Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Απόστολος Βακάκης: Έτσι «έσφαξε» τους επενδυτές της JUMBO

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

Ο Απόστολος Βακάκης, ο ιθύνων νους της Jumbo, ήταν από τους εκλεκτούς θαμώνες της προχθεσινής συγκλονιστικής συναυλίας των δύο ιερών τεράτων της όπερας των Χοσέ Καρέρας και Πλάθιντο Ντομίνγκο στο Καλλιμάρμαρο, στο Παναθηναϊκο Στάδιο, στην βόρεια αγκαλιά του λόφου του Αρδηττού.

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας που το μυαλό του τρέχει με χίλια δεν γίνεται την ίδια στιγμή, που οι βαριές νότες εξέρχονταν από τα λαρύγγια των δύο διασήμων τενόρων και αιωρούνταν στην αθηναϊκή καλοκαιρινή νύχτα, να μην είχε  το μυαλό του στον Τανχώυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ  ή στον Οθέλο του Τζουζέπε Βέρντι.

Δεν γίνεται αυτός ο τόσο ευφυής άνθρωπος να μην ένιωθε σαν το Ιάγο, έχοντας ταυτόχρονα στο μυαλό του στον Τανχώυζερ, που στα μάτια του επιχειρηματία ταυτίζεται με τους ιδιώτες επενδυτές.

Σαν άλλος Ιάγος «σκότωσε» τους επενδυτές από τα 30 ευρώ που έφτασε η τιμή της μετοχής για να πραγματοποιήσει το placement στα 27,20 ευρώ, σχεδόν 10% πιο κάτω και χθες στα 25,14 ευρώ, ή σχεδόν 16,2% πιο κάτω…

Ο δε Τανχώυζερ, στον κήπο της… Αφροδίτης ή άλλως στα… 30 ευρώ, διερωτάτο, όπως στην όπερα του Βάγκνερ, «τι ακριβώς κάνω εγώ εδώ», όταν η Θεά του ζητούσε να μείνει γιατί θα τον κάνει αθάνατο (μερίσματα, υπεραποδόσεις).

Εν μια νυκτί ξεχάστηκαν όλα για να επιστρέψουμε στον πραγματικό κόσμο.

Τα μερίσματα, οι αποδόσεις, τα λεφτά που έχει επιστρέψει στους μετόχους του, ο Απόστολος Βακάκης.

Η μετοχή χθες βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών.

Το διάστημα 17/4 – 8/5, μία μέρα δηλαδή πριν από το placement, μετά από ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, «έπαιζε» μεταξύ 25,78 – 30 ευρώ.

Στις 9/5 πραγματοποιήθηκε placement για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου στα 27,20 ευρώ, αποκομίζοντας ο επιχειρηματίας, μέσω της εταιρείας του Tanocerian Maritime σχεδόν 109 εκατ. ευρώ!

Την Τετάρτη που μας πέρασε, 10/7 κόπηκε το μέρισμα 1 ευρώ και η μετοχή βυθίστηκε κατά 4,1%.

Και χθες, που υποτίθεται ότι απορροφήθηκαν οι πιέσεις λόγω μερίσματος, η μετοχή υποχώρησε επιπλέον 4%, δηλαδή συνολικά 8,1% σε δύο συνεδρίασεις.

Νωρίτερα, ο κ. Βακάκης είχε αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της τρέχουσας χρήσης.

Δύο μήνες πριν, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Βακάκης δήλωνε ότι ανησυχεί για τη χαρά που βλέπει γύρω του και πως σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης ή ακόμα – ακόμα «εγώ δεν πουλάω αισιοδοξία, πουλάω απαισιοδοξία».

Κανείς δεν αμφιβάλει για την διορατικότητα του επιχειρηματία, αλλά με την μετοχή – 16,2%, ή σχεδόν όσο έκλεισε στο τέλος του 2023 (25,12) και έχοντας «παντελονιάσει» 110 εκατ. ευρώ, προφανώς και χρειάζεται κάποιου είδους ενσυναίσθηση από τον κ. Βακάκη,  για τον επενδυτή εκείνο που μπήκε στα 30 ή για τους θεσμικούς που αγόρασαν στα 27,20.

Ο Ιάγος κ. Βακάκης, οι… Τανχώυζερ ιδιώτες επενδυτές και θεσμικοί που φορτώθηκαν τα χαρτιά…

 Κατά λοιπά, πράγματι είναι αντιληπτό που δεν καταλάβαινε τη χαρά γύρω του, όντας ο ίδιος χαρούμενος με 110 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με όρους ψυχολογίας δεν πρέπει να είμαστε μαζί με τον άλλο στα δύσκολα, αλλά να ξέρουμε να συμμετέχουμε και στη χαρά του.

Η αγορά απογοητεύτηκε από την ανακοίνωση που βγήκε στο χρηματιστήριο μετά το πέρας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

«Η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου Jumbo, αναφορικά με την αύξηση τζίρου και των κερδών του 2024, τίθεται στο χαμηλό άκρο (8%) της αρχικής εκτίμησης για αύξηση τζίρου και κερδών μεταξύ 8% και 10%».

Πλην όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης κρατάει χαμηλά τον πήχη για να πει στο τέλος ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις.

Οι περισσότερο υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βακάκης δεν υπήρχε περίπτωση να μην πουλήσει στα ιστορικά υψηλά της μετοχής του.

Το έχει ξανακάνει άλλωστε: Το 2017, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, είχε πουλήσει το 3,5% των μετοχών στα 14,95 ευρώ ή 71 εκατ. ευρώ.

Και το 2021 είχε διαθέσει το 3,86% (5,2 εκατομμύρια μετοχές) προς 14,70 ευρώ ανά μετοχή ή 77,18 εκατ. ευρώ.

Από το 2017 έως σήμερα έχει πουλήσει το 10,36% των μετοχών εισπράττοντας περισσότερα από 257 εκατ. ευρώ.

Ή με όρους όπερας: Πώς ο Ιάγος «καθάρισε» τον Οθέλο…

Διαβάστε επίσης:

Jumbo: Τι ανησυχεί τον Βακάκη και «ψαλιδίζει» τον στόχο τζίρου και κερδών

Όμιλος Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 8% στο πρώτο εξάμηνο – Κατεβάζει τον πήχη για τα κέρδη του 2024

Ανδρεάδης (AS Company): Άλμα ανάπτυξης στη Ρουμανία με όχημα την Jumbo – Το πλάνο για την Ελλάδα και οι εξαγορές