ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλεξάνδρα Σδούκου για απολιγνιτοποίηση: Στόχος να είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα καταθέσει Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών, ο στόχος είναι η εμπροσθοβαρής υλοποίηση των επενδύσεων με σημαντικό ποσοστό να αξιοποιείται κατά τα έτη 2022 και 2023. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) για τις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να προχωρήσει η ΔΕΗ στο σχετικό διαγωνισμό.
Τα ΕΠΣ θα οργανώσουν τον χώρο στις εκτάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων. Θα ρυθμίζουν χρήσεις γης και θα καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα υπόλοιπα δίκτυα και τις υποδομές κλπ.
Για την ολοκλήρωση των σχεδίων, ακόμη κι εάν ακολουθηθούν ταχείες διαδικασίες, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα μήνες ενώ η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων απαιτεί επιπλέον χρόνο καθώς απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης των εδαφών ασκούν άμεση επίδραση στο χρονισμό των επενδύσεων, τόσο λόγω του χρηματοδοτικού κόστους που φέρουν όσο και γιατί αποτελούν προαπαιτούμενο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ορισμένων επενδύσεων.
Φυσικά απαιτείται και η μελετητική ωρίμανση των έργων σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στον επόενο χρόνο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του χρηματοδοτικού σχεδίου.
Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφές των Πολεοδομικών Σχεδίων
Ωστόσο υπεγράφη η υπουργική απόφαση, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά, και πλέον με τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην προκήρυξη των διαγωνισμών, αφού συνάψει με το Δημόσιο σχετική προγραμματική σύμβαση.
Η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο της απολιγνιτοποίησης και έχει αναχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν, η Κυβερνητική Επιτροπή έχει αποφασίσει την επίσπευση των αναγκαίων πολεοδομικών παρεμβάσεων, ενώ τα ΕΠΣ θα ξεκινήσουν παράλληλα με τη θεσμική δημόσια διαβούλευση και θα εκπονηθούν με διαδικασίες επίσπευσης.
Το SPV του Δημοσίου
Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται και η σύσταση του SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού) που θα συστήσει το Δημόσιο και στην οποία θα πρέπει να περάσουν τα δύο τρίτα των εκτάσεων της ΔΕΗ στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας. Θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το καταστατικό της SPV και να γίνει η απόσχιση της έκτασης των 164.000 στρεμμάτων από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ ώστε ο νέος κλάδος που θα δημιουργηθεί να περάσει στη νέα εταιρεία του Δημοσίου, όταν αυτή συσταθεί.
Από τα περίπου 83.000 στρέμματα που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ, ένα τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των νέων έργων ΑΠΕ που έχουν δρομολογηθεί ενώ για τις υπόλοιπες εκτάσεις θα αξιοποιηθούν πόροι από τα 242 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το κόστος αποκατάστασης και διαμόρφωσης των εδαφών προκειμένου να διευκολυνθούν, μελλοντικές επενδύσεις και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπως βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα.
Το Σχέδιο 12 σημείων
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο δώδεκα (12) σημείων για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τα παρακάτω:
- Ταχεία ωρίμανση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ~2GW στη Δυτική Μακεδονία (π.χ. σύμπραξη μεταξύ ΔΕΗ και RWE).
- Συμφωνία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (ΕΛΠΕ) με τη γερμανική εταιρία Juwi για την
άμεση κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204MW στην Κοζάνη.
- Σχεδιασμός πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενης εθελούσιας εξόδου/συνταξιοδότησης για το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές.
- Άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης των ορυχείων της ΔΕΗ.
- Εξασφάλιση της εναλλακτικής θέρμανσης (τηλεθέρμανση) στις λιγνιτικές περιοχές μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
- Χωρικός σχεδιασμός για την αναπτυξιακή προοπτική των λιγνιτικών περιοχών με διαδικασίες επίσπευσης.
- Διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές.
- Απόδοση λιγνιτικού πόρου ύψους εκατόν τριάντα εκατομμυρίων (130.000.000) ευρώ.
- Χρηματοδότηση των λιγνιτικών περιοχών με πόρους ύψους εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (Πράσινο Ταμείο).
- Στήριξη των σχεδίων των τοπικών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
- Ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
- Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα.
Το όραμα για την “επόμενη μέρα” των περιοχών αυτών, βασίζεται σε πέντε (5) πυλώνες ανάπτυξης: • Καθαρή ενέργεια • Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο • Έξυπνη αγροτική παραγωγή • Βιώσιμος τουρισμός • Τεχνολογία και εκπαίδευση.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν