• Business

    Αποθήκευση Ενέργειας: Γιώργος Περιστέρης με ΤΕΡΝΑ και ΗΡΩΝ, Enel Green Power, Bat Solar και CNI στους 11 που μειοδότησαν

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ


    Δύο εταιρείες συμφερόντων Γιώργου Περιστέρη, (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΗΡΩΝ με 40 MW και 12 MW αντίστοιχα), η Enel Green Power με 49 MW, η CNI Ενεργειακή και η BAT Solar, είναι μεταξύ των 11 εταιρειών που μειοδότησαν στο δεύτερο διαγωνισμό για την αποθήκευση, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώνονται σήμερα Τετάρτη.

    Στα 298 MW διαμορφώνεται η τελική ισχύς που θα μοιραστεί σε  11 μειοδότες, τις εταιρείες που προσέφεραν τις χαμηλότερες προσφορές στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού για τα έργα αποθήκευσης που  θα «μοιραστούν» τις ταρίφες.

    Οι προσφορές των επιτυχόντων κινήθηκαν μεταξύ των 44.000 ευρώ -50.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος  ενώ η τελική ισχύς που θα δημοπρατηθεί είναι 298 MW κατά 5% πάνω από την αρχικά δημοπρατούμενη ισχύ των 288 MW. Σημειώνεται ότι η Enel Green Power είχε κατέβει και στον πρώτο διαγωνισμό με πολύ υψηλή προσφορά και δεν μειοδότησε, ενώ τώρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Macquirie, στο δεύτερο διαγωνισμό, κατάφερε να κάνει ανταγωνιστική προσφορά και να είναι στους επιτυχόντες.

    Σήμερα συζητείται η ένσταση της Elpedison, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της εταιρείας δεν περνάει καθώς δε “χώρεσε”, καθώς παρότι είχε προσφορά ανταγωνιστική, η ισχύς του υπερέβαινε την εναπομείνουσα διαθέσιμη. Η Mytilineos, αναφέρουν πληροφορίες, τελικά δεν έκανε ένσταση καθώς η προσφορά του ήταν πάνω από το όριο που διαμορφώθηκε από τις άλλες προσφορές.

    Πώς το σύστημα επιλογής πέταξε έξω έργα ακόμη και με χαμηλή τιμή

    Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων είναι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση. Αλλά όχι μόνο. Πρέπει η ισχύς των έργων να είναι και η κατάλληλη.

    Δηλαδή, με τον τρόπο που γίνεται η διαδικασία ξεκινώντας από τις χαμηλότερες προσφορές και επειδή είναι περιορισμένος ο συνολικός αριθμός των MW που μπορούν να πάρουν ταρίφες, μπορεί κάποιο έργο ενώ έχει χαμηλή προσφορά αν έχει μεγάλη ισχύ ώστε να ξεπερνάει το σύνολο των διαθέσιμων MW, την ώρα πετιέται έξω. Για παράδειγμα, περνάει στην τελική λίστα το έργο με τη χαμηλότερη τιμή για τα MW που έχει αιτηθεί. Ακολουθεί η λίγο ακριβότερη προσφορά και προστίθενται στα MW. Αν ενώ έχουν δοθεί τα 200 ΜW, ο επόμενος με βάση τη σειρά στις προσφορές έχει έργο με 100 MW δεν μπορεί να μπει στην τελική λίστα (αφού μέχρι 288 MW δίνονται) και πετιέται έξω.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τελικά τρεις εταιρείες βγήκαν από τη λίστα των μειοδοτών, όχι λόγω της προσφοράς τους, αλλά γιατί τα έργα είχαν παραπάνω ισχύ  (2 MW) από αυτή που είχε απομείνει όταν μπήκαν και  δε χώρεσαν. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η προσφορά της Elpedison, της οποίας η ένσταση συζητιέται σήμερα, αλλά το έργο της εταιρείας αν και είχε δώσει τιμή ανταγωνιστική, είχε μεγαλύτερη ισχύ από την εναπομείνασα, όταν μπήκε. Τελικά, για να χωρέσουν τα έργα, αυξήθηκε κατά 5% η δημοπρατούμενη ισχύς και δόθηκαν 298 MW.

    Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, δηλαδή στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW). Καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα,  το  ΥΠΕΝ θα έχει “διαθέσιμα” κονδύλια ώστε να επιμηκύνει την ενίσχυση.

    Ο τρίτος διαγωνισμός για τα υπόλοιπα 290 MW αναμένεται να προκηρυχθεί στο επόμενο δίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Αγγελική Φράγκου πούλησε δύο πλοία για 63,1 εκατ. δολάρια

    Ασφάλιση κατοικίας: Δώρον άδωρον το μέτρο για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

    Τι έγινε με το κίτρινο των «6 λεπτών» της Ζενίθ – Οι τηλεφωνικές προσφορές, η ΡΑΑΕΥ και τι να προσέχουμε στα κίτρινα τιμολόγια



    ΣΧΟΛΙΑ