ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί ο 68χρονος Απόστολος Βακάκης να μεμψιμοιρεί ακατάπαυστα για δυσοίωνες καταστάσεις και …χαμένες χρονιές, αλλά τα οικονομικά μεγέθη της Jumbo δείχνουν να είναι μέσα στην «τρελή χαρά». Ειδικά μάλιστα για τα διαθέσιμα σε μετρητά που εκτινάχτηκαν στα υψίπεδα των 838,1 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα που είχε ποτέ στην 36χρονη επιχειρηματική της ιστορία η αποκαλούμενη βιομηχανία της χαράς…
Στη διάρκεια της περσινής χρήσης τα ενοποιημένα έσοδα και τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη «έτρεξαν» με ρυθμούς, που κατά μέσο όρο ήταν 16 και 4,17 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανά βδομάδα. Ωστόσο, ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της Jumbo το ‘στάξε και πάλι το φαρμάκι του. Λέγοντας χθες ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν… Και πως η καθαρή κερδοφορία θα υποχωρήσει το 2022 στα επίπεδα των 175-195 εκατ. ευρώ, από 216,6 εκατ. ευρώ του περσινού έτους. Με την κάμψη να υπολογίζεται στο 10% με 19,2% όταν το 2021 τα κέρδη ανέβηκαν κατά 56,2%.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για τα έσοδα της εφετινής χρονιάς είναι ότι θα αυξηθούν από 2% έως 5% σε σύγκριση με τα περσινά 831,9 εκατ. ευρώ, που ενισχύθηκαν κατά 19,9%.
Ο μονίμως δυσαρεστημένος Mr Jumbo δεν βρήκε κάτι κακό να πει για τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των διαθεσίμων σε μετρητά που συσσωρεύονται στα ταμεία της εταιρείας. Πάλι καλά.
Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθές, στα διαθέσιμα σε μετρητά της Jumbo προστέθηκαν το 2021 άλλα… 173 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το «κοντέρ» να δείχνει ότι έχουν μείνει στην άκρη 838,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 586,8 εκατ. βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως και προθεσμίας. Άλλα 200,5 εκατ. ευρώ αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις άνω των τριών μηνών, οι οποίες λόγω του ότι διατίθενται άμεσα προς ανάληψη, ταξινομούνται στο κονδύλι «λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού». Από εκεί και πέρα 14,7 εκατ. ευρώ είναι σε αλληλόχρεους λογαριασμούς τραπεζών, 12,8 εκατ. είναι σε δεσμευμένες καταθέσεις, ενώ 3,3 εκατ. ευρώ διακρατεί η εταιρεία στο ταμείο της.
Διαθέσιμα , ίσα με… 8,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης τα αποθέματα που έχει η Jumbo σε μετρητά, ισοδυναμούν με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Καρέλια μαζί με την Ελινόιλ, ή της Σαράντης μαζί με τη λαγοπόδαρη Epsilon Net.
Επίσης με τα τεράστια αυτά διαθέσιμα των 838,1 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αγοραστούν 8,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, περίπου 2,2 εκατ. τόνοι σιτάρι, αλλά και περίπου 3 εκατ. μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώθηκε χθες στα 276,6 ευρώ ανα mw. Δεδομένου ότι πέρσι η Jumbo κατανάλωσε 44.545 μεγαβατώρες, η προμήθεια ρεύματος θα κάλυπτε τις ανάγκες για 67 χρόνια…
Βέβαια ο Απόστολος Βακάκης δεν σκέφτεται έτσι για τα μετρητά του, τα οποία πέρσι απέδωσαν τόκους μόλις 4 εκατ. ευρώ. Όπως ο ίδιος έχει πει με το γνώριμο, θυμόσοφο τρόπο του «επιδιώκουμε πάντα να «τρέχουμε» την εταιρεία σαν να είμαστε φτωχοί. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα που είναι μια ασφάλειά μας για το μέλλον. Μας επιτρέπουν να δίνουμε πάντα μέρισμα στους μετόχους. Εταιρεία που δεν δίνει μέρισμα είναι σαν μια κότα που δεν κάνει αυγά. Οπότε στην περίπτωση αυτή βάζεις την κοτούλα στον φούρνο με πατατούλες και το απολαμβάνεις κιόλας…»
Μερίσματα και αποτιμήσεις
Η αλήθεια είναι ο Mr Jumbo έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο γαλαντόμος με τους μετόχους. Το 2017 έδωσε μερίσματα 49 εκατ. ευρώ. Το 2018 ανέβηκαν στα 53,1 εκατ, για να πάνε στα 63,9 εκατ. το 2019 και στα 122,04 εκατ. το 2020. Πέρσι διανεμήθηκαν 104,8 εκατ. ευρώ, ενώ η εφετινή χρονιά ξεκίνησε με χρηματική διανομή 52,38 εκατ. ευρώ ( 0,385 ευρώ ανά μετοχή).
Όπως και να’ χει τα υπάρχοντα τώρα ταμειακά διαθέσιμα, ξεπερνούν κατά 549,1 εκατ. ευρώ τα οφειλόμενα της Jumbo σε δάνεια ( 199,5 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεις μισθώσεων ( 89,5 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας στα 2,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μόλις 3,8 φορές το καθαρό ταμείο της.
Χθές η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 15,37 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 14,5% τον τελευταίο μήνα, ενώ σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου το «χαρτί» είναι στο -5,7%. Τα χορηγηθέντα μερίσματα βελτιώνουν τις αποδόσεις, ενώ η πρόθεση της επαναγοράς ιδίων μετοχών, δείχνει τις προθέσεις Βακάκη να διαμορφώσει ένα «δίχτυ ασφαλείας». Ίσως επειδή κάτι φοβάται…
Τα στοιχεία της περσινής χρήσης καταδεικνύουν ότι το μικτό περιθώριο κέρδους ανέβηκε στο 55,66% από 51,78% όπου ήταν το 2020. Με άλλα λόγια η Jumbo πούλαγε πέρσι προϊόντα που τις κόστιζαν 368,7 ευρώ, έναντι 831,9 ευρώ…
Το ζήτημα που τίθεται αφορά τα αποθέματα των οποίων η αξία από τα 230,7 εκατ. ευρώ, υποχώρησε στα 154,1 εκατ. ευρώ. Απομείωση η οποία οφείλεται στην αμυντική στρατηγική που ακολούθησε η εταιρεία, δεδομένης της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μένει να φανεί σε τι βαθμό όλα αυτά θα επιδράσουν στα μελλοντικά κόστη, που με τη σειρά τους θα «ψαλιδίσουν» τα κέρδη. Όχι όμως σε σημείο κλαυθμού και οδυρμού.
Διαβάστε επίσης:
Jumbo: Αύξηση πωλήσεων και νέες επενδύσεις το 2022 – Καθαρά κέρδη 216,6 εκατ. ευρώ το 2021
Jumbo: Στις 5 Μαΐου η Τακτική Γενική Συνέλευση για έκτακτη διανομή και διεύρυνση ΔΣ