Έκπληξη στο παρά πέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αλλάζει τα δεδομένα στο διαγωνισμό, καθώς η Nederlandse Gasunie που συμμετέχει σε ένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που είχε περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποφάσισε να κάνει πίσω για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή.

Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ταράξει τα νερά, καθώς η Gasunie, είναι από τις πρώτες εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, μετά το «ναυάγιο» με τους Αζέρους της Socar στον πρώτο διαγωνισμό, προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία.

Η κρατική εταιρεία μεταφοράς αερίου της Ολλανδίας, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys, οι οποίες θεωρούνται και το πιο δυνατό επενδυτικό σχήμα, καθώς και οι τρεις είναι μέτοχοι στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος μετά το 2020 θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Έτσι, πλέον στο παιχνίδι έχουν μείνει η κοινοπραξία των Snam, Enagás και Fluxys και το επενδυτικό σχήμα της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν κάνει κάποιες σημαντικές αναλύσεις των εταιρειών που απαρτίζουν τις υποψήφιες κοινοπραξίες:

-Η Reganosa δεν αποτελεί εισηγμένη εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο αξιών. Ελέγχει 130 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία και δύο σταθμούς LNG σε Ισπανία και Μάλτα. Το 2016 εμφάνισε έσοδα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ (44,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων-Ebitda και 14,9 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία).

-Η Transgaz διαθέτει κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ και το 2016 είχε έσοδα περίπου 363 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 120 εκατ. ευρώ.

-Η ιταλική Snam διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ, ελέγχει 40.000 χλμ. αγωγών, δύο σταθμούς LNG και έχει αποθηκευμένα 19 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ιταλία, την Αυστρία, την Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, με τον κύκλο εργασιών και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,5 δισ. ευρώ και 860 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

-Η Fluxys δραστηριοποιείται στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, διαθέτοντας κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ. Η Enagas, που εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, έχει παρουσία στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Κληρώνει» σήμερα για την Εγνατία Οδό: Οι «μνηστήρες» και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στη Βουλή για κύρωση οι τέσσερις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γήπεδο της ΑΕΚ: «Ναι» της Περιφερειας για την υπογειοποιήση δρόμου