ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Συνολικά 514 άδειες για αποθήκευση ενέργειας, συγκεντρωτικής ισχύος 29,047 GW έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η ΡΑΑΕΥ, οι οποίες διεκδικούν τις ενισχύσεις που θα αρχίσουν να δίνονται από φέτος ώστε μέχρι το 2030, όταν και σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ πρέπει να έχουμε 6-7 GW αποθήκευσης ενέργειας.
Δηλαδή το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τετραπλάσιο των έργων που μπορεί να γίνουν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο του ανταγωνισμού. Μάλιστα το ενδιαφέρον για τα έργα αποθήκευσης είναι τετραπλάσιο των αναγκών ξεπερνώντας ακόμη και το ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ όπου οι αδειοδοτήσεις που έχουν γίνει είναι τριπλάσιες των αναγκών μέχρι το 2030.
Καθοριστικός παράγοντας, για το ποια έργα θα υλοποιηθούν είναι οι διαγωνισμοί που θα επιδοτούν τα έργα, που θα πραγματοποιηθούν για να τα στηρίξουν και να τα επιταχύνουν.
Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί την εβδομάδα που αρχίζει αύριο και αφορά 400 MW, ενώ φέτος θα ακολουθήσουν ακόμη 2 ώστε να επιλεχθούν τα πρώτα έργα 1 GW που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2025.
Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον, και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποτυχίας στην υλοποίηση των έργων που θα προκριθούν οι ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει υψηλές εγγυητικές επιστολές, που θα αποδεικνύουν την οικονομική ισχύ του κάθε ενδιαφερόμενου.
Ειδικότερα, έχει ζητήσει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 35.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ενέργειας, που θα εκδοθεί υπέρ της ΡΑΑΕΥ, ενώ εφόσον προκριθούν οι επενδυτές, θα πρέπει να προσκομίσουν Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ/MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, και να εκδώσουν Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας, υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ, ύψους 200.000 ευρώ /MW.
ΑΠΕ:Έχουν εκδoθεί άδειες για 99,5 GW
Αντίστοιχα και για τα έργα ΑΠΕ το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί και οι άδειες που έχουν δοθεί είναι πολλαπλάσιες των αναγκών μέχρι το 2030. Με το στόχο του ΕΣΕΚ να αναφέρει 30 GW μέχρι το 2030, συνολικά έχουν εκδοθεί άδειες 99,5 GW, τριπλάσιες δηλαδή των έργων που τελικά θα γίνουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τον Μάιο του 2023 οι εκδοθείσες Βεβαιώσεις Παραγωγού ανέρχονται σε 5,633, συνολικής ισχύος 99,512 GW. Οι Βεβαιώσεις Παραγωγού ειδικών έργων (11Β) ανέρχονται σε 30, συνολικής ισχύος 1,566 MW.
Ανακύκλωση ανεμογεννητριών
Καθώς γερνούν τα πρώτα αιολικά έργα, στο επίκεντρο του προβληματισμού είναι η ανακύκλωση των ανεμογεννητριών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ 542 έργα ΑΠΕ είναι σε λειτουργία πάνω από 15 χρόνια.
Είναι 96 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1056MW, που αποτελούνται 1.060 ανεμογεννήτριες.
Επίσης, 81 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 157MW, που αποτελούνται από 120 στροβίλους και 358 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Τα παραπάνω θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.
«Το 85-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μετά το πέρας της διάρκεια ζωής», επεσήμανε, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου μιλώντας στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με θέμα «Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών».
Επίσης τόνισε ότι όλα τα υλικά διαχειρίζονται / ανακυκλώνονται κατά τη νομοθεσία από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες, ενώ πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών (composite materials).
Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας των Συνθετικών Υλικών (EuCIA), μέχρι το 2025, ο αιολικός κλάδος – παρά την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια – θα είναι υπεύθυνος μόνο για το 10% των συνθετικών αποβλήτων παγκοσμίως.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνθετικών υλικών θα προέρχεται από τον κτηριακό τομέα και από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές συσκευές. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό, ο αιολικός κλάδος επιδιώκει να φτάσει στο 100% την ανακύκλωση και γίνονται αξιόλογες προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ήδη οι κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν σχεδιάσει λύσεις μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων σε δύο μέτωπα: α) την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανακύκλωση των υφιστάμενων πτερυγίων και β) την ανάπτυξη νέων υλικών ώστε τα νέα πτερύγια να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.
Διαβάστε επίσης:
Τζων Κουδούνης: Με πολιτική σταθερότητα, η Ελλάδα είναι η ιδανική χώρα για επενδύσεις
Όμιλος Τσάκου: Τρεις νέες άδειες αποθήκευσης 200 MW- Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το διαγωνισμό
ΑΑΔΕ – «ΕΛΕΓΧΟΣLive»: Έρχονται πάνω από 30.000 έλεγχοι για φοροδιαφυγή σε νησιά
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ: Ζητά να κρατηθεί μακριά η Γαλλία από τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο
- ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα η συνάντηση εκπροσώπων χημικών και τελωνειακών Υπηρεσιών από 27 χώρες
- Ρωσία: Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Μόσχα έχει επιταχύνει την προέλαση της στη βορειοανατολική Ουκρανία
- Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών