Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αποθήκευση Ενέργειας: Μάχη ισχυρών για τις 4ωρες μπαταρίες με λειτουργική ενίσχυση

Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen - Αριστοτέλης Χανταβάς, CEO της Principia - Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της HelleniQ Energy

Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen - Αριστοτέλης Χανταβάς, CEO της Principia - Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της HelleniQ Energy

Μάχη για τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς ενέργειας αποτελεί ο διαγωνισμός για την αποθήκευση ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση του Δεκεμβρίου, καθώς από τη μια είναι ο τελευταίος διαγωνισμός με λειτουργική ενίσχυση από την άλλη απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις από τους προηγούμενους, αφού είναι η πρώτη φορά που αφορά 4ωρες μπαταρίες.

ΔΕΗ, Helleniq Energy, Principia (Macquarie και Enel) αλλά και όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι πρόκειται να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην αγορά των τετράωρων μπαταριών με επιδότηση στην επένδυση και στη λειτουργία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αφορά μπαταρίες μεγάλης διάρκειας 4 ωρών, και ανταγωνισμός για τις ταρίφες αναμένεται υψηλός.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Aurora Energy Research, η επένδυση που απαιτείται για τις 4ωρες μπαταρίες είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι για τις 2ωρες και η επένδυση εκτιμάται σε 1 εκ. ευρώ/MW ενώ για τις δίωρες ήταν 600.00/MW,  κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες επενδύσεις και ισχυρότεροι όμιλοι.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον καθώς επιδοτεί τόσο το κεφάλαιο όσο και τη λειτουργία ενώ άλλοι αντίστοιχοι διαγωνισμοί σε γειτονικές χώρες επιδοτούν μόνο το κεφάλαιο της επένδυσης.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει ότι το ΥΠΕΝ έχει προτεραιότητα την αποθήκευση, στοχεύοντας οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης να είναι σε λειτουργία από το 2026, αλλά και να πιαστεί ο στόχος του 2030.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ελλάδα στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ στοχεύει σε 4,3 GW σε αποθήκευση μέχρι το 2030 και ενδεχομένως ο στόχος αυτό θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ο διαγωνισμός αυτός δίνει το σήμα ότι υπάρχει η πολιτική διάθεση να στηριχθεί η αποθήκευση ενέργειας και ότι ο στόχος του ΕΣΕΚ συνοδεύεται και από τα ανάλογα μέτρα.

Έτσι οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για την αποθήκευση έχουν δώσει λειτουργική ενίσχυση σε 700 MW αποθήκευσης με 2ωρες μπαταρίες ο τρίτος διαγωνισμός προσθέτει 200 ΜW, επίσης σε 2ωρες μπαταρίες, ενώ επιπλέον 1,5 GW αναμένεται να προστεθεί στην αγορά, με όρους σύνδεσης χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Σε αυτά προστίθενται 500-600 MW που αναμένεται να δοθούν σε φωτοβολταϊκά που θα προσθέσουν αποθήκευση και 1,3 GW σε ενεργειακές κοινότητες ή μέσω του προγράμματος Απόλλων.

Οι όροι του τρίτου διαγωνισμού

Οι προσφορές για τον 3ο διαγωνισμό πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2024 και η ανώτατη τιμή προσφοράς είναι 145.000 €/MW/έτος.

Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η απόδοση των υποψήφιων έργων στον επικείμενο τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης αναμένεται από 3.5% έως 10.5%,

Τα νικητήρια έργα θα λάβουν επιχορήγηση επένδυσης ύψους 200.000 €/MW και ετήσια λειτουργική υποστήριξη για 10 χρόνια, η οποία θα παρασχεθεί με τη μορφή μηχανισμού CfD (€/MW/έτος).

Ο διαγωνισμός για standalone μπαταρίες αφορά έργα αποθήκευσης μπαταριών διάρκειας 4 ωρών και συνολικής ισχύος 200 MW που θα αναπτυχθούν όχι μόνο στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, αλλά στο σύνολο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Αυτό προσδιόρισε πρόσφατη ΚΥΑ από την οποία προκύπτουν τα εξής δύο, βασικά οφέλη:

  Σημειώνεται ότι  τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός για τις μεμονωμένες μπαταρίες είναι και ο τελευταίος που δημοπρατείται με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση καθώς με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ όλα τα έργα από δω και πέρα θα υλοποιούνται χωρίς ενίσχυση.

Η συνολική ισχύ που θα δημοπρατηθεί θα ανέλθει σε 200 MW και όχι 300 MW όπως αρχικά είχε προβλεφθεί από το υπουργείο και θα αφορά έργα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς.

Οι προσφορές στον τρίτο διαγωνισμό για την εξασφάλιση ταρίφας ορίζονται στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, έναντι 115.000 ευρώ ανά MW που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την ανάπτυξη μπαταριών 4ωρης διάρκειας με έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τον πρώτο διαγωνισμό καθώς η επενδυτική ενίσχυση του δεύτερου για της δίωρης διάρκειας μονάδες ήταν στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Αποθήκευση ενέργειας στα φωτοβολταϊκά

Παράλληλα το ΥΠΕΝ προωθεί την αποθήκευση ενέργειας σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, στα οποία θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαρτίου 2025 να υποβάλουν αίτημα για προσθήκη συσσωρευτών.

Επίσης, επιταχύνει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα χωρίς ενίσχυση αλλά με ισχυρό κίνητρο την ταχεία αδειοδότηση των έργων με βάση τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν σε ισχύ και να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης, οι άδειες παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα (αέριο και λιγνίτη), οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αλλά έχουν πάψει να λειτουργούν από την 1 η Ιανουαρίου 2024 ή θα πάψουν να λειτουργούν μελλοντικά.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος έως 2 GW. Με τα νέα έργα αλλά και με τον τρίτο κύκλο των standalone μπαταριών , το σύνολο των έργων αποθήκευσης θα ανέλθει στα 3,5 GW  καλύπτοντας μεγάλο μέρος του εθνικού στόχου   για 4,3 GW, ως το 2030.

Διαβάστε επίσης:

Zikos Energy-Enercoplan: Αιτήσεις άδειες 450MW για έργα αντλησιοταμίευσης – Σχεδιάζει επιπλέον 2GW με κοινοπραξίες

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Σε νέα εποχή στον αστερισμό της Masdar -Τα επόμενα βήματα

ΔΕΗ: Γιατί αποσχίστηκε η PPC Inspecta από το Innovation Hub- Νέα δραστηριότητα στην πιστοποίηση