Τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να παραλαμβάνουν τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις. Το τελευταίο δίμηνο όμως οι ρυθμοί έχουν πέσει και οι αυξήσεις βαίνουν μειούμενες ενώ υπάρχουν και μειώσεις τιμών. Η κατάσταση στο μέτωπο των τιμών φαίνεται να ομαλοποιείται αλλά δεν πρόκειται οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν δύο χρόνια πριν.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου επτά μήνες μετά τη σύσταση του θεσμικού οργάνου.

Ο κ. Παντελιάδης άσκησε κριτική στον παρεμβατισμό στην αγορά, με έκτακτα μέτρα που έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και δεν ωφελούν τον καταναλωτή, αλλά και στο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα δυσμενές κλίμα για τα σούπερ μάρκετ με την εστίαση στην αισχροκέρδεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται λέγοντας συνέχεια για αισχροκέρδεια»

Όπως είπε «το μέτρο για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους μας απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη για την ακρίβεια. Η κουβέντα εξ’ ορισμού πρέπει να εξαιρεί τα σούπερ μάρκετ από την αισχροκέρδεια. Εμείς δεν ευθυνόμαστε και δεν θα μπορούσαμε» πρόσθεσε.

Επιπλέον έκανε έκκληση ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται το δυσμενές κλίμα που δεν κάνει καλό σε κανένα. «Την ίδια έκκληση απευθύνω και στη δημόσια διοίκηση. Όσο περισσότερο μιλάνε για πρόστιμα και για ελέγχους και αισχροκέρδεια τόσο περισσότερο δημιουργείται η αίσθηση ότι όλες οι επιχειρήσεις αισχροκερδούν. Σίγουρα δεν είναι ολόκληροι κλάδοι. Παρόλο που δεν πουλάει τόσο πολύ, είναι σημαντικό να καταλαβαίνει ο κόσμος και να μην δίνουμε ψεύτικες ελπίδες. Δεν θα πέσουν οι τιμές στα επίπεδα που ήταν πριν. Λέγοντας συνέχεια για αισχροκέρδεια και πρόστιμα δίνεται η εντύπωση ότι θα λύσουμε το πρόβλημα και ότι θα γυρίσουμε πίσω. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει» πρόσθεσε.

«Σε κάποιες κατηγορίες έχει παραγίνει με τις προσφορές»

Την ίδια ώρα θετική σε μια εκλογίκευση του καθεστώτος των προσφορών και των εκπτώσεων στα σούπερ μάρκετ είναι η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕ, υπάρχουν κατηγορίες που πολύ σπάνια θα τις βρει ο καταναλωτής χωρίς προσφορά στο ράφι. «Δεν είναι πολύ λογικό» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα σε τέτοια έκταση.

«Μια εκλογίκευση είναι θεμιτή» είπε διευκρινίζοντας ότι «δεν λέμε για κατάργηση αλλά για μια ταυτόχρονη μείωση αρχικής τιμής με παράλληλη μείωση των προσφορών».

«Χειρουργική παρέμβαση» για να μην αυξηθούν οι τιμές

Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν γίνει σωστός σχεδιασμός – απαιτείται «χειρουργική παρέμβαση» όπως είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές στο ράφι.

Για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και το περιθώριο κέρδους η άποψη των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ είναι ότι δεν έχουν πλέον κανένα όφελος για τον καταναλωτή.

«Σε έκτακτες συνθήκες είναι λογικά και αποδεκτά τα έκτακτα μέτρα αλλά αυτά έχουν χάσει τον χαρακτήρα του έκτακτου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι με την παράτασή του κλείνει πλέον τέσσερα χρόνια.

Οι ανάγκες δεν είναι πλέον οι ίδιες και όπως είπε πρόκειται για ένα μέτρο που στερεί τη δυνατότητα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν εμπορική πολιτική ενώ δεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Σε αντίθεση με το μέτρο περί μόνιμης μείωσης τιμής 5% για ένα εξάμηνο το οποίο και θα αποτυπωθεί στον πληθωρισμό.

Χρειάζεται σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο

Σε κάθε περίπτωση όμως επισημάνθηκε ότι όλες οι παρεμβάσεις από τη στιγμή που κινούνται σε νόμιμο πλαίσιο θα εφαρμόζονται από τον κλάδο.
«Εφόσον αυτή η μουσική παίζει έτσι θα χορέψουμε και εμείς. Θα προσαρμοστούμε σε οτιδήποτε επιβάλλει η ελληνική πολιτεία. Το μόνο που ζητάμε είναι να είναι λίγο ξεκάθαρο και σταθερό. Να μην αλλάζει κάθε μήνα ή κάθε τρεις μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης.

Στο «κόκκινο» το περιθώριο κέρδους

Στην πρώτη συνέντευξη της ΕΣΕ, οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στο μειωμένο περιθώριο κέρδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης κ. Απόστολος Πεταλάς το καθαρό περιθώριο κέρδους το 2022 διαμορφώθηκε στο 1,47%. Όπως είπε χαρακτηριστικά για έναν κλάδο με συμβολή στο ΑΕΠ 4%, με 3.800 καταστήματα, 120.000 εργαζόμενους, που μεταφράζεται σε μισθούς και εισφορές πάνω από 2 δισεκ. ευρώ, το αποτέλεσμα αυτό είναι στο «κόκκινο».

Έλλειψη 8.000 εργαζόμενων

Αναφορικά με την έλλειψη εργαζομένων, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, επισημάνθηκε ότι ο μέσος μισθός είναι αρκετά καλύτερος από άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με τον αρχικό μισθό να προσαυξάνεται 200 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο με μπόνους και άλλου είδους παροχές. Επιπλέον υπάρχει η τάση να αυξάνοντα οι εργαζόμενοι οκταώρου προκειμένου να είναι ευκολότερη η εύρεση εργαζομένων. Σημειώνεται ότι ο κλάδος έχει έλλειψη περίπου 8.000 εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:

Dimand: Το 2027 εγκαινιάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Πατέρας καλεί Μιτζάλη: Δώστε το κόστος για τη μετακίνηση του Σταθμού Ευαγγελισμού

Παπακωνσταντίνου (Ideal): Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές – Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο