Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Apple: Νέες χρεώσεις φέρνει το επερχόμενο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Τιμ Κουκ, CEO Apple

Τιμ Κουκ, CEO της Apple

Το σενάριο χρέωσης από 10 έως 20 δολάρια τον μήνα για το Apple Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) εξετάζει η Apple, σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός κολοσσός είναι πιθανό να εισαγάγει μια ξεχωριστή μηνιαία χρέωση για τις πιο προηγμένες λειτουργίες Apple Intelligence, μετακυλίοντας στους χρήστες της το κόστος της σημαντικής επένδυσης για την ανάπτυξη της AI.

Όταν η Apple ανακοίνωσε το σύστημα AI τον Ιούνιο, η εταιρεία υποσχέθηκε μια ενισχυμένη φωνητική βοηθό Siri, καθώς και χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εικόνων.

Σύμφωνα με αναλυτές, ενώ αυτές οι λειτουργίες θα κυκλοφορήσουν αργά, με περιοχές όπως η Κίνα και η Ευρώπη να μην έχουν αρχικά πρόσβαση, η Apple θα μπορούσε να χρεώνει μια συνδρομή για τις πιο προηγμένες εφαρμογές.

«Το λογισμικό και οι υπηρεσίες το καθιστούν πιο προσοδοφόρο για την Apple να το μετακυλήσει με το συνδρομητικό μοντέλο Apple One», δηλώνει στο CNBC ο Νιλ Σαχ, συνεργάτης της Counterpoint Research.

19,95 δολάρια τον μήνα

Σημειώνεται ότι το Apple One κοστίζει 19,95 δολάρια το μήνα και δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες της Apple, συμπεριλαμβανομένης της Apple Music.

Ο Σαχ αναφέρει ότι η Apple «θα μπορούσε να χρεώνει μεταξύ 10 και 20 δολαρίων για το Apple Intelligence, ενδεχομένως ως μέρος του Apple One, για πιο premium λειτουργίες AI».

«Η Apple είναι μία από τις λίγες εταιρείες συνδεδεμένων συσκευών που έχει πετύχει την κερδοφορία των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που προσφέρει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής έρευνας της CCS Insight.

«Επομένως, δημιούργησε ένα προηγούμενο στους χρήστες του ότι πρέπει να πληρώνουν για πιο premium υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Apple να επιλέξει να χρεώνει για πιο προηγμένες λειτουργίες στο πλαίσιο της προσφοράς Apple Intelligence».

Όπως ανέφερε ο Γουντ, το Apple Intelligence θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να λανσάρει μια συνδυασμένη συνδρομητική υπηρεσία με διάφορες υπηρεσίες με μια ενιαία τιμή.

«Αλλά η Apple θα είναι απρόθυμη να αποδυναμώσει τα έσοδα από τις συνδρομές μεμονωμένων προϊόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνήθης πρακτική

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρεώνουν για τις προσφορές τεχνητής νοημοσύνης τους.

Η OpenAI, για παράδειγμα, έχει συνδρομή για πιο προηγμένα χαρακτηριστικά του ChatGPT και η Microsoft χρεώνει για το εργαλείο της AI Copilot.

Η κυριότερη ανταγωνίστρια εταιρεία της Apple, η Samsung, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που είναι γνωστές ως Galaxy AI, εξακολουθεί να εξετάζει διάφορα μοντέλα εσόδων για το λογισμικό της, σύμφωνα με τη διοίκησής της.

«Για την Apple, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να κλειδώσει περαιτέρω την ήδη πιστή πελατειακή της βάση», υποστηρίζει ο Σαχ, «επειδή η Apple Intelligence θα μαθαίνει από τη συμπεριφορά ενός χρήστη και θα γίνεται πιο εξατομικευμένη».

«Εκεί είναι που αρχίζουμε να το χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, το συνηθίζουμε περισσότερο και εκεί είναι που “χτυπάει” η κερδοφορία της Apple», συμπληρώνει ο Σαχ.

Διαβάστε επίσης: 

Berkshire Hathaway: Ο Μπάφετ πούλησε το 50% του μεριδίου του στην Apple

Apple: Ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις παρά τη μείωση των πωλήσεων στην Κίνα

Apple: Kαθυστερεί η ανάπτυξη των νέων λειτουργιών AI στο λογισμικό του iPhone