Νέο προεδρείο και Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέξει σε λιγότερο από δύο 24ωρα η γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Με μια εκλογική διαδικασία ιδιαίτερη, καθώς η διπλή υποψηφιότητα ΤσέτηΘεοδωρόπουλου για τη θέση του προέδρου, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί ο ΣΕΒ  έχει μπροστά του προκλήσεις που απορρέουν από τη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία με τη πλέον ουσιαστική να εστιάζεται στο να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι η υγιής επιχειρηματικότητα φέρνει ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία για όλους.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο mononews, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής του ομίλου Metro, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και εκ νέου υποψήφιος. Ο κ. Παντελιάδης κάνει λόγο για ένα πολυσυλλεκτικό Σύνδεσμο που εκπροσωπεί το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ο οποίος θα πρέπει  να πείσει την πολιτεία να επιταχύνει ρυθμούς γιατί οι εξελίξεις και ο διεθνής ανταγωνισμός τρέχουν. Τα πράγμα στην Ελλάδα κινούνται αργά, σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κύριε Παντελιάδη, τα τελευταία έξι χρόνια είστε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ και τώρα υποψήφιος για άλλη μια θητεία. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΣΕΒ στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία;

Ο ΣΕΒ χρειάζεται να πείσει την ελληνική κοινωνία για το αυτονόητο: Ότι η υγιής επιχειρηματικότητα φέρνει ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία για όλους. Αν το καταφέρουμε αυτό και η Πολιτεία ενδιαφερθεί επί της ουσίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, πολλά προβλήματα θα λυθούν και η χώρα θα πάει μπροστά.

Θα συνεχίσουμε τις επαφές με την Κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους για να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που απορροφούν πόρους και καθυστερούν κάθε πρόοδο.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία με το αν ο ΣΕΒ είναι ένας πολυσυλλεκτικός Σύνδεσμος ή αν αφορά μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Οντας ο μόνος εκπρόσωπος του λιανεμπορίου στο Δ.Σ. εκτιμάτε ότι μπορεί να έχει έναν ρόλο υποστηρικτικό για όλους τους κλάδους της οικονομίας; Μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών του συνδέσμου είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας. Οι περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις του ΣΕΒ αφορούν και απευθύνονται στις μικρότερες επιχειρήσεις, επειδή ακριβώς αυτές έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης.

Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια ο σύνδεσμος, χωρίς να χάνει και το ρόλο του ως βασικός εκπρόσωπος της ελληνικής βιομηχανίας. Θεωρώ όμως ότι το ζητούμενο δεν είναι ένας ακόμη κλαδικός σύνδεσμος, αλλά ένας εκπρόσωπος των ελληνικών επιχειρήσεων στο σύνολό τους. Άλλωστε τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά, ενώ ο ενιαίος σύνδεσμος προσφέρει και ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τον νέο πρόεδρο που θα προκύψει και ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητές του;

Τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται αργά. Οι εξελίξεις και ο διεθνής ανταγωνισμός όμως τρέχουν. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για το νέο Πρόεδρο και το ΔΣ είναι να επιταχύνουν τους ρυθμούς, με τους οποίους η Πολιτεία λαμβάνει και υλοποιεί αποφάσεις.

Με τη διπλή υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου και την ισχύουσα εκλογική διαδικασία στον ΣΕΒ όποιος δεν εκλεγεί αποχωρεί και από το Δ.Σ. Έχετε εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή σας στην υποψηφιότητα του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Αν η κάλπη αναδείξει την κ. Ιουλία Τσέτη πρόεδρο του Συνδέσμου αλλάζει κάτι για εσάς;

Υποστηρίζω τον κ. Θεοδωρόπουλο γιατί τον γνωρίζω ως χαρακτήρα και ως επιχειρηματία, ενώ έχω δει και τη δουλειά του στο ΣΕΒ. Δεν είχα αυτή την ευκαιρία με την κ. Τσέτη, και έτσι δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο καλά θα εκτελούσε τα καθήκοντα του Προέδρου, αν εκλεγόταν.

Θέλω πάντως να τονίσω ότι ο δικός μου ρόλος στο ΔΣ δεν εξαρτάται από το πρόσωπο του Προέδρου. Στον ΣΕΒ δεν γίνονται κομματικές εκλογές και δεν επιλέγονται ψηφοδέλτια, αλλά πρόσωπα, τα οποία καλούνται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους – και πολλή δουλειά – στο ΔΣ και στις επιτροπές που θα συμμετάσχουν.

Διαβάστε επίσης

Ιουλία Τσέτη: Αναγκαία συνθήκη για την πρόοδο της νέας γενιάς η συνεργασία ακαδημίας και φαρμακοβιομηχανίας

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Τι σημαίνει η νέα εξαγορά της Λάβδας από την ΙΟΝ

Ι. Τσέτη: Η μάχη για την ηγεσία του ΣΕΒ, οι αντίπαλοι, η δέσμευση, το μήνυμα και μια δυσάρεστη στιγμή