Δυνατό “ποδαρικό” θα κάνουν το 2018 οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς ήδη εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τρεις διαγωνισμοί, με την ελπίδα να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους, ώστε να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στα δημόσια έσοδα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Την αρχή αναμένεται να κάνει η Μαρίνα Αλίμου, για την οποία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2018 (αν δεν υπάρξει άλλη παράταση) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ δύο μέρες αργότερα το ίδιο θα γίνει για τη Μαρίνα Χίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μαρίνα Αλίμου σχεδιάζεται η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, ενώ θα είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της βαλκανικής χερσονήσου, με κοντά στις 1.100 θέσεις ελλιμενισμού.
Σειρά θα πάρει στις 26 Ιανουαρίου η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για έως και 40 χρόνια, ένα έργο για το οποίο ήδη εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλες οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και ορισμένες ξένες κατασκευαστικές.
Αντίθετα, ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με την επένδυση του Ελληνικού. Θεωρητικά, εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για το καζίνο, καθώς και να μεταφέρει από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού τις υπηρεσίες που στεγάζονται εκεί, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον απίθανο να γίνει, και πιθανότατα θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, με την υπογραφή της τελικής σύμβασης να δρομολογείται πλέον για το καλοκαίρι του 2018.
Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις για το 66% του ΔΕΣΦΑ, όπου τον Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές από τους δύο υποψηφίους, την κοινοπραξία των Snam, Enagás Internacional, Fluxys και N.V. Nederlandse Gasunie, και την Regasificadora del Noroeste.
Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι το… φαβορί για να ολοκληρωθεί εντός του έτους, ενώ καλές πιθανότητες συγκεντρώνει και η πώληση του 5% του ΟΤΕ που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προτείνει στην Deutsche Telekom να το αποκτήσει, ή θα πάει στη διαδικασία του διαγωνισμού – ωστόσο, η Deutsche Telekom έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης, και άρα ακόμα και στο ενδεχόμενο αυτό θα μπορεί, “ματσάροντας” το τελικό ποσό του διαγωνισμού, να αποκτήσει εκείνη το 5% του ΟΤΕ.