• Business

    Αποστολάκος: O ΟΚΑΑ ΑΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα οργανωμένο σύστημα εθνικών logistics

    Απόστολος Αποστολάκος Πρόεδρος ΟΚΑΑ


    Βασική επιλογή του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του, μιας και αυτό θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη κτηνοτροφία αλιεία και γεωργία.

    Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Απόστολος Αποστολάκος, στο 3o Forum για την «Πρόληψη αποβλήτων τροφίμων από τις επιχειρήσεις πώλησης και διανομής τροφίμων» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κέντρο Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού, ο κ. Αποστολάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει ο οργανισμός, αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ένταξή τους στην κυκλική οικονομία, ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις ευθύνης του. Μεταξύ των άλλων ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, έχει οδηγήσει στην μείωση σε ποσοστό 83% των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερή.

    Αλλά το πιο σημαντικό, συνέχισε ο ίδιος, έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την ενημέρωση, που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αλλαγή νοοτροπίας και σε υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου συμπεριφορών από τους νέους ανθρώπους, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΚΑΑ υλοποιεί το πρόγραμμα Ηealthy Habits το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και εκπαιδεύει μεγάλο αριθμό μαθητών σε θέματα υγιεινής διατροφής, μείωσης της σπατάλης τροφίμων, ανακύκλωσης και υιοθέτησης φιλικών περιβαλλοντολογικών πρακτικών.

    Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και την κινητοποίηση των επιχειρήσεων χονδρεμπορίου φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και αλιευμάτων και κρεάτος, που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις του, σχετικά με το διαχωρισμό στην πηγή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση ζωικών υποπροϊόντων που δημιουργούνται από την επεξεργασία που γίνεται στις εγκαταστάσεις του.

    Όπως είπε ο κ. Αποστολάκος, οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί και η προσπάθεια συλλογική, γιατί το περιβάλλον έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ζωής όλων μας και αφορά από την πρόληψη, την εκπαίδευση και, βεβαίως, την ενεργή δράση για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μοντέλο και για τις επιχειρήσεις φρέσκων και νωπών τροφίμων.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, συμμετείχε και 3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2004 με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον» που διοργανώθηκε πρόσφατα από την εταιρεία ΑΜΒΙΟ στην Αθήνα.

    Η προώθηση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, οι καινοτόμες δράσεις και η εξωστρέφεια, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του Οργανισμού ως Εμπορικού Συμβούλου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις τους, ήταν το θέμα της συμμετοχής του διευθύνοντος συμβούλου, Αποστόλου Αποστολάκου, σε συζήτηση με θέμα «Διεθνείς τάσεις της αγοράς για τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας».

    Όπως ανέφερε: «Η παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνες από ψάρι και ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής είναι η μεγάλη ευκαιρία της ιχθυοκαλλιέργειες. Έτσι, ενώ η χώρα μας θεωρείται σημαντικός καταναλωτής ψαριών, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στο παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 20 kg κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών ετησίως, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισλανδία καταναλώνουν περίπου 65 kg κατά κεφαλή ανά έτος».

    Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτή η κατάταξη κάνει διακριτή την ευκαιρία που ο κλάδος έχει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό με στοχευμένες ενέργειες προώθησης στα σημεία πώλησης αλλά και ανάδειξης του προϊόντος στο κανάλι της μαζικής εστίασης. Στο εξωτερικό μέσω της δημιουργίας ισχυρού δικτύου γρήγορων Logistics, ώστε το προϊόν να διαμοιράζεται στις αγορές του εξωτερικού σε άμεσο χρόνο διασφαλίζοντας την υψηλή φρεσκότητα τους».

    «Μια πρόταση που αξίζει τον κόπο να αξιολογηθεί» πρόσθεσε, «είναι η ύπαρξη εθνικών γραμμών air cargo που θα προσεγγίζουν τις ακριβές αγορές της μέσης Ανατολής αλλά και άλλους σημαντικούς προορισμούς».

    Τέλος, επισήμανε ότι «η σοβαρότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον κλάδο, ο οποίος είναι στη βάση του εξαγωγικός και με σεβαστό τζίρο που προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, δίνει ευκαιρίες για αξιολόγηση της ακολουθούμενης στρατηγικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού. Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο ΟΚΑΑ ΑΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα οργανωμένο σύστημα εθνικών logistics, που θα εξασφαλίσει την διανομή των προϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας, σε πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας χαμηλό και μεταβλητό κόστος για τους παραγωγούς».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας διαφωνούν με την εισήγηση Κασσελάκη

    Attica Group: Απονομή 11 βραβείων στα Health & Safety Awards 2024 και Loyalty Awards 2024

    Κ. Χατζηδάκης: Εξορθολογισμός στα επιδόματα χωρίς αλλαγή του προϋπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ