ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το αυτονόητο συνήθως είναι αδιανόητο» έλεγε ένας παλαιός πολιτικός που έχει αποσυρθεί πλέον.
Του λόγου το αληθές έρχεται να επιβεβαιώσει η ιστορία με το διαγωνισμό για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας, που θα χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης αερίου, τώρα που η χώρα, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τροφοδοσίας.
Η ΥΑΦΑ παραμένει ανενεργή αφού άδειασε το κοίτασμα του Πρίνου και ο διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπεί στη μετατροπή του σε αποθήκη αερίου για τις δύσκολες εποχές που είναι τώρα.
Η Ε.Ε. διαθέτει 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 5-6 χώρες που δεν διαθέτει.
Φιναλίστ του διαγωνισμού, είναι η ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και η Ρίτα Γκάλλι (ΔΕΣΦΑ) σε Κοινοπραξία ενώ «αντίπαλος» είναι ο Mαθιός Ρήγας (Energean).
Σύμφωνα με αμφότερους τους διαγωνιζόμενους το μεγάλο εμπόδιο στο διαγωνισμό είναι ο γνωστός μας Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ και ο Κανονισμός Τιμολόγησης που έχει εκπονήσει.
Προβλέπει ποσοστό κοινωνικοποίησης 50%, θέτοντας μάλιστα πλαφόν στα 160 εκατ. ευρώ για το Απαιτούμενο Έσοδο το οποίο είναι εγγυημένο ως συνολικό ποσό προς ανάκτηση για όλα τα έτη λειτουργίας της ΥΑΦΑ.
Οι δύο φιναλίστ λένε πως ο Κανονισμός καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επένδυση.
Ζητούν την συνδρομή της κυβέρνησης
Στο ΤΑΙΠΕΔ ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Πολίτης (πρώην τραπεζίτης) και ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης αποφάσισαν επιτέλους να συνεργαστούν μεταξύ τους για να βρουν λύση ώστε να καταστεί η ΥΑΦΑ οικονομικά συμφέρουσα επένδυση.
Βρήκαν «τοίχο» στην ΡΑΕ (ο Θανάσης Δαγούμας -λένε- δεν κάνει πίσω) και διαμήνυσαν ότι πλέον χρειάζονται και τη συνδρομή της κυβέρνησης.
Έτσι προ ημερών με εντολή Μαξίμου ο Κώστας Σκρέκας Υπουργός ΠΕΝ, «έστρωσε κάτω σε σύσκεψη» το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΡΑΕ για να ξεκολλήσει το θέμα στο «παρά ένα».
Από τη σύσκεψη δόθηκε το σήμα της «ασφυκτικής πίεσης προς όλους» για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, στη βάση της επένδυσης που προβλέπει ο Κανονισμός Τιμολόγησης.
Η προθεσμία για το διαγωνισμό εκπνέει στις 28 Νοεμβρίου δηλαδή μόλις …2,5 χρόνια μετά την προκήρυξη της διαδικασίας.
Έμπειρο στέλεχος του ενεργειακού τομέα με τον οποίο συνομίλησε ο wiseman προβλέπει πως «πολύ δύσκολα θα υπάρξει δεσμευτική προσφορά, οπότε ο διαγωνισμός πάει για φούντο και θα τρέχουμε πάλι σε Ιταλίες και Βουλγαρίες να αποθηκεύσουμε πανάκριβα το δικό μας αέριο» και συνεχίζει : «εάν υπήρχε η ΥΑΦΑ της Ν. Καβάλας το καλοκαίρι με τιμές στα 30 ευρώ/MWh θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους με δεδομένο ότι οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς έφθασαν στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά MWh!».
Απαισιόδοξο λοιπόν το στέλεχος.
Διαβάστε επίσης
Αθανάσιος Δαγούμας (ΡΑΕ): Κοινωνικοποίηση 50% προτείνει για την Αποθήκη Καβάλας-Σε διαβούλευση ο Κανονισμός Τιμολόγησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαίρη Βιδάλη: Σπαρακτική ανάρτηση μετά τον θάνατο του γιου της – «Ο Κάρολος κι εγώ σας ευχαριτούμε»…
- Ταξί: Τραβούν χειρόφρενο αύριο – Στάση εργασίας για 6 ώρες
- Γιάννης Στουρνάρας: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να πλησιάσουν το 2% έως το τέλος του 2025
- Το ντέρμπι Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι με σούπερ αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα