Μια αποκαλυπτική επιστολή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας του τεχνολογικού κλάδου, πολυεθνικής που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το mononews.

Πρόκειται για επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία εκφράζεται η αγωνία της πολυεθνικής για την επένδυση άνω των 200 εκατ. που θέλει να υλοποιήσει στην Αττική, και που κολλάει στη γραφειοκρατία του… ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

1

Η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα ενώ για την επένδυση που ενδιαφέρεται να αναπτύξει έχει ήδη δώσει περί τα 10 εκατ. ευρώ για πρόδρομες εργασίες.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που δημοσιεύουμε, θέλοντας να κρατήσουμε την ανωνυμία του επιχειρηματία, ζητείται από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να πάρει ο όμιλος… ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση από το φθινόπωρο.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι πρέπει άμεσα, εντός του Αυγούστου να υπογραφεί η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα τονίζεται: «Προαπαιτούμενο, της τελικής έγκρισης από την επενδυτική μας επιτροπή και της δέσμευσης των σχετικών κονδυλίων για την Ελλάδα έναντι άλλων παγκόσμιων ευκαιριών είναι η βεβαίωση διαθεσιμότητας ενέργειας άμεσα (και πάντως πριν το τέλος Αυγούστου 2024) και μάλιστα με δέσμευση για παράδοση της σε χρόνο συμβατό με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου. Αυτό απαιτεί σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ εντός Αυγούστου 2024 με δεσμευτική ημερομηνία παράδοσης που δε θα ξεπερνά το τέλος του 2025».

Ουσιαστικά ο επικεφαλής της πολυεθνικής προειδοποιεί με ευγενικό τρόπο ότι αν δεν δοθεί ρεύμα για την συγκεκριμένα επένδυση θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα και θα κινηθούν να εκμεταλλευτούν άλλες ευκαιρίες.

«Πλέον έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το οποίο αν δεν επιλυθεί θα οδηγηθούμε σε αδυναμία υλοποίησης του έργου», λέει ο κορυφαίος manager και κάνει και μια ακόμη αποκάλυψη.

Ενόχληση από τον Απρίλιο του 2023

Αναφέρει ότι από τον Απρίλιο του 2023 έχει «ενοχλήσει» τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Λέει συγκεκριμένα: «Το επίσημο αίτημά μας (είχαν προηγηθεί επιπλέον επικοινωνίες νωρίτερα ενώ διευκρινίζαμε τις ανάγκες μας) έχει γίνει από τον Απρίλιο του 2023 στον ΔΕΔΔΗΕ. Συνολικά, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε εξαντλήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες και κανάλια επικοινωνίας του Κράτους, έχουμε υποδείξει υποδειγματική κατανόηση και ευελιξία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και λειτουργούς της, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε απρόσκοπτα να επενδύουμε στην Χώρα τηρώντας απόλυτα τις αρχικές μας  δεσμεύσεις προς την Χώρα αλλά και εσάς προσωπικά.

Επίσης έχουμε θέσει το θέμα και στο Υπουργείο Ενέργειας & Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γνωρίζουμε ότι τέθηκε θετικά σε υψηλό επίπεδο στους ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και από μέρους τους, πρόσφατα.»

Είναι εμφανής η οργή αλλά και η αγωνία που εκφράζει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συγκεκριμένος επικεφαλής της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα «καρφώνει» τους επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, κυρίους Αναστάσιο Μάνο και Μάνο Μανουσάκη αντίστοιχα που είναι δεδομένο ότι πρέπει να γνωρίζουν το αίτημα μιας εταιρείας που θέλει να επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Το κορυφαίο στέλεχος, που σε άλλο σημείο της επιστολής του δείχνει να γνωρίζει τον πρωθυπουργό διότι ο τελευταίος είχε παρευρεθεί σε εγκαίνια άλλης μεγάλης επένδυσης της πολυεθνικής, ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και να «τρέξουν» μέχρι τον Αύγουστο οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Σας ευχαριστώ θερμά για τον πολύτιμό χρόνο που μας αφιερώσατε και ευελπιστώ ότι με την δική σας ενημέρωση και ενέργειες θα μπορέσει να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα», αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας αντιλαμβάνεται την ελληνική πραγματικότητα και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν, αλλά δείχνει και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει:

«Σε μια χώρα δεν αρκεί μόνο η συνέπεια από μέρους των επενδυτών, απαιτείται και η αντίστοιχη ανταπόκριση, στήριξη και συνεννόηση από τους μηχανισμούς του Κράτους και τις συνδεδεμένες εταιρείες δημοσίου συμφέροντος και οργανισμούς  όπως και η μεγιστοποίηση της μεταξύ τους συνέργειας λόγω αλληλεξάρτησης για την ομαλή, εμπρόθεσμη και αποτελεσματική υλοποίηση των επενδύσεων.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες σε αυτό και μέχρι τώρα έχουμε κάνει ότι είναι δυνατό ακόμη και με σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις ώστε να βρίσκουμε τρόπους για την επίλυση θεμάτων».

«Περιμένω ανταπόκριση»

Η επιστολή – κραυγή απόγνωσης για μια μεγάλη επένδυση που κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού εδώ και λίγες ημέρες και η εταιρεία αναμένει από το Μέγαρο Μαξίμου ανταπόκριση στο αίτημά της. «Αξιότιμε πρωθυπουργέ, παραμένω στη διάθεσή σας ή και όποιου εκπροσώπου σας εσείς κρίνετε σκόπιμο ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω και επίσης θα χαρώ να μεταφέρω την παγκόσμια εμπειρία μας με σκοπό να βοηθήσουμε στην ωρίμανση της σχετικής πολιτικής…», καταλήγει η επιστολή.

Συμπερασματικά, η επιστολή αποτελεί κόλαφο για τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, εφόσον ισχύουν οι αναφορές του επικεφαλής ότι από τον Απρίλιο του 2023 προσπαθεί να βρει άκρη και δεν τα καταφέρνει.

Και σίγουρα δεν είναι σύνηθες ο πρωθυπουργός της χώρας να λαμβάνει επιστολές απόγνωσης και συγκεκαλυμένης οργής από επενδυτές που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα γιατί δεν έχουν… ρεύμα.

Σε πρόσφατες ομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη προσέλκυσης κι άλλων επενδύσεων στην Ελλάδα ενώ στη χθεσινή έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει: «H υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα ενθαρρύνει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα κεφάλαια αυτά, εφόσον αφορούν ξένες άμεσες επενδύσεις και κατευθύνονται σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, θα μπορούν όχι μόνο να χρηματοδοτήσουν την απόκλιση εγχώριων αποταμιεύσεων-επενδύσεων, αλλά και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και στη διάχυση νέων τεχνολογιών και μορφών οργάνωσης της παραγωγής, με θετικές μεσομακροπρόθεσμες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία».

Με απλά λόγια, ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις και να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι καθυστερήσεις φορέων του δημοσίου, βάζουν σοβαρά εμπόδια.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Περιστέρης: Πάνω από 700 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντός της επόμενης 5ετίας
Δίκη Folli Follie: Tι ελαφρυντικά αποφάσισε η έδρα για την οικογένεια Κουτσολιούτσου
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πρόεδρος της Super League για τρίτη φορά, νίκησε στo νήμα τον Γιάννη Αλαφούζο