Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Apple: Έχασε δικαστική διαμάχη με την ΕΕ – Γιατί καλείται να πληρώσει €13 δισ.

Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple

Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple

Με ήττα για την Apple έληξε μια πολυετής δικαστική διαμάχη με την ΕΕ, η οποία καλούσε τον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους (back taxes) στην Ιρλανδία.

Μια ημέρα μετά την παρουσίαση των νέων της μοντέλων iPhone 16, το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια απόφαση ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τον νόμο περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας στον κατασκευαστή iPhone ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι μια πρωτόδικη νίκη για την Apple έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς οι δικαστές αποφάσισαν εσφαλμένα ότι οι ρυθμιστικές αρχές της επιτροπής, είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφαση αποτελεί επιτυχία για την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μάλιστα, η υπόθεση αποτελεί “κλειδί” για την παρέμβαση της επιτρόπου, στις πολύ ευνοϊκές συμφωνίες με πολυεθνικές, μια εκστρατεία η οποία έχει οδηγήσει επίσης σε ενέργειες εναντίον των Starbucks, Fiat, Engie, Amazon και άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Βεστάγκερ πυροδότησε αντιδράσεις όταν ισχυρίστηκε ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα οφέλη στην εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, ενώ της επέτρεψε να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις στη χώρα, για πολλά χρόνια.

Διέταξε έτσι την Ιρλανδία να ανακτήσει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα δύο τέταρτα των πωλήσεων Mac παγκοσμίως.

Τα χρήματα βρίσκονταν τοποθετημένα σε λογαριασμό μεσεγγύησης εν αναμονή της τελικής απόφασης.

«Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ, έχει σχολιάσει στο παρελθόν την κίνηση της ΕΕ ως την «απόλυτη βλακεία!».

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας έχει επωφεληθεί από τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες που προσελκύονται από τη φορολογία, έχει αμφισβητήσει επίσης την απόφαση της Κομισιόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι απίθανο η σημερινή απόφαση να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, η οποία αποτελεί έναν καλά εδραιωμένο κόμβο για τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία ενός μεγάλου αριθμού τεχνολογικών κολοσσών.

Διαβάστε επίσης: 

Apple: Αυτά είναι τα νέα iPhone16 και iPhone Pro – Ποιες οι τιμές τους

Huawei: Παρουσιάζει προϊόν που «θα αφήσει εποχή» για να ανταγωνιστεί την Apple

Apple: Ποντάρει στο iPhone 16 για να… «ξεχάσει» το δύσκολο 2023 – Παρουσιάζεται στις 9/9