Σε νέο τέλμα φαίνεται πως οδηγείται ο διαγωνισμός για την Αποθήκη Καβάλας, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις, οι ανατιμήσεις του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που έχει προτείνει η ΡΑΕ, οδηγούν τον διαγωνισμό σε αδιέξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές βλέπουν πως το ποσοστό κοινωνικοποίησης του 50% που προτείνεται δεν επαρκεί για να είναι βιώσιμη η επένδυση και αναμένουν από τις 11 Απριλίου που ολοκληρώθηκε η διαβούλευση την τελική απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει ένα μήνα μετά. Αντίστοιχα και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τον κρίσιμο Κανονισμό για να τον αναρτήσει στο data room και να φανεί από τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών… αν έχουμε ή όχι διαγωνισμό

1

Στα άμεσα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την Αποθήκη Καβάλας «είναι η επαναξιολόγηση της διαγωνιστικής διαδικασίας υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και των κανονιστικών υποχρεώσεων στην αγορά ενέργειας», επισημάνθηκε στο χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας, κρέμεται από μια κλωστή, την οποία έχει στα χέρια της η ΡΑΕ.

Τα υψηλά κόστη για την Αποθήκη Καβάλας και η δύσκολη συγκυρία

Τα υψηλά κόστη της επένδυσης που καλύπτεται μόνο κατά 50% από τα ρυθμιζόμενα έσοδα, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους υπολογισμούς των υποψήφιων επενδυτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της ΡΑΕ το κόστος κατασκευής της αποθήκης ανέρχεται σε 314 εκατ. ευρώ, μη περιλαμβανομένου του «μη αντλήσιμου αερίου» (cushion gas) που είναι απαραίτητο για την απόληψη αερίου από την εγκατάσταση. Για αυτό το αέριο η ΡΑΕ κάνει μια εκτίμηση για 47-60 εκατ. €, με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του 2020.

Αλλά το 2022 το κόστος του μη αντλήσιμου αερίου (που πρέπει να βρίσκεται πάντα στην Αποθήκη)   με κόστος 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κοστίζει 300 εκατ. κ.μ. = 3140100 MWh x 100 =  314 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο όλη η υπόλοιπη επένδυση στην αποθήκη. Αντίστοιχα υψηλά κινούνται και όλα τα κόστη των πρώτων υλών λόγω της συγκυρίας με αποτέλεσμα το ύψος της επένδυσης που απαιτείται να είναι υψηλό.

Το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το 50% κοινωνικοποίησης (κάλυψης της επένδυσης από ρυθμιζόμενες χρεώσεις) δυσκολεύει την άσκηση για τους υποψήφιους επενδυτές, αφού το πραγματικό κόστος επένδυσης ανεβαίνει στα 640 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 160 εκατ. ευρώ μόνο εξασφαλίζονται από τις χρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για να βγαίνει το επιχειρηματικό σχέδιο των επενδυτών και να αποσβεστεί κάποτε η επένδυση, το κόστος της αποθήκης θα είναι πολύ υψηλό για τους πελάτες της ή δε θα είναι βιώσιμη.

Τι θα κρίνει τη συνέχεια

Ο χρόνος για τις δεσμευτικές προσφορές υπολογιζόταν το καλοκαίρι, πλέον όμως, όλα κρίνονται από τη βούληση της ΡΑΕ να υιοθετήσει τα σχόλια των επενδυτών και να αλλάξει τον Κανονισμό Τιμολόγησης, διατηρώντας το ενδιαφέρον τους, ή να τον δημοσιεύσει όπως ήταν πριν τη διαβούλευση, αποθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αφού δημοσιευτεί ο Κανονισμός Τιμολόγησης, τα σχόλια των επενδυτών στο Data Room θα δείξουν τις προθέσεις τους και ανάλογα θα πράξει και το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι  το Μάρτιο δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της Κομισιόν για την αποθήκευση φυσικού αερίου με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού των χωρών της Ευρώπης.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκρισή του στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, δηλαδή μετά την ψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και αν γίνει με ταχεία διαδικασία, θα είναι σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για την Ευρώπη η αποθήκευση φυσικού αερίου μπαίνει σε προτεραιότητα γιατί μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ, καλύπτοντας, σε έναν κανονικό χειμώνα, το 25-30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενδεχομένως δημιουργεί νέες δυνατότητες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για αλλαγές στον διαγωνισμό της Αποθήκης Καβάλας.

Με δεδομένη λοιπόν τη σημερινή συγκυρία, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο διαγωνισμός να μην προχωρήσει σε αυτή τη φάση.