη  και πλέον κερδοφόρα  εταιρεία  στον κόσμο, θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 25,6 δισ. δολ. και πιθανότατα θα “κερδίσει” την Alibaba, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη IPO σε παγκόσμια κλίμακα. Η IPO προγραμματιζόταν αρχικώς για το 2018, ωστόσο καθυστέρησε για λόγους προστασίας των εταιρικών δεδομένων, αλλά και περιπλοκότητας της εταιρικής δομής. Η σαουδαραβική κυβέρνηση στόχευε σε μια αποτίμηση της εταιρείας σε επίπεδο 2 τρισ. δολ., ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τελικώς το ποσό αυτό θα κινηθεί εγγύτερα στα 1,5 τρισ. δολ.

Η ανακοίνωση της τιμολόγησης θα ακολουθήσει ένα τοπικό roadshow που διήρκεσε μία εβδομάδα και μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν κατά σχεδόν τρεις φορές την προσφορά, καθώς έφτασαν τα 189,04 δισ. ριάλ (50,4 δισ. δολ.), σύμφωνα με τις τράπεζες – αναδόχους της IPO. Οι θεσμικοί επενδυτές είχαν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου.

Η Aramco έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το 0,5% των μετοχών της θα διατεθεί για ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 1% θα διατεθεί σε θεσμικούς επενδυτές. Το συγκεκριμένο 1% αντιστοιχεί σε 2 δισ. μετοχές. Στις πρώτες 2,5 εβδομάδες της περιόδου του bookbuilding της εταιρείας, ενεγράφησαν προσφορές για 5,9 δισ. μετοχές.

Οι σύμμαχοι της Σ. Αραβίας στον Κόλπο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ, θα συμμετάσχουν με σημαντικά κεφάλαια στο project, με την Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ και το Αμπού Ντάμπι να επενδύουν 1 δισ. και 1,5 δισ. αντίστοιχα στην IPO, μολονότι δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημα σχόλια για αυτή την συμμετοχή τους.

Η Samba Capital, εκ των συμβούλων της Aramco, ανέφερε ότι το 10,5% των προσφορών προέρχεται από ξένους επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ως πηγή σαουδαραβικά funds και εταιρείες. Η κυβέρνηση της χώρας απευθύνθηκε σε ισχυρές οικογένειες του βασιλείου και Σαουδάραβες δισεκατομμυριούχους για να ενισχύσουν την προσπάθεια.