Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Απόστολος Βακάκης: Η αναγκαστική αναδίπλωση του Mr Jumbo μετά από τη χρηματιστηριακή βουτιά των 952,4 εκατ. ευρώ

Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής Jumbo

Η ανάγκη είναι μητέρα της επινόησης λέει μια αγγλική παροιμία. Η οποία φαίνεται να βρίσκει πρακτική εφαρμογή και στην περίπτωση του Απόστολου Βακάκη.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, είδε τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας του να κατρακυλά ακατάπαυστα «στου κακού τη  σκάλα». Καθώς στις 84 συνεδριάσεις που μεσολάβησαν από τις 8 Μαΐου έως και προχθές, χάθηκαν 952,4 εκατ. ευρώ από την  κεφαλαιοποίηση της αποκαλούμενης βιομηχανίας της χαράς.

Η μετοχή της εταιρείας αφού αντίκρισε το ιστορικό υψηλό των 30 ευρώ, μπήκε εν συνεχεία σε τροχιά πτώσης και βρέθηκε να κλείνει στα 23 ευρώ. Καταγράφοντας απώλειες 23,3%. Χωρίς να συνυπολογίζεται η διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή, που έγινε στα μέσα Ιουλίου και ώς εκ τούτου αναπροσαρμόζει το ύψος των απωλειών στο 20%.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα, αλλά και τα «μηνύματα ενόχλησης» που λέγεται ότι έστειλαν κάποια από τα μεγάλα  μετοχικά χαρτοφυλάκια, ανάγκασαν τον Απόστολο Βακάκη να αναδιπλωθεί και να πάψει να παραμένει παθητικός θεατής.

Στάθμισε τις διαθέσιμες λύσεις και όπως φέρεται να είπε σε στενούς τους συνεργάτες «αντί να δώσω επιπλέον μέρισμα θα προχωρήσω σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών». Για να τονίσει επιπρόσθετα ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβραβεύσει τους πιστούς, μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Υπονοώντας ότι εκείνοι, από τη μια πλευρά θα δουν τα υφιστάμενα ποσοστά συμμετοχής τους να αυξάνουν αναλογικά, αφού με την επαναγορά μετοχών και τη διαγραφή τους στη συνέχεια, θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των τίτλων της εταιρείας. Ενώ από την άλλη πλευρά, θα βελτιωθούν οι μελλοντικές χρηματικές διανομές ανά μετοχή.

Τα «μυστικά» της χθεσινής αντίδρασης

Η επισημοποίηση των προθέσεων του Mr Jumbo είχε χθες θετικό απόηχο στην αγορά. Με την μετοχή να αντιδρά με άλμα 5,65% και να κλείνει στα 24,30 ευρώ. Γεγονός που αύξησε τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 176,9 εκατ. ευρώ. Έχει όμως ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μέχρι να καταφέρει να ανακτήσει όλες τις απώλειες από τα υψηλά του Μαΐου, που τώρα κοστολογούνται στα 775,5 εκατ. ευρώ. Αφού η μετοχή  είναι 19% κάτω από τα υψηλά της.

Το χθεσινό ανοδικό ριμπάουντ συνδυάστηκε και με αυξημένους τζίρους, αφού άλλαξαν χέρια 553.899 μετοχές αξίας 14,44 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από τις αγορές φέρεται να έγιναν από ξένους «παίκτες», ενώ ο υψηλός  συναλλακτικός όγκος δείχνει ότι ιδιαίτερα δραστήριοι ήταν και οι πωλητές.

Ορισμένοι από τους…καχύποπτους στην αγορά, θεωρούν πώς «τιμές τραβήχτηκαν πάνω, για να ξεκινήσει το Bay Back από ψηλότερη βάση».

Όπως και να ’χει,  η σκυτάλη των εξελίξεων περνά πλέον στη…δικαιοδοσία της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 26ης Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επαναγορά έως το 10% της Jumbo (13.605.975 μετοχές) σε τιμή από 1 έως 27,2 ευρώ τη μία.

Το άνω άκρο του εύρους είναι η τιμή στην οποία ο Απόστολος Βακάκης παραχώρησε 4.000.000 δικές τους μετοχές (το 2,94% της εταιρείας, εισπράττοντας 108,8 εκατ. ευρώ στις 9 του μηνός του περασμένου Μαίου.

Οι μετοχές του placement απορροφήθηκαν όλες από ξένα funds, που είχαν ήδη θέσεις στη Jumbo και κατά κύριο λόγο ήταν πελάτες της Citigroup, η οποία δυό βδομάδες πρίν είχε δώσει τιμή στόχο τα 32,5 ευρώ…

Η διάθεση του ποσοστού του Βακάκη έγινε discount  9,33% σε σχέση με τα 30 ευρώ που ήταν η μετοχή την προηγούμενη μέρα. Ενώ αν υπολογιστεί και το μέρισμα του 1 ευρώ, το ποσοστό της έκπτωσης ανεβαίνει στο 12,66%…

Και σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότερο υποψιασμένοι στην αγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «πριμοδοτήθηκε» η μετοχή (που είχε ανεβεί τότε 13,2% σε έναν μήνα) για να…διευκολυνθεί η διαδικασία του placement. Εκείνο πάντως που έχει αναφερθεί από την πλευρά του Mr Jumbo είναι ότι η διάθεση των μετοχών του έγινε στη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου τριμήνου.

Απορίες και ανοικτά ερωτήματα

Παραμένει άγνωστο το γιατί με την τωρινή του πρωτοβουλία ο Απόστολος Βακάκης αποφάσισε να οριοθετήσει το άνω άκρο της τιμής για την επαναγορά, ακριβώς στα 27,2 ευρώ του placement. Και όχι για παράδειγμα τα 30 ευρώ που φαντάζει λογικότερο ή και παρά πάνω, αν ήθελε να δείξει τον «αέρα» που έχει η μετοχή.

Αποτελεί άραγε κάποια «ειδική σύσταση» αυτός ο καθορισμός της τιμής; Γιατί το συγκυριακό και το τυχαίο μάλλον θα πρέπει να αποκλειστούν.

Βέβαια απορίας άξιο είναι και το γεγονός της βαθμιαίας καθίζησης της μετοχής, που ενώ μέχρι το placement αγοραζόταν «σαν ζεστό ψωμί» στη συνέχεια έγινε φτερό στον άνεμο της απαξίωσης. Με τον διοικητικό ηγέτη της Jumbo να ρίχνει…κεραμίδα στα κεφάλια των μετόχων, στις αρχές Αυγούστου. Με τις προειδοποιήσεις για τον κύκλο εργασιών, που δεν θα πιάσει την αρχικά προβλεπόμενη αύξηση του 8% έως 10%, αλλά θα διαμορφωθεί στο 4%. Ενώ και τα κέρδη δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μείνουν στα ίδια περσινά επίπεδα ( των 303 εκατ. ευρώ).

Το πώς ο Απόστολος Βακάκης που γνωρίζει τη Jumbo καλύτερα κι από την παλάμη του χεριoύ του, δεν είχε αντιληφθεί τα νέα δεδομένα όταν έγινε το placement, αλλά τα διαπίστωσε δυό μήνες μετά από αυτό, συνιστά ακόμη ένα ερώτημα.

Οι συναλλαγές και το «δίχτυ ασφαλείας»

Στις 84 συνεδριάσεις της καθοδικής φάσης που πλήγωσε τη Jumbo και τους επενδυτές ( χωρίς να περιλαμβάνεται η χθεσινή) διακινήθηκαν 17.485.534 μετοχές, αξίας 445,347 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 12,9% της εταιρείας, ενώ η μεσοσταθμική τιμή τους είναι στα επίπεδα των περίπου 25,5 ευρώ η μία.

Προφανώς και το Bay Back συνιστά ένα «δίχτυ ασφαλείας» και συνάμα καθιστά ευχερέστερη την έξοδο σε πιθανούς μεγάλους πωλητές, που σε διαφορετική περίπτωση θα γκρέμιζαν τη μετοχή. Έτσι κι αλλιώς όμως επαναγορές μετοχών δεν μπορούν να γίνουν, αλλά εφόσον δοθεί η έγκριση από τη γενική συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου.

Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί αν το Bay Back θα συνδυαστεί και σε τι βαθμό, με τις καθιερωμένες διανομές μερισμάτων της Jumbo στο τελευταίο δίμηνο της κάθε χρονιάς. Ειδικά μάλιστα, από την στιγμή κατά την οποία τα αποτελέσματα του εφετινού πρώτου εξαμήνου, θα είναι «παρά πολύ καλά» όπως λέγεται.

Η αδάνειστη Jumbo έχει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ( 434 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023) και σαφώς μπορεί να υπερασπιστεί άμεσα ένα μίγμα ανταμοιβής των μετόχων, με χρηματική διανομή και επαναγορές ιδίων. Παρά το γεγονός ότι ο Απόστολος Βακάκης ακολουθεί επίμονα τη… ρήση του Τσέχου συγγραφέα Φρανς Κάφκα: «Καλύτερα να έχεις και να μη χρειάζεσαι, παρά να χρειάζεσαι και να μην έχεις»…

Από τη στιγμή που η Jumbo θα εκταμιεύσει κεφάλαια και θα αρχίζει να αγοράζει δικές της μετοχές, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που κάνει μια τέτοια κίνηση.

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών είχε εξαγγείλει και τον Μάιο του 2022. Πλήν όμως έμεινε ανενεργό αφού είχε εύρος τιμών από 1 έως 13,5 ευρώ. Και μέχρι τον Μάιο του 2024 που έληξε το πρόγραμμα, η μετοχή ήταν συνεχώς πάνω από τα 13,5 ευρώ. Με εξαίρεση δύο και μόνο συνεδριάσεις, όπου όμως δεν ενεργοποιήθηκε η αγορά ιδίων…

Τώρα τα κόστη του Bay Back θα εξαρτηθούν και από το πόσο γρήγορα η μετοχή θα υπερκεράσει τα 27,2 ευρώ. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο λιγότερα κεφάλαια στήριξης θα απαιτηθούν.

Επίμονος πωλητής με έσοδα 357,2 εκατ. ευρώ

Το σίγουρο είναι ότι ο Απόστολος Βακάκης παραμένει σταθερά πωλητής στην εταιρεία που ό ίδιος ίδρυσε και ανέπτυξε με περισσή επιτυχία.

Εκτός από το placement του Μαίου που του απέφερε 108,8 εκατ. ευρώ, είχε κάνει άλλα δύο. Τον Μάρτιο του 2021 είχε παραχωρήσει το 3,86%  της εταιρείας έναντι 77,175 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 είχε εκχωρήσει το 3,5% με τίμημα 71,193 εκατ. ευρώ.

Στο πιο μακρινό παρελθόν είχε διαθέσει το 8,8% της Jumbo στο πρώτο τρίμηνο του 2005, το 8% στο ξεκίνημα του 2006 κι άλλο 1,5% τον Σεπτέμβριο του 2010 και λίγο προγενέστερα. Από τις πωλήσεις αυτές εκτιμάται ότι εισέπραξε 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα από όλες τις εκποιήσεις μετοχών ανέρχονται σε περίπου 357,2 εκατ. ευρώ.

Πλέον το ποσοστό του από το πάλαι ποτέ 45+ έχει κατέλθει τώρα στο 16,419. Του οποίου η τρέχουσα αγοραία αξία είναι 542,8 εκατ. ευρώ.

Όπως ο ίδιος έχει πεί σε στενούς του συνεργάτες, η μετοχική  συμμετοχή του στην εταιρεία αποτελεί  την… προσωπική του αποταμίευση. Την οποία διαχειρίζεται κατά το δοκούν, κάθε φορά που ανεβαίνει η αξία της. Και τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια φροντίζει και μετά τις πωλήσεις να μην πέφτει η…αποταμίευσή του κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Όντως, ζηλευτή διαχείριση για τον δεδηλωμένο πεσιμιστή Απόστολο Βακάκη, που έχει εκστομίσει το επικό: «Το να είσαι απαισιόδοξος δεν είναι θανατηφόρο. Αλλά το να είσαι αισιόδοξος, είναι»…

Διαβάστε επίσης

Βακάκης (Jumbo): Εκτακτη γενική συνέλευση για επαναγορά του 10% των μετοχών – Πώς κινούνται οι πωλήσεις

Euroxx για Jumbo: «Φθηνή» ξανά η μετοχή – Αναβάθμιση σύστασης σε overweight

Τι βλέπει ο Απόστολος Βακάκης για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα μεγέθη της Jumbo