ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελαφρά μείωση των φαρμακείων που λειτουργούν στην Ελλάδα καταγράφει η Έρευνα των Φαρμακείων, Φαρμακοποιών και Φαρμακαποθηκών 2018*, που διεξήγαγε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Εντούτοις, τα φαρμακεία στη χώρα μας παραμένουν τα περισσότερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ (28), σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Όπως δείχνουν τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το έτος 2018, λειτούργησαν 10.220 φαρμακεία στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων τα 3.684 (36,0%) στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε μείωση κατά 1,9% (200 φαρμακεία) στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2,7%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (0,4%).
Με βάση τον αριθμό των φαρμακείων ανά περιφέρεια, ο δείκτης «φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους» υπολογίστηκε για το 2018 σε 9,5, έναντι των 9,7 του έτους 2017 και 9,6 του 2016. Επιπρόσθετα, η περιφέρεια με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό της είναι η Θεσσαλία (10,9) με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (10,2), ενώ η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στο Νότιο Αιγαίο (7,6).
Την ίδια στιγμή μικρή πτώση σημειώνεται και στον αριθμό των φαρμακοποιών που απασχολούνται στα φαρμακεία. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τον αριθμό των φαρμακοποιών, με έτος αναφοράς το 2018, 10.898 φαρμακοποιοί εργάστηκαν σε φαρμακεία έναντι 11.251 το έτος 2017 παρουσιάζοντας μείωση 3.1% . Να σημειωθεί ότι το 2016 απασχολήθηκαν 11.299 φαρμακοποιοί, διαγράφοντας μία πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία.
“Πρωταθλήτρια” Ευρώπης
Παρά τα προβλήματα που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια τον κλάδο, όπως αποκαλύπτει η έκδοση του ΙΟΒΕ «Η Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα & Στοιχεία 2018», η οποία βασίζεται στις επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των φαρμακείων που αναλογούν ανά 100.000 πολίτες στη χώρα μας είναι υπετριπλάσιος του μέσου όρου των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ένα από τα βασικότερα κίνητρα για τη δημιουργία φαρμακείου θεωρείται το περιθώριο κέρδους, το οποίο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (εκτιμάται ότι το 97% διακινείται από τα ιδιωτικά φαρμακεία) και μέχρι την τιμή των 50 ευρώ έχει θεσμοθετηθεί στο 30% (σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το καθαρό κέρδος υποχωρεί στο 18%).
Παράλληλα, το περιθώριο για τα μη συνταγόγραφούμενα φάρμακα είναι 35%, καθώς επίσης και για τα φάρμακα που ανήκουν στην «αρνητική λίστα» (συνταγογραφούμενα αλλά το κόστος καταβάλλεται από τον ασθενή).
*Η έρευνα Φαρμακείων, Φαρμακοποιών και Φαρμακαποθηκών διενεργείται σε ετήσια βάση και τα στοιχεία παρουσιάζονται σε επίπεδο Χώρας και Περιφέρειας για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση.
Τα στοιχεία προέρχονται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός Πυλώνας της Πράσινης Μετάβασης
- Έρευνα ProRata: Οι καταναλωτές λένε «ναι» στις κλασσικές εκπτώσεις και γυρίζουν πλάτη στην Black Friday – Περίμεναν τα Χριστούγεννα
- Tράπεζα Πειραιώς: Τα κέρδη στις αγορές φέρνει άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων
- Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες Πούτιν-Φίτσο: Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα περίπλοκο θέμα