ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν ο Απόστολος Βακάκης, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, μετέτρεπε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας σε 500ευρα και τα άπλωνε κατά μήκος, το ένα μετά το άλλο, τότε με τα χαρτονομίσματα αυτά θα κάλυπτε μια απόσταση 189 χιλιομέτρων… Σαν να ξεκινούσε δηλαδή από την Αθήνα και να έφτανε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας…
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας γίνεται αντικείμενο συζητήσεων για τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα ρευστότητας, που φροντίζει να τα έχει πάντα σε «εφεδρεία». Σχεδόν σε κάθε Γενική Συνέλευση της Jumbo οι μέτοχοι ζητάνε το κάτι παραπάνω σε διανομές μερισμάτων, αλλά πέφτουν πάνω στη διαχρονικά «σφιχτή» διαχειριστική πολιτική, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του αλεξανδρινής καταγωγής Απόστολου-Ευάγγελου Βακάκη, όπως είναι το πλήρες όνομά του.
Στην τελευταία εξαμηνιαία χρήση που έληξε στα τέλη του 2018 ο όμιλος της Jumbo εμφάνισε να έχει 590,782 εκατ. ευρώ μετρητά στο ταμείο. Δηλαδή σχεδόν όσο αξίζει σήμερα στο χρηματιστήριο η… Τράπεζα Πειραιώς.
Μάλιστα, στο εξάμηνο αυτό, η Jumbo είχε καθαρά κέρδη 98, 7 εκατ. ευρώ, αλλά η στάθμη των διαθεσίμων αυξήθηκε κατά 153,9 εκατ. ευρώ περίπου. Με τον ρυθμό της… αποταμίευσης να «τρέχει» με περίπου 26,6 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Βέβαια για τη θεαματική ενίσχυση του ταμείου της Jumbo, μέτρησαν και οι δανειακές εισροές 200 εκατ. ευρώ από το οκταετές ομολογιακό δάνειο, που ήρθε να αποπληρώσει πρόωρα τα 146,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ομολογιακής έκδοσης. Αφήνοντας «στην άκρη» 53,1 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης.
Φυσικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της Jumbo είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εντός και εκτός Ελλάδος, και όχι στο δυσεύρετο 500ευρο, το μήκος του οποίου είναι 16 εκατοστά.
Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση, για μεν τις προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο κινείται από το 0,05% έως το 2,65%, ενώ για τις καταθέσεις όψεως από το… μηδέν έως το 0,60%.
Σαφώς οι καταθετικές αποδόσεις, οι οποίες απέφεραν έσοδα 3,3 εκατ. ευρώ στο τελευταίο εξάμηνο, είναι μικρότερες σε σχέση με κόστος του ομολογιακού δανείου που διαμορφώνεται στο 3,75%.
Παρά ταύτα ο Βακάκης επιμένει στη γνώριμη «συνταγή» της διακράτησης μετρητών, έχοντας μάλιστα ένα πλεόνασμα 392 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα συνολικά δανειακά βάρη του ομίλου.
Ο συντηρητικός που βλέπει το ποτήρι… μισοάδειο
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο 64χρονος επιχειρηματίας έχει μια καθαρά συντηρητική αντίληψη στις επιλογές του, οι οποίες συσχετίζονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από την αρχή της κρίσης βλέπει συνεχώς και αδιαλείπτως το… ποτήρι των εξελίξεων, μισοάδειο. Οι ανησυχίες του μάλιστα δεν έχουν κοπάσει ούτε τώρα. Αφήνοντας ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο Grexit, με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή επισημαίνοντας τις οιονεί απειλές ενός πολέμου ή μιας τρομοκρατικής επίθεσης…
Πρόκειται για παράγοντες κινδύνου που παρατίθενται και στην τελευταία λογιστική κατάσταση της Jumbo, ακολουθώντας αντίστοιχες καταγραφές του παρελθόντος.
Στην από τις 8 του μηνός του εφετινού Μαρτίου υπογεγραμμένη (και από τον Πρόεδρο της εταιρείας Απόστολο Βακάκη) οικονομική έκθεση, αναφέρονται μεταξύ των άλλων:
- Για το Μακροοικονομικό Περιβάλλον στη χώρα: «Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της, οι οποίες δημιούργησαν ανησυχία για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Τυχόν αδυναμία βελτίωσης της Ελληνικής Οικονομίας, ή εάν επέλθει και άλλο πιστωτικό γεγονός σχετικό με το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου, ή περαιτέρω αναδιάρθρωσή του, ή τυχόν έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα και την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας και κατ’ επέκταση του Ομίλου, με τρόπο που δεν μπορεί επί του παρόντος να προβλεφθεί επακριβώς…».
- Για του κινδύνους πολιτικής και οικονομικής φύσεως: «Η ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση οι πωλήσεις και τα αποτελέσματα της Εταιρείας επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς με τη δραστηριότητα και τον κλάδο της Εταιρείας παράγοντες, όπως είναι η πολιτική αστάθεια, η οικονομική αβεβαιότητα, η επιβολή περιορισμού κεφαλαίων και η ύφεση. Επιπλέον παράγοντες όπως φορολογικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη στα οποία ο Όμιλος δραστηριοποιείται…».
- Για τους εξωγενείς παράγοντες: «Η απειλή ή η πραγματοποίηση ενός πολέμου ή μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ή οι ενδεχόμενες συνέπειες από την μη τήρηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ή τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη, ή στα επιμέρους κράτη στα οποία δραστηριοποιείται ο Όμιλος, είναι παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να προβλεφθούν και να ελεγχθούν και οι οποίοι είναι δυνατόν να επηρεάσουν το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας με αρνητικά αποτελέσματα για τον Όμιλο γενικότερα…».
Αναμφίβολα όλα τούτα μπορεί να εγγράφονται ως… φοβικές πιθανότητες. Δεν παύουν όμως να προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση, έστω κι αν έχουν τη μορφή της αναγκαίας αποτύπωσης, προκειμένου να φωτογραφίζεται όλο το εύρος του ενδεχόμενου ρίσκου, για τους επενδυτές.
«Τρέχουμε την εταιρεία σαν να είμαστε φτωχοί»
Σε κάθε περίπτωση ο ιδιαίτερα μετρημένος Απόστολος Βακάκης, διατηρεί συνεχώς κερδοφόρα την Jumbo σε όλα τα χρόνια της κρίσης, έχοντας ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια του επιχειρηματικού του ομίλου. Για τον οποίο έχει πει ότι: «Εμείς από αεροπλάνο δεν μπορεί να γίνουμε πύραυλος. Οι στόχοι μας είναι μετρημένοι. Δεν πρόκειται να επεκταθούμε σε άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και νομίζω πως δουλεύουμε καλά. Ποτέ στην Jumbo δε θα βάλουμε φαγητό, μόδα και ηλεκτρονικά. Επιδιώκουμε πάντα να «τρέχουμε» την εταιρεία σαν να είμαστε φτωχοί. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα που είναι μια ασφάλεια για το μέλλον. Μας επιτρέπουν να δίνουμε πάντα μέρισμα στους μετόχους.»
Αναμφίβολα, η μεγάλη δύναμη των μετρητών δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον επιχειρηματία, καθώς μπορεί να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, αλλά και να προστατευτεί από μια ενδεχόμενη άνοδο στα κόστη του χρήματος. Πάντως τα αποτελέσματα 6μηνου είχαν θετική απήχηση στους αναλυτές, ενώ η εταιρεία αποφάσισε να δώσει αυξημένο προμέρισμα, συνολικού ύψους 25,85 εκατ. ευρώ, προ φόρων. Ήτοι 0,19 ευρώ ανά μετοχή, της οποίας το δικαίωμα στη λήψη του προμερίσματος θα αποκοπεί στις 8 Μαΐου.
Η Jumbo μπήκε στην (τότε) παράλληλη αγορά του χρηματιστηρίου τον Ιούλιο του 1997 με αποτίμηση 14,9 εκατ. ευρώ. Στα 22 χρόνια που έχουν παρέλθει από τότε, η εταιρεία έχει γίνει… 134 φορές μεγαλύτερη, καθώς τώρα η χρηματιστηριακή της αξίας είναι λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Jumbo οι αναλυτές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικός Βακάκης (JUMBO): «Έμεινα με ανοιχτό το στόμα για Κουτσολιούτσο και Παπαευαγγέλου…»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Ελπίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση σε σχέση με τα επιτόκια
- Σταϊκούρας: Το θέμα του ελληνικού σιδηρόδρομου και της ασφάλειάς του απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο
- Έγκλημα στην Καλαμάτα: Λογομάχησαν και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον εργοδότη του
- Hurriyet: Ο Άσαντ παρέδωσε στο Ισραήλ στοιχεία στρατιωτικών στόχων για να του επιτρέψουν να φύγει από τη Συρία