Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Απόστολος Βακάκης: Οι μισές αλήθειες της… απολογίας στους μετόχους, το ζήτημα του Bay Back και η «παιχνιδιάρα» Jumbo

Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

Ποιoς άραγε από του δύο έχει δίκιο; Ο Απόστολος Βακάκης που όρισε «πλαφόν» τα 27,2 ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών από τη Jumbo, ή μήπως η Eurobank χρηματιστηριακή που επιμένει στην τιμή-στόχο των 33,40 ευρώ;

Μπορεί το σκεπτικό της κάθε πλευράς να παραπέμπει σε διαφορετικό το ζητούμενο, αλλά το 22,8% που η μεταξύ τους… ποσοτικοποιημένη απόσταση, δημιουργεί αίσθηση.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή, η εκτίμησή της επαναδιατυπώνεται μέσα από μια αναλυτική αξιολόγηση σειράς παραμέτρων. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα στοιχεία των αποτελεσμάτων του εξαμήνου.

Το εάν και κατά πόσο αντιμετωπίζονται υπεραισιόδοξα, τόσο η πορεία των οικονομικών μεγεθών της αποκαλούμενης «βιομηχανίας της χαράς» όσο και επίδρασή τους στη ‘’συμπεριφορά’’ της μετοχής, είναι κάτι που θα κριθεί. Κατά κανόνα σε ορίζοντα 12μηνου, όπως συμβαίνει με τις ‘’προφητείες’’ των αναλυτών για τις τιμές-στόχους.

Από τη δική του πλευρά ο Mr Jumbo, εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων στην…απολογία του προς τους μετόχους, στην έκτακτη γενική συνέλευση της περασμένης Πέμπτης. Η οποία με ολοκληρωτικά ποσοστά (98,94%) ενέκρινε το διετούς διάρκειας πρόγραμμα αγοράς ιδίων.

Ο πατενταρισμένος «μέγας γκρινιάρης» του επιχειρείν, που σχεδόν εμμονικά βλέπει πάντα το ποτήρι των εξελίξεων μισοάδειο, δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για το…χαμηλοτάβανο Bay Back. Προτίμησε τις περικοκλάδες.

Σοφιστείες, μισές αλήθειες, ρητορικές κορώνες, επαναλήψεις, και αυτονόητες αναφορές περί της θετικής απήχησης που έχουν στους μετόχους τα προγράμματα αγοράς ιδίων.

Μάλλον ο Απόστολος Βακάκης είχε (ηθελημένα ή όχι) μια από τις πιο «αφυδατωμένες» παρουσίες του. Ίσως και κακής, με την έννοια της έλλειψης ουσίας.  Για ορισμένους μάλιστα από τους λιγοστούς που έτυχε να τον ακούσουν, οι κρίσεις ήταν αιχμηρές: «Χαοτικός βερμπαλιστής και …άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Το πολυσυζητημένο «πλαφόν» στα 27,2 ευρώ

Ο 70χρονος ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη οροφή των 27,2 ευρώ ανά μετοχή, που έχει το Bay Back φρόντισε να βγάλει απ’ το τσεπάκι του τη δικαιολογία: «Το όριο που τέθηκε βασίστηκε στη μεσοσταθμική τιμή των τελευταίων μηνών» είπε.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πώς η συγκεκριμένη τιμή αποτέλεσε τη μεσοσταθμική για το τρίμηνο που προηγήθηκε της 9ης Μαίου της εφετινής χρονιάς. Όταν ο Απόστολος Βακάκης πούλησε σε αυτήν την τιμή 4.000.000 μετοχές της Jumbo (το 2,94%)  βάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό 108,8 εκατ. ευρώ. Κίνηση που έμελλε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές παρενέργειες για τη μετοχή, η οποία έφτασε εν συνεχεία να υποχωρεί μέχρι και 27,7%…

Οι γνωρίζοντες τα των εισηγμένων το πιθανότερο είναι να γέλασαν πικρόχολα με τις… μισές αλήθειες του Mr Jumbo. Διότι οι αποτιμήσεις με βάση τα μεσοσταθμικά δεδομένα μιας μετοχής είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» και δεν αποτελούν το μέτρο για τον καθορισμό της ενεργοποίησης προγραμμάτων επαναγοράς.

Ειδικά σε ότι αφορά την ανώτατη τιμή, πάντα προσδιορίζεται σε επίπεδα που δίνουν σημαντικό ‘’αέρα’’ για την κίνηση της μετοχής. Αντικατοπτρίζοντας ως ένα βαθμό και τις ανοδικές προοπτικές των εταιρειών.

Ενδεικτικά και μόνο τα παραδείγματα: Το ενεργό πρόγραμμα επαναγοράς στη ΔΕΗ έχει ανώτατη τιμή τα 29 ευρώ, που είναι 136,9% πάνω από τις τρέχουσες.

Το «πλαφόν» στις επαναγορές της Σαράντης έχει τεθεί στα 22 ευρώ, δηλαδή 100,7% πάνω από τα τωρινά επίπεδα της μετοχής.

Η Αεροπορία Αιγαίου έχει βάλει τον πήχη της αγοράς ιδίων στα 20 ευρώ, που με τα τωρινά δεδομένα είναι 80,2% πιο ψηλά από την τιμή της μετοχής.

Η Metlen του Ευάγγελου Μυτιληναίου προχωρά σε τακτά διαστήματα σε ανοδικές αναπροσαρμογές των τιμών για αγορές ιδίων. Τώρα έχουν τεθεί ώς οροφή τα 50 ευρώ, που είναι 39,6% πάνω από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα του ΟΤΕ, που αγοράζει ίδιες μετοχές χωρίς περιορισμούς στην τιμή στην τιμή τους. Έχοντας όμως καθορίσει την εκταμίευση ενός γενναίου κονδυλίου, στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων.

Βγάζει τη γλώσσα στον… ορθολογισμό

Απέναντι σε όλα αυτά ο Απόστολος Βακάκης αποφάσισε να λειτουργήσει με ένα δικό του σκεπτικό, που μοιάζει σαν…να βγάζει τη γλώσσα στον ορθολογισμό.

‘’Πουλάω παιχνίδια, αλλά δεν είμαι… παιχνιδιάρης’’ πέταξε κάποια στιγμή στη γενική συνέλευση ο Mr Jumbo. Ωστόσο η ίδια η ροή των εξελίξεων με φόντο το χρηματιστηριακό ταμπλό, δημιουργεί αναμφίβολα προβληματισμούς στις τάξεις των μετόχων και όχι μόνον αυτών.

Στις 8 του μηνός του περασμένου Μαίου η Jumbo που πηγαίνει «σφαίρα» στην αγορά, κλείνει στο ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να αγγίζει τα 4,082 δις ευρώ.

Ο Βακάκης στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Jumbo

Την επόμενη μέρα ξένοι επενδυτές που είχαν ήδη θέσεις στην εταιρεία αγοράζουν το μετοχικό «πακέτο» Βακάκη με τίμημα στα 27,2 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή με έκπτωση 9,33% από το  αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, ενώ το discount ανεβαίνει στο 12,67%  αν ληφθεί υπόψη ότι οι αγοραστές έλαβαν μετέπειτα και 1 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή.

Το παράξενο είναι ότι «σαν έτοιμοι από καιρό» οι πωλητές πήραν αμέσως μετά τη σκυτάλη στα χέρια τους, πιέζοντας τη μετοχή. Η τιμή της οποίας οδηγήθηκε στα 22,98 ευρώ στις 6 Αυγούστου. Έχοντας υποχωρήσει κατά 23,4% από τα υψηλά του Μαίου. Χωρίς εμφανείς λόγους και με τη χρηματιστηριακή αγορά να εμφανίζει ήπια κάμψη 2,4% στο ίδιο αυτό διάστημα.

Εκείνη την ημέρα ήρθε ο Απόστολος Βακάκης να προσφέρει την εξήγηση για τη στάση των πωλητών. Κοινοποιώντας την αναθεώρηση επί τα χείρω της καθοδήγησης για τον κύκλο εργασιών της Jumbo ,που δεν θα πιάσει την αρχικά προβλεπόμενη αύξηση του 8% , αλλά θα περιοριστεί στο 4%. Ενώ και τα κέρδη δεν θα αυξηθούν, αλλά θα φλερτάρουν με τα ίδια περσινά επίπεδα (των 303 εκατ. ευρώ). Αυτά, τρείς μήνες μετά από το δικό του placement…

Ακολούθησε και νέα πτώση για τη μετοχή, που έπειτα από τρείς συνεδριάσεις, στις 9 Αυγούστου, πήγε 5,7% χαμηλότερα. Για να προσγειωθεί στα 21,68 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των 2,950 δις ευρώ. Έχοντας απωλέσει 1,132 δις από τα υψηλά του Μάϊου.

Κινήσεις αναδίπλωσης και ερωτήματα

Οι κινήσεις αναδίπλωσης από την πλευρά Βακάκη ήταν επιτακτικές. Κάτι που εν τέλει συνέβη στις 4 Σεπτεμβρίου με την κοινοποίηση της πρόθεσης αγοράς ιδίων. Έως τότε όμως η μετοχή είχε ανακάμψει κατά 6,1% από τα χαμηλά της, φτάνοντας στα 23 ευρώ.

Κατά συνέπεια η τιμή που ορίστηκε ως μέγιστη για το Bay Back (27,2 ευρώ) ήταν μόλις 18,3% υψηλότερο.

Άραγε εκεί τοποθετεί ο Mr Jumbo την δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας του; Κι αν όχι, γιατί δεν άνοιξε ακόμη περισσότερο τη βεντάλια της τιμής; Έστω στα 30 ευρώ που είχε φτάσει.

Τουλάχιστον από την γενική συνέλευση κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο ήταν το συμπέρασμα που βγήκε.

Όπως και να ’χει η μετοχή έχει αναρριχηθεί τώρα στα 26,30 ευρώ. Ενισχυμένη κατά 21,3% από τα χαμηλά του Αυγούστου, μετά από τις προειδοποιήσεις Βακάκη για πιο περιορισμένη ανάπτυξη…

Φαίνεται δηλαδή ότι η αγορά  κάνει τα δικά της τα δικά της «κόλπα» με την Jumbo, η οποία αντιμετωπίζεται σαν «παιχνιδιάρα» μετοχή.  Χωρίς οι παίκτες να παίρνουν τοις μετρητοίς τα όσα λέει  διοικητικός της ηγέτης…

Άλλωστε όπως εύκολα γονάτισε η μετοχή, με την ίδια άνεση ξαναπήρε τα πάνω της, προσθέτοντας 628 εκατ. ευρώ στην ‘’τρύπα’’ που είχε εμφανίσει η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Το ποιοι έχασαν και ποιοι κέρδισαν σε όλη αυτή τη διαδρομή είναι ένα (αναπάντητο) ερώτημα.

Εδώ όπου βρίσκεται τώρα η μετοχή απέχει μόλις 0,9 ευρώ (3,4%) από το «πλαφόν» που έχει τεθεί για την αγορά ιδίων.

Αν η μετοχή ξεπεράσει τα 27,2 ευρώ και όσο διάστημα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο αυτό, τότε το πρόγραμμα Bay Back  καθίσταται ανενεργό. Έτσι κι αλλιώς βέβαια αυτού του είδους τα προγράμματα, έχουν μεν την έγκριση των γενικών συνελεύσεων, αλλά συνιστούν δικαίωμα και όχι υποχρέωση των εταιρειών.

Στην προκειμένη περίπτωση η ανοδική αντίδραση της Jumbo, έχει ώς πρακτικό αντίκρισμα να μικραίνει και το κεφαλαιακό κόστος για τις αγορές ιδίων.

Σε συζητήσεις με χρηματιστηριακές

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απόστολος Βακάκης είναι ακόμη σε συζητήσεις με  χρηματιστηριακές, για το ποια θα αναλάβει τα του προγράμματος αγοράς ιδίων. Το λογικό και το αναμενόμενο θα ήταν η άμεση εφαρμογή του, μετά από την έγκριση της γενικής συνέλευσης, αλλά ακόμη είναι άγνωστο το πότε ο Βακάκης θα κλείσει τη συμφωνία… Καθότι δεν είναι και ο ευκολότερος των συνομιλητών.

Από τη στιγμή πάντως που η Jumbo θα αρχίσει να αγοράζει δικές της μετοχές, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που κάνει μια τέτοια κίνηση. Το προηγούμενο Bay Back που είχε εξαγγελθεί τον Μάιο του 2022 έμεινε «στο ράφι». Αφού η τιμή της μετοχής ήταν σταθερά πάνω από τα 13,5 ευρώ, όπου είχε τοποθετηθεί το «πλαφόν» για τις αγορές ιδίων… Τέτοιες ομορφιές.

Τώρα ο Απόστολος Βακάκης έκανε λόγο για ειδικές καταστάσεις, παρομοιάζοντας τις επαναγορές ιδίων ώς …οχυρωματικά έργα απέναντι στο απειλητικό ενδεχόμενο της φυγής ξένων επενδυτών. Στο απόηχο αστάθμητων εξελίξεων που μπορεί να ανακύψουν.

Επι της ουσίας δεν μπορεί να προδικαστεί το πόσο μπορεί να απλωθεί το ‘’δίχτυ ασφαλείας’’ του Bay Back. Αν θεωρηθούν τα 26 ευρώ ανα μετοχή ώς μέσο κόστος της αγοράς ιδίων, τότε για το 1% της Jumbo απαιτούνται περί τα 35,4 εκατ. ευρώ.

Ενώ αν το μέσο κόστος πάει στα 27 ευρώ, τότε η επαναγορά του 1% θα απαιτήσει 36,7 εκατ. ευρώ. Και θα ανέλθει στα 184 εκατ. ευρώ, αν σε βάθος χρόνου επαναγοραστεί το 5% της εταιρείας. Με σκοπό σε όλες τις περιπτώσεις να ακυρωθούν οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 2026. Γεγονός που εφ΄ όσον συμβεί θα αυξήσει παθητικά, τα ποσοστά των μετόχων. Για παράδειγμα αν διαγραφεί το 5% των υφιστάμενων μετοχών της Jumbo, τότε η συμμετοχή του Απόστολου Βακάκη από το τωρινό 19,36% θα ανέλθει στο 20,38%.

Ο Mr Jumbo δεν έκανε σοφότερους τους μετόχους, αναφέροντας στη γενική συνέλευση πώς θα επανεξεταστεί η επιπλέον χρηματική διανομή (πέραν του τακτικού μερίσματος) ανάλογα με τη ροή του Bay Back. Μένει να διαπιστωθεί το τι θα συμβεί μέσα στον προσεχή Οκτώβριο, όπου τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ανακοινώνει τη διανομή πρόσθετου μερίσματος.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Jumbo έχει 416,1 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, περί τα 21,2 εκατ. ευρώ σε δεσμευμένες καταθέσεις, ενώ άλλα 21,8 εκατ. ευρώ είναι σε ομόλογα και μετοχές της τράπεζας Κύπρου.

Κέρδη 113,7% μετά  από τα «μαύρα» προγνωστικά

Πάντως, το ότι ο Απόστολος Βακάκης έχει δημιουργήσει σχολή… απαισιοδοξίας αποτελεί κοινή παραδοχή. Σε αυτό το μήκος κύματος της επίκλησης κινδύνων, στις 5 Μαίου του 2022, είχε αναφέρει πώς «οδεύουμε στην τέλεια καταιγίδα». Για να προσθέσει ότι «ένας σωστός άνθρωπος θα έπρεπε να δένεται στο κατάρτι.» Και πώς «όποιος αγνοήσει τα σημάδια ο θεός να τον βοηθήσει γιατί θα το χρειαστεί».

Όποιος από τους μετόχους της Jumbo τον άκουσε τότε και ρευστοποίησε τρομαγμένος, έχασε ένα κάρο υπεραξίες.

Η μετοχή της Jumbo από τα 14,67 ευρώ τότε, είναι τώρα στα 26,30 ευρώ. Επίσης από τότε ως τώρα η εταιρεία έχει μοιράσει μερίσματα…723,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5,317 ευρώ ανα μετοχή, ή 5,051 ευρώ καθαρά μετά από φόρους.

Με τα κέρδη από τη μετοχή και την προσθήκη των μερισμάτων, η απόδοση στο διάστημα των 28 μηνών ανέρχεται σε…113,7%.

Μάλλον ο Απόστολος Βακάκης θα πρέπει να το ξανακοιτάξει αυτό με τα «μαύρα» προγνωστικά του. Ίσως και άλλοι με θεσμικό ρόλο στην εποπτεία της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Βακάκης (Jumbo): Το κόστος πολέμου και τι είπε για αγορές ιδίων μετοχών
Eurobank Equities για Jumbo: Ισχυρό α’ εξάμηνο, αγοράστε τη μετοχή
Citi για Jumbo: Η μετοχή έχει αποτιμήσει ήδη το χειρότερο σενάριο