ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «πράσινο φως» σε μια νέα επενδυτική πρόταση ύψους 1 δισ. δολαρίων, έλαβε η Apple από τον πρόεδρο της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο, προκειμένου η κυβέρνησή του να άρει την απαγόρευση των πωλήσεων iPhone 16 που ισχύει από τον περασμένο μήνα στην ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ινδονησία δέχεται τη νέα πρόταση της Apple, δίνοντας τέλος στην διελκυστίνδα που είχε προκληθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ινδονησίας και του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.
Ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμη στην Apple ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτραπούν οι πωλήσεις του iPhone 16 και έτσι, τα σχέδια θα μπορούσαν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι η Ινδονησία στο παρελθόν έχει ανακαλέσει ανάλογες αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ινδονησία τον περασμένο μήνα απέρριψε επενδυτική πρόταση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων της Apple, που αφορούσε επίσης το ίδιο θέμα για το iPhone 16.
Το «Μήλον» της Έριδος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασιατική χώρα απαγόρευσε τον Νοέμβριο το μάρκετινγκ και την πώληση του iPhone 16 (της ναυαρχίδας συσκευής της Apple), επισημαίνοντας ότι οι πρακτικές της εταιρείας δεν συμφωνούν με τους κανόνες περί δικαιοσύνης της κυβέρνησης, σε σχέση με το περιεχόμενο για smartphone και tablet.
Σημειώνεται ότι οι τοπικοί επενδυτικοί κανονισμοί απαιτούν το 40% των τηλεφώνων να κατασκευάζονται από εξαρτήματα που έχουν παραχθεί τοπικά, καθώς η χώρα και ο Πραμπόβο προσωπικά, προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις από τεχνολογικούς γίγαντες.
Πλέον όμως, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός εξασφαλίζει την έγκριση του Πραμπόβο, με βάση τα διευρυμένα επενδυτικά του σχέδια, τα οποία έχει καταθέσει επισήμως στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης.
Το εργοστάσιο παραγωγής AirTag στο Μπατάμ
«Η Apple εξακολουθεί να μην έχει επενδύσει σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εργοστάσια στην Ινδονησία», δήλωνε πριν από ένα μήνα ο υπουργός Βιομηχανίας Αγκούς Γκουμιγουάνγκ.
Προέτρεψε μάλιστα την Apple να δημιουργήσει άμεσα μια μονάδα παραγωγής ή ένα εργοστάσιο στη χώρα «με γνώμονα τις αρχές της δικαιοσύνης», ώστε να μην χρειάζεται να καταθέτει μια επενδυτική πρόταση κάθε τρία χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική κίνηση καθησυχασμού, αποτελεί η είδηση ότι ένας από τους προμηθευτές της Apple θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής AirTag στο Μπατάμ, τη μεγαλύτερη πόλη και δήμο στις Νήσους Ριάου, που απέχει περίπου 45 λεπτά με το πλοίο από τη Σιγκαπούρη.
Η τοποθεσία για την κατασκευή τους εργοστασίου επελέχθη λόγω του καθεστώτος του ελεύθερου εμπορίου, που απαλλάσσει τις εταιρείες από φόρους προστιθέμενης αξίας και πολυτελείας, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Το εργοστάσιο, που θα απασχολήσει αρχικά περίπου 1.000 άτομα, θα αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής AirTag, μια συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν από απόσταση τις αποσκευές, τα κατοικίδια και άλλα υπάρχοντά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη γενιά AirTag αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025 με νέο feature την σημαντικά ενισχυμένη εμβέλεια (έως και τριπλάσια) εντοπισμού αντικειμένων.
Το εργοστάσιο στο Μπαντούνγκ
Επιπλέον, ένα μέρος του 1 δισ., θα διατεθεί για τη δημιουργία εργοστασίου στο Μπαντούνγκ, περίπου τρεις ώρες νοτιοανατολικά της Τζακάρτα, το οποίο θα κατασκευάζει άλλου τύπου αξεσουάρ.
Επίσης, θα χρηματοδοτούνται ακαδημίες της Apple στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, για να εξοπλίζουν μαθητές με διάφορες τεχνολογικές δεξιότητες.
Αποδίδουν οι σκληρές τακτικές;
Με την ολοκλήρωση της επένδυσής της στην Ινδονησία, η Apple επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στους 278 εκατομμύρια καταναλωτές της χώρας, οι οποίοι σε ένα ποσοστό πάνω από 50% είναι κάτω των 44 ετών και γνωρίζουν από τεχνολογία.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι λιγότερο θαρραλέες εταιρείες, που φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με ανεπιθύμητες συνέπειες, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες της κυβέρνησης.
Οι πιέσεις της ΕΕ
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ, που προσπαθεί να περιορίσει τη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, πιέζει την Apple να «ανοίξει» το λειτουργικό της σε ανταγωνιστές.
Ειδικότερα, η Κομισιόν έδωσε εντολή στην Apple να ανασχεδιάσει το λειτουργικό σύστημα iOS, έτσι ώστε να είναι πιο συμβατό με έξυπνα ρολόγια, ακουστικά, και άλλες συσκευές από ανταγωνιστικές εταιρείες.
Τα προκαταρκτικά της πορίσματα έχουν αποσταλεί στην Apple, στο πλαίσιο των διαδικασιών για τις προδιαγραφές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου.
Στα πορίσματα – που βρίσκονται τώρα σε διαβούλευση – περιγράφονται τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Apple για τη διαλειτουργικότητα.
Οι ενδιαφερόμενοι – συμπεριλαμβανομένης της Apple – έχουν προθεσμία έως τις 9 Ιανουαρίου 2025 για να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Ο «πόλεμος» με την Meta
Σε απάντηση η Apple, διαφωνεί με τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ενώ επισημαίνει ότι το κλειστό σύστημά της, παρέχει μια ανώτερη εμπειρία στους καταναλωτές, ενώ προστατεύει καλύτερα την ιδιωτική ζωή.
Μάλιστα, στο στόχαστρό της μπήκε η Meta (Facebook και instagram) του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που φαίνεται ότι διαμαρτυρήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία, στο πλαίσιο του DMA.
«Η επιδίωξη της Meta προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια και ιδιωτικότητα των χρηστών», σημειώνει η Apple σε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta συγκρούεται με την Apple.
Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αναφέρει ότι τα χαρακτηριστικά απορρήτου και οι χρεώσεις εντός εφαρμογής για εφαρμογές iOS, έχουν βλάψει την επιχείρηση.
Διαβάστε επίσης:
Τεχνική Ολυμπιακή: «Πράσινο φως» στον συμψηφισμό ζημιών ύψους 130 εκατ. ευρώ
Helleniq Energy: Πώς υλοποιήθηκε το «Vision 2025» μέσα σε 3 χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»