Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση της Folli Follie πυροδοτεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να άρει την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Στο επίκεντρο βρίσκεται το 35,7% που κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στα Αττικά Πολυκαταστήματα (attica), το οποίο αναμένεται –εκτός απροόπτου- να βγάλουν στο «σφυρί» οι πιστώτριες τράπεζες.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες και αναμένεται πολύ σύντομα να «κυοφορήσουν» σημαντικές εξελίξεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των βασικών μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων που ελέγχουν το 55,6% (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Αλ. Σγουμπόπουλος) βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (funds αλλά και εταιρείες με παρουσία στο λιανεμπόριο), προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το ποσοστό της Folli Follie.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αξιολογούν τις προτάσεις των εν δυνάμει συνεργατών τους, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν μόνοι τους, είτε αξιοποιώντας την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει ο όμιλος τους είτε εισφέροντας νέο χρήμα μέσα από αύξηση κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση δεν θα αργήσει, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ληφθεί πριν από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν πως η ηγετική τριάδα των Attica Stores είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσει το επίμαχο ποσοστό που έχει μπει ως ενέχυρο στις τράπεζες για δάνεια ύψους 45,3 εκατ. προς τον όμιλο FF, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθεται να μπει σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Όσον αφορά στο προτιμησιακό δικαίωμα που διατηρούν οι βασικοί μέτοχοι, υπογραμμίζουν πως στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να μην ισχύει, καθώς πρόκειται για αναγκαστική εκτέλεση και απλά να περιορίζεται σε δικαίωμα να «ισοφαρίσουν» την καλύτερη προσφορά. Όλα αυτά πάντως εκτιμάται πως θα φανούν τη στιγμή του διαγωνισμού από τις ενστάσεις που πιθανότατα θα ασκηθούν.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες

 

 

Πέρα όμως από τους βασικούς μετόχους των Attica Stores, οι οποίοι εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τους, η αγορά προεξοφλεί ότι στην πορεία θα προκύψουν και άλλοι μνηστήρες. Κυρίως όταν θα έχει καθαρίσει το τοπίο γύρω από τον τρόπο πώλησης.

Ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές που έχουν «ακουστεί» το τελευταίο διάστημα βρίσκονται τα ονόματα του έμπειρου επιχειρηματία Σάμι Φάις, ο οποίος έχει προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την απόκτηση της αλυσίδας  «Καλογήρου», της εταιρείας Γρ. Σαράντης, η οποία αντιπροσωπεύει ευρεία γκάμα κορυφαίων οίκων του εξωτερικού και βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέων συνεργασιών, και του ομίλου Fourlis που διαθέτει ευρύ αποτύπωμα στην ελληνική αγορά μέσω των Ikea και των Intersport.

Το mononews.gr επικοινώνησε μαζί τους, προκειμένου να διασταυρώσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά και να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Πηγές του ομίλου Φάις είναι απόλυτα σαφείς, τονίζοντας πως δεν ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη μειοψηφική συμμετοχή.

Παρόμοια είναι και η θέση της Fourlis, πηγές της οποίας επεσήμαναν πως δεν υπάρχει απόφαση για μια τέτοια επενδυτική κίνηση και πως το θέμα δεν έχει τεθεί καν στο διοικητικό συμβούλιο. Υπογράμμισαν μάλιστα πως μια τέτοια επένδυση δεν συνάδει με τη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου, πυρήνας της οποίας είναι η απόκτηση του πλήρους ελέγχου στα project που διαχειρίζεται ο όμιλος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο όμιλος Σαράντης, κύκλοι του οποίου σημειώνουν πως μια τέτοια πρωτοβουλία δεν συνάδει με την στρατηγική του ομίλου, η οποία επικεντρώνεται στην εξαγορά προϊόντων και όχι εταιρειών.

Το «οικονομικό θαύμα» των Attica

 

 

Τα Αττικά Πολυκαταστήματα πέτυχαν ένα «μικρό θαύμα» στη διάρκεια της κρίσης που χτύπησε τη χώρα. Κατάφεραν να αναπτυχθούν με αλματώδεις ρυθμούς και να διπλασιάσουν το μέγεθός τους σε λιγότερα από δέκα χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που η κατανάλωση στο εσωτερικό κυριολεκτικά κατέρρεε. Ειδικότερα, οι πωλήσεις από 102,4 εκατ. ευρώ το 2009, έφθασαν στα 176,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ φέτος προβλέπεται να προσεγγίσουν τα 190 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις και στο «μέτωπο» της κερδοφορίας. Όταν ο υπόλοιπος κλάδος βυθίζονταν στις ζημιές, η εταιρεία δεν σταμάτησε στιγμή να εμφανίζει κέρδη και να μοιράζει μέρισμα.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 2009 με 2017 παρήγαγε κέρδη 46 εκατ. ευρώ, μοιράζοντας ταυτόχρονα 9,43 εκατ. ευρώ σε μέρισμα μόνο την τελευταία πενταετία.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και τα EBITDA, τα οποία πέρυσι ανήλθαν σε 13,6 εκατ. ευρώ και φέτος υπολογίζεται να αυξηθούν στα 17 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 8,86 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα ισχυρό όμως εμφανίζεται και το «ταμείο» της. Με βάση τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, η εταιρεία στο τέλος του 2017 διέθετε ρευστότητα 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός ήταν μόλις 5,9 εκατ. ευρώ (στη διάρκεια της φετινής χρονιάς έχει μειωθεί δραστικά). Επιπλέον, τα αδιανέμητα κέρδη ανέρχονται σε 53,5 εκατ. ευρώ ενώ ποσό περίπου 19,5 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένο σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού και μετοχές. Συνολικά, το ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ στην έναρξη της κρίσης.

Όλα αυτά συνέβησαν παράλληλα με την υλοποίηση επενδύσεων για την επέκταση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, μετά την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, μια επένδυση που κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει εντός του 2019 να ολοκληρώσει την ανακαίνιση των υπόλοιπων ορόφων του attica στο City Link (το 2017 εγκαινιάστηκαν 3 όροφοι) και πιθανότατα στα τέλη του έτους να αρχίσει ανάλογο project στο Golden attica.

Επιπλέον, ενδιαφέρεται να επεκταθεί στο City Link εφόσον υπάρξουν νέοι διαθέσιμοι χώροι, ενώ συνεχίζει να επενδύει στο e-shop atticabeauty.gr, μέσω της Cosmobrands, που προετοιμάζει μεσοπρόθεσμα την είσοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Ηλεκτρονικός πλειστηριασμός

 

 

Όσον αφορά στη διαγωνιστική διαδικασία που σκέφτονται να ακολουθήσουν οι τράπεζες για την πώληση του 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Αττικών Πολυκαταστημάτων, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή εξετάζουν διεξοδικά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν τον διαγωνισμό.

Πηγές που συνομιλούν με τις τράπεζες αναφέρουν πως οι τελευταίες φαίνεται να καταλήγουν στη λύση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, τόσο για το ποσοστό που ανήκει στην Folli Follie Group (25,27%), το οποίο αποδεσμεύθηκε μετά την άρση προστασίας από τους πιστωτές όσο και για το ποσοστό (10,4%) που ανήκει στην Folli Follie Συμμετοχών, τη θυγατρική της FF με έδρα το Λουξεμβούργο.

Οι δυο διαγωνισμοί είναι πολύ πιθανόν να λάβουν χώρα την ίδια μέρα, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές εκτιμάται πως θα θελήσουν να αποκτήσουν και τα δυο ποσοστά, ώστε να αποκτήσουν μαζί τα δικαιώματα που πηγάζουν από την κατοχή ποσοστού άνω του 33% σε μια εταιρεία (καταστατική μειοψηφία).

Όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού θεωρητικά δεν θα αργήσει, καθώς οι τράπεζες φέρεται να θέλουν να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή το συντομότερο δυνατό. Υπολογίζεται πως αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αναφορικά με το τίμημα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 46 εκατ. ευρώ, όσο και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στην Folli Follie. Τόσο όμως αποτιμάται και η αξία του 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Attica Stores, δεδομένου ότι η συνολική αποτίμηση της εταιρείας  ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ που ισούται με σχεδόν 10 φορές τα EBITDA του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε καθεστώς χρεοκοπίας και τα δύο ομόλογα των Folli Follie