Αίτηση προσωρινής διαταγής για την απομάκρυνση του τέως διευθύνοντα συμβούλου της Folli Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, από τo Δ.Σ. του ομίλου, κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Mε τη διαταγή, την οποία αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο το αρμόδιο δικαστήριο, παύεται ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από μέλος του Δ.Σ. και τοποθετούνται σε αυτό δύο νέα ανεξάρτητα μέλη, επιλογής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. αναμένεται να γίνει άμεσα.

Το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιήθηκε δυνάμει της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα να ζητά απευθείας από την ελληνική Δικαιοσύνη να διορίζει προσωρινή διοίκηση με βάση το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας.

Όπως είχε γράψει στα τέλη του περασμένου μηνός το mononews.gr, η κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να φέρει στη Βουλή τροπολογία, η οποία εξόπλιζε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ισχυρές παρεμβατικές ικανότητες σε ό,τι αφορά στις διοικήσεις… επίμαχων εταιρειών δρομολογούσε νέα δεδομένα για την αμαρτωλή εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Οι αναφορές που έκανε στην Βουλή ο «τσάρος της Οικονομίας» ονομαστικά για την Folli Follie δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία για επικείμενες παρεμβάσεις από πλευράς της νέας εποπτικής Αρχής της Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής της οποίας είναι η Βασιλική Λαζαράκου.

Όπως είχε δε προβλέψει το mononews.gr, οι εξελίξεις αναμένονταν να δρομολογηθούν αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας, δηλαδή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Όπερ κι εγένετο…

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρισκόταν στο στόχαστρο, καθώς, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς υπαίτιους που κατηγορούνται για την απάτη του αιώνα, εντούτοις εξακολουθούσε να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της Folli. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς όταν, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, εξελέγη μέλος του 11μελούς συμβουλίου της. Και μάλιστα αυτό έγινε, με τις ψήφους της οικογένειας των Κουτσολιούτσων, που παραμένουν πάντα στη θέση του βασικού μετόχου.

Από πολλές πλευρές τονίζεται ότι η παραμονή του Κουτσολιούτσου στην εταιρεία πιστοποιεί τον συνδετικό κρίκο που έχει με αυτήν η οικογένεια των ιδρυτών της. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναμένεται να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» από την στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τις νέες νομοθετικές διατάξεις μπορεί να ζητήσει την αντικατάστασή του, προσφεύγοντας δικαστικά, βάσει του άρθρου 69 του Αστικού Κώδικα.

Επί του παρόντος δεν μπορεί να διακριβωθεί αν, πέραν του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, θα γίνουν κινήσεις αντικατάστασης και άλλων μελών της σημερινής διοίκησης ή της Επιτροπή Ελέγχου. Αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από την ετυμηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εφ’ όσον υπάρξουν βάσιμοι λόγοι με τους οποίους ορισμένα μέλη του συμβουλίου κριθεί ότι συντάσσονται επί της ουσίας με την «γραμμή» Κουτσολιούτσου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την αποκάλυψη του σκανδάλου, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τόσο τη διοίκηση όσο και την επιτροπή ελέγχου, έχουν αλλάξει πολλές φορές δίνοντας τη διάχυτη αίσθηση στην αγορά ότι εκείνοι που έφυγαν εξέφραζαν αντίθετες απόψεις με αυτές που διατύπωνε η πλευρά Κουτσολιούτσου.