ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αιφνιδιαστικά στον “πάγο” βάζει ένα σχέδιο που αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου η Saudi Aramco, εγείροντας πολλά ερωτηματικά, σχετικά με την άποψη του βασιλείου για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.
Η ξαφνική αυτή κίνηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο τον Νοέμβριο ότι προχωρούσε «πολύ καλά» με ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027, καθώς η ζήτηση στην Κίνα και την Ινδία συνεχίζει να αυξάνεται.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει αυτή τη στιγμή χωρητικότητα για 12 εκατομμύρια και παράγει περίπου 9 εκατομμύρια την ημέρα, αφού περιόρισε την παραγωγή στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ, να “αναζωογονήσει” την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να αποτρέψει το πλεόνασμα.
Η κατά το 98% κρατική Aramco, θα ενημερώσει για το guidance που αφορά κεφαλαιουχικές δαπάνες, μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα τον Μάρτιο, ανέφερε ο κολοσσός, με την RBC Capital Markets να αναμένει από την εταιρεία να μειώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα, ότι το βασίλειο μετριάζει τις προσδοκίες του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights με αντικείμενο την ανάλυση της αγοράς πετρελαίου και έδρα τη Σιγκαπούρη.
Αυτή η ανατροπή στο σχεδίου θα αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος του αποθέματος ασφαλείας, το οποίο ανέμεναν οι traders για αργότερα αυτή τη δεκαετία, δημιουργώντας ένα κενό, που δύσκολα θα καλυφθεί από αλλού.
Ωστόσο, η διατήρηση της πρόσθετης πλεονάζουσας χωρητικότητας είναι δαπανηρή, ειδικά καθώς η ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο μέλλον, αφού προχωρά σταθερά η ενεργειακή μετάβαση.
Περισσότερα κεφάλαια
Παρόλο που το αργό παραμένει η “ραχοκοκαλιά” της οικονομίας, η Σαουδική Αραβία επεκτείνεται σε φυσικό αέριο, χημικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτές οι δράσεις είναι πιθανό να αποκτήσουν μερίδιο από τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την μη επέκταση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ενδέχεται επίσης να απελευθερωθούν πρόσθετα κεφάλαια για την κυβέρνηση, την ώρα που προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Aramco έχει δεσμευτεί να επιτύχει «λειτουργικές καθαρές μηδενικές» εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Άλλωστε, τον Οκτώβριο του 2021, το Ριάντ δεσμεύτηκε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060, παρόλο που νωρίτερα τον ίδιο μήνα ανακοίνωσε την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, προκαλώντας αντιδράσεις.
Προχωρά το “Vision 2030” του διαδόχου
Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της Aramco, έχουν γίνει ολοένα και πιο ελκυστικά για τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τα ακριβό σχέδιό του – γνωστό ως Vision 2030 -στο οποίο περιλαμβάνεται η φουτουριστική πόλη Neom, η αγορά ποδοσφαιριστών υψηλού προφίλ και συμμετοχή σε αθλητικά πρωταθλήματα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια έρευνας στη σύμβουλο Energy Aspects, Amrita Sen, η αγορά πετρελαίου δεν χρειάζεται την παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επειδή υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα, μετά τη μείωση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+).
Η εκτίμηση του Bloomberg Economics είναι ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 108 δολάρια το βαρέλι, προκειμένου για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και να καλύψει τις εγχώριες δαπάνες από το κρατικό επενδυτικό ταμείο.
Όσον αφορά την Aramco, αναμένει επίσης επιπλέον 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε προμήθεια, η οποία θα ελευθερωθεί για εξαγωγές έως το 2030, ως αποτέλεσμα του ευρύτερου εγχώριου σχεδίου του βασιλείου να σταματήσει την καύση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ανακοίνωση της Aramco, προστίθεται στη λίστα των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, καθώς ενισχύεται η άποψη ότι δεν πλησιάζει το τέλος των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με πιθανό πάντα το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης με ολέθρια αποτελέσματα στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Aramco: Συνεχίζει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – «Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι»
Πετρέλαιο: Ποιοι νέοι κίνδυνοι ακολουθούν την έξοδο της Shell από την Νιγηρία