ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Κατηγορούμαι για μικροπράγματα»! Αυτή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στις καταιγιστικές ερωτήσεις της ανακρίτριας για το βαρύ κατηγορητήριο των καθ’ ομολογίαν του παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της Folli Follie, έτσι όπως με αποδεικτικά στοιχεία πλέον αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση της PwC.
Στη συμπληρωματική απολογία που έδωσε στις 22 Δεκεμβρίου, ο ιδρυτής της εταιρείας δηλώνει ότι «δεν έχει πουθενά χρήματα» για αυτό και «ζει με δανεικά φίλων και συγγενών».
Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι τώρα «έχει περιορίσει τα έξοδα του» και χωρίς να ερωτηθεί από την ανακρίτρια για τα τιμολόγια «χλιδής» που εντόπισε ο διαχειριστικός έλεγχος, όπως των 60.000 δολαρίων που πλήρωνε κάθε χρόνο μόνο για κρασιά, των 125.000 ευρώ που φέρονται να χρεώθηκαν στη Folli Follie μόνο για αγορές επίπλων, διακοσμητικών, χαλιών και οικιακού εξοπλισμού ή για τις συνολικά 52 τηλεφωνικές συνδέσεις και τα 7 αυτοκίνητα της 3μελούς οικογένειας, ο 80χρονος είπε στην ανακρίτρια: «Τη χλιδάτη ζωή την απεχθάνομαι. Είμαι απλός άνθρωπος.»
Το mononews.gr αποκαλύπτει σήμερα και τις δύο απολογίες του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στις ανακρίτριες του 35ου ανακριτικού τμήματος.
Η πρώτη στις 9 Σεπτεμβρίου όταν εκείνος και ο γιος του κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Η δεύτερη πρόσφατα, στις 22 Δεκεμβρίου όταν κλήθηκε να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις, μετά την προσκόμιση στην ανάκριση της ενδιάμεσης έκθεσης της PwC.
Μέσα σε συνολικά 113 σελίδες απολογιών (δύο υπομνήματα και οι απαντήσεις του κατηγορουμένου στις ερωτήσεις των ανακριτριών) και στις 68 σελίδες του κατηγορητηρίου, αποτυπώνεται ο πλήρης μηχανισμός που στήθηκε μέσω εικονικών εταιρειών, παραποιημένων οικονομικών στοιχείων και πλαστογραφημένων τραπεζικών εγγράφων για να επιτευχθεί η ψεύτικη οικονομική ευρωστία της Folli Follie.
Απολογίες που είναι «ξέχειλες» από την αγωνιώδη προσπάθεια του πατέρα να μην συμπαρασύρει μαζί του σε κάποιο κελί τον γιο και τη σύζυγο του αλλά και από την ευθεία αμφισβήτηση των όσων υποστήριζε με δεκάδες ερωτήσεις των ανακριτριών.
Τέλος η ανάκριση
Η ανάκριση για το αποκαλούμενο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie ολοκληρώθηκε.
Η 35η ανακρίτρια Ε. Τζωρτζάτου κάλεσε τους δικηγόρους των 29 κατηγορουμένων να υπογράψουν το πέρας της ανάκρισης.
Ο μόνος που δεν κλήθηκε είναι ο Ιωάννης Μπεγιέτης. Παραμένει άφαντος και πλέον καταζητούμενος με ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια.
Αυτές τις ημέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης προσέρχονται στο ανακριτικό γραφείο για να υπογράψουν το τέλος της ανάκρισης.
Μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή σε δίκη.
Η ανακρίτρια θα διαβιβάσει στο δικαστικό συμβούλιο τη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων και ο εισαγγελέας που θα τη χρεωθεί θα κάνει την πρόταση του, μέσα στους επόμενους μήνες, για το πόσοι και ποιοι από τους κατηγορουμένους θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες.
Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που με βούλευμα τους θα στείλουν σε δίκη όποιους κατηγορουμένους κρίνουν.
«Μου χρωστούν μισθούς 6,3 εκατ. δολαρίων»
Μέχρι τη δίκη του, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θέλει να είναι ελεύθερος για να συλλέξει τα στοιχεία που θα αποδείξουν, όπως λέει, την αθωότητα του.
Μέσα από αυτή τη φράση του στο απολογητικό του υπόμνημα, διαφαίνεται η πρόθεση του να καταθέσει σύντομο το πρώτο αίτημα αποφυλάκισης του, επικαλούμενος κυρίως λόγους υγείας.
Ηδη ανάλογο αίτημα αποφυλάκισης του γιου του Τζώρτζη έχει απορριφθεί.
Μέσα σε λίγες προτάσεις, η θέση του πατέρα για τις 5 κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει (συγκρότηση ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση αγοράς, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) είναι:
Όλα -και το στήσιμο των εικονικών εταιρειών και τους ψεύτικους ισολογισμούς- τα έκανε για το καλό της εταιρείας που ήταν «παιδί» του.
Έπαιρνε δάνεια για να ξεπληρώσει χρέη της εταιρείας του και ξαναδανειζόταν για να ξεχρεώσει τα δάνεια του. Η Folli Follie του χρωστά, δεν της χρωστάει, υποστηρίζει.
«Δεν μου έχουν καταβληθεί οι μισθοί μου, ύψους 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε απολογούμενος, με την ανακρίτρια να απορεί:
«Εφόσον γνωρίζατε ότι η εταιρεία είχε προβλήματα για ποιο λόγο διεκδικούσατε ένα εκατομμύριο δολάρια μισθό το έτος;», τον ρώτησε.
«Όλα αυτά τα χρόνια είχα λάβει αμοιβές μόνο 650.000 δολάρια», απάντησε, με την ανακρίτρια να επιμένει:
«Με ποιον τρόπο διαβιούσατε όλα αυτά τα χρόνια; Σας αρκούσαν οι 650.000 δολάρια;», τον ρώτησε.
Ίσως εκείνη τη στιγμή από τη σκέψη της ανακρίτριας να «πέρασε» κι εκείνο το email, στο οποίο καταγράφεται ότι μόνο για το πάρτι γενεθλίων της συζύγου του Καίτης, στη βίλα των Σπετσών, έπρεπε να πληρωθούν 27.000 ευρώ.
Ούτε για αυτό το email, πάντως, ούτε για τα άλλα, τα πιο «καυτά», ρωτήθηκε.
Άλλωστε όταν βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, ήδη είχε αποσταλεί στον εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες η ηλεκτρονική αλληλογραφία του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, στην οποία ο υψηλόβαθμος υπάλληλος «φωτογραφίζει» 4 πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως τους ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να «φρενάρουν» οι έρευνες στις απαρχές του ξεσπάσματος του σκανδάλου.
«Για τους επενδυτές φταίνε άλλοι…»
Όλα τα έκανε για την εταιρεία ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Αλλά για τους επενδυτές της; Εκείνους που έβαλαν τα λεφτά τους (κάποιοι οικονομίες μιας ζωής) στο δικό του «παιδί»; Για εκείνους λέει δεν φταίει για τη χασούρα τους. Ποιος φταίει; Αγνωστοι!
Εκείνοι είχαν όφελος.
«Αντισυμβαλλόμενοι των εγκαλούντων κατά τις επίδικες αγορές μετοχών ήταν άγνωστοι τρίτοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ωφεληθέντες από τις συναλλαγές αυτές», υποστήριξε απολογούμενος.
Ο Κουτσολιούτσος υποστηρίζει δεν είχε κανένα όφελος από τα 53,6 εκατομμύρια ευρώ που το κατηγορητήριο του καταλογίζει ως παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αυτά, λέει, είναι ποσά που είτε έχουν δοθεί στην εταιρεία, είτε έχουν καταβληθεί για την κάλυψη τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων.
Σε εκείνον, υποστηρίζει, η εταιρεία ότι του χρωστάει περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ, συν τα έξοδα και τους μισθούς. περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.
Και μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για τα ψευδή οικονομικά στοιχεία, ωστόσο για τα πλαστογραφημένα τραπεζικά έγγραφα δεν είχε ιδέα. Τα έμαθε, λέει, όταν τα μάθαμε κι όλοι εμείς.
«Για την πλαστογράφηση των Bank statements έχω πλήρη άγνοια. Εγώ πρώτη φορά τα έμαθα από το πόρισμα της Alvarez & Marsal…. Και έπεσα από τα σύννεφα», υποστήριξε.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ομολόγησε ένα μερίδιο ευθύνης. Ολο το υπόλοιπο το έριξε στους δύο άλλοτε στενούς του συνεργάτες. Τον καταζητούμενο Ιωάννη Μπεγιέτη και έναν Ασιάτη.
«Γνώριζα και είχα αποδεχθεί – υποστηρίζει- ότι πραγματοποιούνται επεμβάσεις τα οικονομικά στοιχεία, όμως δεν είχα ποτέ πληροφορηθεί με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πρακτικής, την οποία είχαν αναλάβει ο Τonio και ο Ιωάννης Μπεγιέτης.
Δεν γνώριζα ούτε τον ακριβή αριθμό των εταιρειών μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι εικονικές συναλλαγές, ούτε τον ακριβή τρόπο λογιστικής αποτύπωσης αυτών των εμπορικών συναλλαγών, ούτε ακόμη ότι καταρτίζονται πλαστά τραπεζικά έγγραφα προς δικαιολόγηση της αύξησης του κύκλου εργασιών του υπο-ομίλου στην Ασία», υποστήριξε.
«Δεν έκανα ξέπλυμα μαύρου χρήματος»
Με ένα υπόμνημα 11 σελίδων, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκε ενώπιον της (νέας) 35ης ανακρίτριας Ε. Τζωρτζάτου, στις 22 Δεκεμβρίου.
Στη συμπληρωματική απολογία του κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για μία διευρυμένη περίοδο χειραγώγησης της μετοχής (από το 2008 ως το 2018), για νέες επιμέρους πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και για μία επιπλέον χρονική περίοδο προνομιακής πληροφόρησης.
Στο υπόμνημα του υποστηρίζει:
«Πάντα ενεργούσα με μοναδικό γνώμονα το όφελος του δημιουργήματος μου, του ομίλου Folli Follie. Εμπιστεύτηκα ανθρώπους και όπως σήμερα αντιλαμβάνομαι, η εκ μέρους μου έλλειψη πλήρους ελέγχου του ομίλου, οδήγησαν στην απομάκρυνση μου από αυτόν και στη φυλάκιση μου στην προχωρημένη ηλικία των 80 ετών με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όσο και αν επιδιώκεται να παρουσιαστεί ότι τάχα ο ίδιος αποκόμισα παράνομο περιουσιακό όφελος από τον όμιλο Folli Follie τούτο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι αντιθέτως ο ίδιος φρόντιζα με κάθε μέσο και ιδίως με προσωπικό τραπεζικό δανεισμό να χρηματοδοτώ την εταιρεία, όποτε τούτο ήταν αναγκαίο.
Τα σχετικά τραπεζικά παραστατικά αποδεικνύουν τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έδωσα στην εταιρεία για να καλύψω τις ανάγκες της,
Πλέον με τη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων υγείας μου τα οποία με έχουν καταστήσει παντελώς ανήμπορο με ενδιαφέρει μόνο ευρισκόμενος στην οικία μου, με ιατρική παρακολούθηση, να αξιολογήσω έτι περαιτέρω όλα τα υπάρχοντα στη δικογραφία αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αποδείξω πλήρως την αθωότητά μου και το άδολο των οποίων τυχόν ενεργειών μου.
Για τις συμπληρωματικές σε βάρος μου πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αναφέρω ότι πρόκειται για κίνηση τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν λήψεως εκ μέρους μου προσωπικών δανείων προς εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας και αντίστοιχες αποπληρωμές των δανείων αυτών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μου αποδίδεται συμπληρωματικά η κατηγορία της αξιόποινης χειραγώγησης της αγοράς δια διαδόσεως ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών για το χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2008 – 2018. Την αρνούμαι, ουδέποτε αποκόμισα οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Ασίας ενώ από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν μπορεί να θεμελιωθεί οποιαδήποτε περιουσιακό όφελος ούτε αυτό που διαλαμβάνεται στο κατηγορητήριο ως δήθεν προερχόμενο από την τροποποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.
Ο ίδιος πάντοτε χρηματοδοτούσα την εταιρεία όποτε τούτο ήταν αναγκαίο ενώ σε κάθε περίπτωση η μεταξύ μας οικονομική σχέση δεν κατέληξε εκ μέρους μου χρεωστική.
Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάρος μου η χειραγώγηση της αγοράς.
Τα 28 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν για την πώληση του 51% των μετοχών της εταιρείας «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» στον όμιλο Dufry AG ουδέποτε εισπράχθηκαν από εμένα ή από τον γιο μου αλλά από τον όμιλο Folli Follie και δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για την εξυπηρέτηση αναγκών θυγατρικής εταιρείας, ήτοι για καταβολές εξόδων και εμπορικές πληρωμές της.
Για το αδίκημα της εκμετάλλευσης προνομιακής πληροφόρησης, κατηγορούμαι αβάσιμα ότι επειδή τάχα γνώριζα τη συνάντηση των στελεχών του ομίλου Folli Follie με τα στελέχη της Dufry αποφάσισα να προβώ από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2011 στην αγορά των επίδικων μετοχών.
Επισημαίνω ότι η τελική επιβεβαίωση της επίδικης εξαγοράς έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2012.
Εκείνη λοιπόν την περίοδο δεν είχα καμία προνομιακή πληροφορία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο προέβη στην αγορά των συγκεκριμένων μετοχών ήταν διότι η μετοχή του ομίλου βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θέλησα με την ενέργειά μου αυτή να αποδείξω ότι ως βασικός μέτοχος του ομίλου στηρίζω έμπρακτα την εταιρεία και τη μετοχή της.
Για αυτό και μόνο το λόγο αγόρασα τις συγκεκριμένες μετοχές και ουδόλως συνδέεται η ενέργειά μου αυτή με τη μεταγενέστερη, μετά την πάροδο δύο και πλέον ετών, επίτευξη της συμφωνίας. Εφόσον δεν αποκόμισα κανένα παράνομο περιουσιακό όφελος, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Για τις μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό μου σε Τράπεζες, επρόκειτο για προσωπικά δάνεια.
Οι υπόλοιπες κινήσεις του κατηγορητηρίου αφορούν τραπεζικά εμβάσματα για την αποπληρωμή ληφθέντων από εμένα δανείων, δεν είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι ενδο-ομιλικές μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ των εταιρειών του ομίλου για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών.
Αναφορικά με τα ποσά που αφορούν την εταιρεία Landocean πρόκειται για εμβάσματα τα οποία πραγματοποίησε η εταιρεία FF Group Shipping Ltd και δεν σχετίζονται με προσωπικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Σχετικά με αυτή την εταιρεία αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είχα εμπιστευτεί για τη λειτουργία του ομίλου προέβησαν σε παράνομες ενέργειες σε βάρος μου. Μοναδικό μου μέλημα είναι να ζητήσω και λοιπά στοιχεία που αποδεικνύουν τις όποιες μεθοδεύσεις έχουν τελεστεί.
«Τα λάθη της νέας διοίκησης»
Όταν η ανακρίτρια διάβασε το υπόμνημα του ιδρυτή της Folli Follie, ζήτησε από εκείνον διευκρινίσεις:
Ερώτηση ανακρίτριας: Έχετε να συμπληρώσετε κάτι αναφορικά με την εταιρεία Landocean ενόψει και των ευρημάτων που αποτυπώνονται στην ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PWC, όπως κάλυψη προσωπικών εξόδων, δικά σας αυτοκίνητα κλπ;
Δ.Κουτσολιούτος: Επιμένω ότι ήταν μία εταιρεία παράλληλη, ανεξάρτητη. Όλα αυτά ήταν στο δοσοληπτικό λογαριασμό, δεν έχω δώσει ποτέ εντολή πληρωμής, ούτε μπήκαν λεφτά στο λογαριασμό μου. Δεν έχω δει ποτέ λογαριασμό της, δεν έχω δει ποτέ να φεύγουν χρήματα από την εταιρεία προς την Landocean. Η PwC ισχυρίζεται ότι εγώ και ο γιος μου είμαστε σκιώδεις δικαιούχοι της αλλά δεν ισχύει και θα το πολεμήσω μέχρι τέλους.
Ανακρίτρια: Σύμφωνα μετά τα από το 2018 έγγραφα του ΧΑΑ όπου αποτυπώνεται η χρηματιστηριακή σας θέση, φαίνεται ότι κατά το διάστημα των ετών 2011- 2018 είχατε προβεί σε αγορά περίπου 1,5 εκατομμυρίου μετοχών εκ των οποίων 803.000 περίπου μόνο σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τριμήνου Αυγούστου- Σεπτεμβρίου του έτους 2011. Υπήρχε κάποιος λόγος για αυτό;
Δ.Κουτσολιούτος: Ήταν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Η εταιρεία χρωστούσε σε τράπεζες 720 εκατομμύρια ευρώ. Εκανα μία μεγάλη επένδυση το 2013 με 2014, 1 δις. Το 2011 η μετοχή έπεφτε συνέχεια βάσει φημών ότι θα πέσω έξω. Με τον τρόπο αυτό στήριξα τη μετοχή της εταιρείας και στην πραγματικότητα βοήθησα και τους επενδυτές
Ανακρίτρια: Για παράδειγμα κατά το χρονικό διάστημα 5ου με 7ου του έτους 2012 η τιμή της μετοχής κινούνταν ομοίως σε χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως και χαμηλότερα του ανωτέρω τριμήνου του έτους 2011. Γιατί δεν προβήκατε σε αντίστοιχη συναλλαγή, δηλαδή αγορά παλαιών μετοχών;
Δ.Κουτσολιούτσος: Δεν θυμάμαι. (….) Από το χωριό από το οποίο καταγόμαστε τρεις οικογένειες, προσπαθήσαμε να δραστηριοποιηθούμε επιχειρηματικά με ελληνικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρήματα και ακίνητη περιουσία δεν έχω γιατί τα έχω διάθεση στην εταιρεία, σε Ελλάδα και Ασία.
Κατηγορούμαι για μικροπράγματα. Εγώ και ο Τζώρτζης παραδώσαμε την εταιρεία σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, με 175 εκατομμύρια μετρητά και 160 εκατομμύρια σε μετοχές της Dufry.
Οι νέες διοικήσεις δεν τα διαχειρίστηκαν ορθά, δεν με συμβουλεύτηκαν ενώ η εταιρεία ήταν το παιδί μου. Έχω δουλέψει και έχω γυρίσει όλο τον κόσμο για αυτό και γνωρίζω την αγορά της Κίνας όπως κανείς. Ο γιος δεν είχε άλλο όφελος πλην του μισθού που λάμβανε.
Ανακρίτρια: Ποια είναι η προσωπική οικονομική και οικογενειακή σας κατάσταση;
Δ.Κουτσολιούτσος: Αυτή τη στιγμή ζω με δανεικά φίλων και συγγενών και έχω περιορίσει τα έξοδα μου. Θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω πουθενά χρήματα.
Τη χλιδάτη ζωή την απεχθάνομαι. Είμαι απλός άνθρωπος. Έχω ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία. Με τη σύζυγό μου είμαστε παντρεμένοι 53 χρόνια. Ξεκινήσαμε μόνοι μας να φτιάχνουμε κοσμήματα και επεκταθήκαμε σιγά-σιγά.
Η σύζυγός μου ήταν πολύ καλή και βοήθησε ιδιαίτερα στις δημόσιες σχέσεις. Κακώς το 2011 τη βάλαμε στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό έγινε μόνο τιμής ένεκεν και δεν είχε πραγματική συμμετοχή.
«Συνεχίζετε να χειραγωγείτε;…»
Ακόμα πιο πιεστικές ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος 3 μήνες νωρίτερα, στην πρώτη του απολογία ενώπιον της ανακρίτριας Κ.Αλεξοπούλου (έληξε η θητεία της και αποχώρησε από το 35ο ανακριτικό τμήμα λίγες ημέρες αργότερα).
Αρχικά ρώτησε τον 80χρονο για την εμπλοκή στην υπόθεση των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του:
Δ.Κουτσολιούτσος: Εκτός από τον Μπεγιέτη και τον Tonio, οι οποίοι εμπλέκονται οι λοιποί και ειδικά ο ελληνικός βραχίονας, δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Ανακρίτρια: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο Έ. εμπλέκεται στην πλαστογράφηση των Bank statements;
Δ.Κουτσολιούτσος: Εχω πλήρη άγνοια. Εγώ πρώτη φορά έμαθα για την εμπλοκή του από το πόρισμα της Alvarez. Και έπεσα από τα σύννεφα.
Aνακρίτρια: Για ποιο λόγο εσείς φέρεστε να έχετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 με την Κ. όπου σας προωθήθηκε έγγραφα της εταιρείας;
Δ.Κουτσολιούτσος: Η ομάδα που βρίσκεται στην εταιρεία στην Ελλάδα είναι άκρως εχθρική μαζί μου και εγώ ζητάω στοιχεία συνέχεια για να υπερασπίσω τον εαυτό μου και δεν μου τα δίνουν. Εχω κάνει ήδη τρία εξώδικα για να μου δώσουν στοιχεία
Ανακρίτρια: Εξακολουθείτε να προσπαθείτε να χειραγωγείτε πρόσωπα της εταιρείας και να επηρεάζετε πράγματα και καταστάσεις;
Δ.Κουτσολιούτσος: Καθόλου. Εγώ μόνο για καλό έδωσα κάποιες ιδέες και έτοιμες δουλειές στη νέα διοίκηση, τους έδωσε ένα πλάνο για το πώς θα σώσουν την Ασία.
Ανακρίτρια: Είναι τυχαίο που ο Μπεγιέτης έφυγε από την Ελλάδα και μετακινείται στην Ασία ως οικονομικός διευθυντής;
Δ.Κουτσολιούτσος: Ο λόγος για τον οποίο μετακινήθηκε από την Ελλάδα στην Ασία είναι ότι αποχώρησε ο συνέταιρός της Ιαπωνίας λόγω ηλικίας και εξαγοράστηκε το μερίδιο του. Ο Μπεγιέτης πήγε στην Ιαπωνία για να βρει διευθυντή, όπως και έγινε.
Ανακρίτρια: Τι αφορά το mail από τον Δ. Λ. (σ.σ. δικηγόρος) προς εσάς στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και για ποιο λόγο κατασχέθηκε στην οικία σας αλληλογραφία της CCG καθώς και της Gowling WLG που απευθύνεται προς τον Δ.Λ.;
Δ.Κουτσολιούτσος: Ο Δ.Λ. είναι φίλος μου. Μου γνωστοποίησε ότι έχει βρει ένα fund προκειμένου να βοηθήσει την εταιρεία και ενδιαφέρεται να δώσει 70 εκατομμύρια τουλάχιστον για να εξαγοράσει το μερίδιο των bond holderς. Mου είπε ότι υπήρχε καταρχήν συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο. Είχε ενημερωθεί η κυρία Λαζαράτου που είχε ενθουσιαστεί με την ιδέα καθώς και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, όπως μου είπε. Παρότι η πρόταση αυτή ήταν συμφέρουσα για την εταιρεία ο Διευθύνων Σύμβουλος υπαναχώρησε και δεν προχώρησε. Εγώ την εταιρεία αυτή την αισθανόμουν σαν παιδί μου αι ό,τι έκανα, το έκανα, όπως πίστευα, για το καλό της.
Ανακρίτρια: Ποιο το ύψος των χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό της εταιρείας Landocean από λογαριασμούς των εταιρειών του Oμίλου ή και δικούς σας και για ποια αιτία;
Δ.Κουτσολιούτσος: Η Landocean ήταν άλλη εταιρεία, η οποία σήμερα ανήκει στον Μπεγιέτη. Για αυτή την εταιρεία έχω πλήρη μεσάνυχτα, δεν γνωρίζω για μεταφορές χρηματικών ποσών. Αρνούμαι ότι εγώ ποτέ παρουσίασα ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο το 2014 την εξαγορά της εταιρείας αυτής. Ηταν ιδέα ή του Τonio ή του Mπεγιέτη.
Ανακρίτρια: Στο υπόμνημα σας αναφέρετε ότι δεν γνωρίζατε ότι ο Μπεγιέτης πλαστογραφούσε τα τραπεζικά έγγραφα. Δεν γνωρίζατε τα ταμειακά υπόλοιπα της εταιρείας; Με ποιον τρόπο θα ενέκριναν οι ορκωτοί ελεγκτές τα ταμειακά υπόλοιπα αν δεν υπήρχαν back statements; Με ποιο τρόπο υποτίθεται ότι θα αυξανόταν ο τζίρος της Ασίας; Ποιο ήταν το πλάνο του; Δεν είχατε εντοπίσει στους ισολογισμούς ότι εμφανίζονταν υπέρογκα ταμειακά διαθέσιμα; Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αυτά τα υπέροχα ταμειακά διαθέσιμα αν όχι με πλαστογράφηση των back statement;
Δ.Κουτσολιούτσος: Από το 2007 -2008 είχα πρόβλημα δανεισμού στην Ελλάδα. Τότε ήταν που μου πρότεινε ο Τonio και ο Μπεγιέτης να αυξήσουμε τους τζίρους αλλά τις τεχνικές λεπτομέρειες μου είπαν να τις αφήσω σε αυτούς γιατί αυτοί ήξεραν. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να μάθω με ποιον τρόπο θα το έκαναν αυτό. Δεν είχα μπει ποτέ στο λογιστήριο, δεν είχα δει ποτέ τα Bank statement, το ίδιο ισχύει και για το λογιστήριο στην Ελλάδα.
Ανακρίτρια: Ποια ακριβώς ήταν η ενασχόληση σας κατά την παραμονή σας στην Ασία δεδομένου ότι το μισό χρόνο βρει σχεδόν βρισκόσασταν εκεί;
Δ.Κουτσολιούτσος: Το 20% περίπου του χρόνου μου τον περνούσα στο γραφείο και τον περισσότερο χρόνο στα εργοστάσια. Ταξίδευα σε διάφορες χώρες προκειμένου να εξετάσω τη στρατηγική μου και να επιθεωρήσει τα μαγαζιά μας.
Ανακρίτρια: Δηλαδή εσείς δεν είχατε εικόνα των τραπεζικών υπολοίπων; Για ποιο λόγο ο Γ.Π. το 2002 στην αλληλογραφία του με τον Τonio, του ζητάει στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζών προκειμένου να σας τα διαβιβάσει; Είχατε καθημερινή αναφορά reports για τα ταμειακά υπόλοιπα των λογαριασμών;
Δ.Κουτσολιούτσος: Τη γενική γνώση την είχα. Καθημερινή αναφορά μου γινόταν μόνο για τις πωλήσεις. Το 2002 είχε μόλις ανοίξει το γραφείο και ανησυχούσα για το αν υπάρχουν διαθέσιμα.
Ανακρίτρια: Πόσα λεφτά σας χρωστάει η εταιρεία και για ποιο λόγο;
Δ.Κουτσολιούτσος: Η εταιρεία μου χρωστάει περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ συν τα έξοδα και τους μισθούς περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για προσωπικό δανεισμό και τα χρήματα τα έβαζα στην εταιρεία
Ανακρίτρια: Για ποιο λόγο δεν καταγράφηκαν τα συγκεκριμένα ποσά ως απαίτηση δική σας στις δημοσιευμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις; Είχε ληφθεί σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης για όλα αυτά τα δάνεια;
Δ.Κουτσολιούτσος: Η PWC στις δημοσιευμένες αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2017 και η έκθεση εσωτερικού ελέγχου της FFG αναφέρει το ποσό των 39 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα δάνεια δεν υπήρχε το τυπικό της έγκρισης από το ΔΣ ή τη γενική συνέλευση, όμως οι καταβολές ήταν πραγματικές και το έκανα για να βοηθήσω την εταιρεία.
Σημειωτέον ότι ουδέποτε έλαβα το σύνολο των μισθών μου αλλά έλαβα έναντι 650.000 δολάρια για 7 χρόνια. Παρόλα αυτά πλήρωσα ένα εκατομμύριο 100.000 δολάρια περίπου για φόρους. Ολα αυτά έγιναν με την ελπίδα ότι η εταιρεία θα στρώσει και θα πάρω τα χρήματά μου πίσω για να πληρώσω τις τράπεζες.
Ανακρίτρια: Με ποιον τρόπο διαβιούσε όλα αυτά τα χρόνια; Σας αρκούσαν τα 650.000 δολάρια; Εφόσον γνωρίζατε ότι η εταιρεία είχε προβλήματα για ποιο λόγο διεκδικούσατε ένα εκατομμύριο δολάρια μισθό το έτος;
Δ.Κουτσολιούτσος: Ζούσα με το μισθό της Ελλάδας ενώ στο Hong Kong τα έξοδα ήταν πληρωμένα από την εταιρεία. Οι δανειοδοτήσεις έγιναν για να τονωθεί η οικονομική κατάσταση των θυγατρικών εταιρειών.
Ανακρίτρια:Ισχύει ότι εσείς και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς σας και συγκατηγορούμενοί σας, λάβατε λόγω της πώλησης των ΚΑΕ από την Dufry το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ ως non-compete agreement;
Για ποιο λόγο υπήρξε non-compete agreement από τη στιγμή που είχαν άδεια αποκλειστικής δραστηριότητας στον κλάδο μέχρι το 2047; Για ποιο λόγο το αποκρύψατε από το επενδυτικό κοινό; Πώς και πού απεικονίζεται η είσπραξη των 28 εκατομμυρίων ευρώ στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις 2013-2014;
Δ.Κουτσολιούτσος: Δεν έχω εξειδικευμένη γνώση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η συμφωνία ήταν να δοθούν τα 28 εκατομμύρια είτε στους εκπροσώπους, είτε στους μετόχους, είτε στους υπαλλήλους, είτε στην ίδια την εταιρεία. Επιλέξαμε να δοθούν τα χρήματα στην εταιρεία στην Ασία όπερ και εγένετο. Κάτι άλλο δεν ξέρω.
Ανακρίτρια: Στις 18 Μαΐου 2018 καταρτίστηκε σύμβαση εκπροσώπησης με την εταιρεία Sovereing Capital partners LLC δια του υιού σας, χωρίς έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και δόθηκε και σχετική προκαταβολή. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου του 2018, η εταιρεία που κάνει την προσφορά για αγορά μετοχικών κεφαλαίων είναι η Petrus AG της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο φίλος σας Α.Η.N. από τον οποίο φέρεται να λαμβάνετε το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι τυχαίες όλες αυτές οι ενέργειες; Για ποιο λόγο έγιναν;
Δ.Κουτσολιούτσος: Επρόκειτο για δάνειο που έλαβα από τον φίλο μου με το οποίο εξόφλησα όλες τις απαιτήσεις των τραπεζών.
Ανακρίτρια: Τότε πώς εξηγείτε το σημείωμά σας από το οποίο διαφαίνεται η αγωνία σας να εξασφαλίσετε την περιουσία σας από μελλοντικές επιθέσεις του κράτους ή των ιδιωτών;
Δ.Κουτσολιούτσος: Επρόκειτο για ερώτηση που έθεσα στο δικηγόρο μου και ήθελα να εξασφαλιστεί ο φίλος μου που μου έδωσε το δάνειο.
Ανακρίτρια: Ποια είναι η εταιρεία Falarophe, στην οποία φέρεται να ανήκει η θαλαμηγός σας; Ισχύει ότι επιχειρήσατε να μεταβιβάσετε το σκάφος;
Δ.Κουτσολιούτσος: Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έδρα τη Μάλτα και εγώ είμαι νόμιμος εκπρόσωπος της. Προσπαθούσα εδώ και πέντε χρόνια να πουλήσω τη θαλαμηγό και τα χρήματα αυτά από τη μεταβίβαση θα πήγαιναν σε δεσμευμένο λογαριασμό για να πληρώνονται οι δόσεις στην Εφορία. Τελικά ματαιώθηκε η αγοραπωλησία.
Ανακρίτρια: Ποια είναι η προσωπική, οικονομική και οικογενειακή σας κατάσταση;
Δ.Κουτσολιούτσος: Αυτή τη στιγμή ζω με δανεικά φίλων και συγγενών και έχω περιορίσει τα έξοδα μου. Θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω πουθενά χρήματα. Τη χλιδάτη ζωή την απεχθάνομαι. Είμαι απλός άνθρωπος. Έχω ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία.
«Θα παρανομούσα μόνο για λίγο αλλά εγκλωβίστηκα…»
Σε εκτενές ρεπορτάζ του το mononews είχε γράψει από τις 10 Σεπτεμβρίου την ομολογία του πρώην προέδρου της Folli Follie για τους «πειραγμένους» οικονομικούς ισολογισμούς.
Στο απολογητικό του υπόμνημα των 63 σελίδων, ο επιχειρηματίας δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τη μεγάλη κομπίνα που «ήθελε να κρατήσει πολύ λίγο». Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων:
«Aναλαμβάνω όλες τις ευθύνες στο βαθμό που μου αναλογούν. Πράγματι διάφορες οικονομικές συγκυρίες με ανάγκασαν να αποδεχθώ την παρέμβαση στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου της Folli Follie στην Ασία. Η εξαρχής πρόθεσή μου για την παρέμβαση αυτή για μικρό χρονικό διάστημα ήταν μόνο καλόπιστη προκειμένου να διασώσω το δημιούργημα της ζωής μου και να κατορθώσω να συνεχίσω νομίμως τη λειτουργία της εταιρίας.
Ουδέποτε επεδίωξα, ούτε αποκόμισα το οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος από τις πράξεις που μου αποδίδονται. Θλίβομαι διότι από την εσφαλμένη επιλογή μου δημιούργησα τεράστια προβλήματα τόσο στους ανθρώπους που αγαπάω όσο και στους επί σειρά ετών συνεργάτες μου, οι οποίοι αδίκως φέρονται ως διαπράξαντες σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Η οικογένειά μου και όλοι οι υπάλληλοι και συνεργάτες μου στην εταιρεία στην Ελλάδα δεν είχαν καμία γνώση και καμία ανάμειξη στα όσα μου καταλογίζονται και στα όσα ο ίδιος ανέχθηκα στον υπo-όμιλο της FF στην Ασία.
Όσα ο ίδιος δέχτηκα να γίνουν με τον Ιωάννη Μπεγιέτη και τον Law Chiu Chuen (Tonio) δεν τελούσαν καν σε γνώση των εν Ελλάδι συνεργατών μου.
Επαναλαμβάνω ότι η παρέμβαση αυτή στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας προκλήθηκε από διάφορες αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και σε καμία περίπτωση δεν επέλεξα την εσφαλμένη πρακτική προκειμένου να πλουτίσω παρανόμως.
Από μικρό παιδί εργαζόμουν για να πετύχω τους στόχους μου. Δεν είχα κανένα περιουσιακό όφελος, η ακίνητη περιουσία μου είναι γνωστή στις αρχές, αποκτήθηκε στο σύνολο της πριν από το επίδικο χρονικό διάστημα. Επιπλέον έχω ερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές για όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μου και ουδέν παράνομο έσοδο έχει ανευρεθεί σε αυτούς.
Το κατάλοιπο του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών κατά το έτος 2018 είναι είτε μηδενικό είτε ελάχιστο. Ο ίδιος χρηματοδοτούσα την εταιρεία μου και δεν αποκόμισα παράνομα οφέλη από αυτήν. Εάν είχα πράγματι αποκομίσει τα παράνομα οφέλη που μου καταλογίζονται ότι τάχα εισέπραξα με καταθέσεις στους προσωπικούς μου λογαριασμούς, τα οφέλη αυτά θα ευρίσκοντο ακόμα σε τραπεζικές καταθέσεις.
Τα ποσά που μου καταλογίζονται ως παράνομο περιουσιακό όφελος έχουν είτε δοθεί στην εταιρεία είτε έχουν καταβληθεί για την κάλυψη τόκων και λοιπών τραπεζικών εξόδων.
Δεν αποτέλεσε για εμένα μέλημα η οκνηρής πολυτελής διαβίωση αλλά η πολύωρη καθημερινή εργασία μου για την επίτευξη των επιχειρηματικών πλάνων και την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας.
Αισθάνομαι εν μέρει ότι τα κατάφερα διότι παρά το σφοδρό κλυδωνισμό της εταιρείας, συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα με αξιοζήλευτα περιουσιακά στοιχεία 794,6 εκατ.ευρώ. Η καθαρή θέση της εταιρείας, αν αφαιρεθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της, ανέρχεται περίπου στα 70 εκατ.ευρώ.
Η παγκόσμια κατάρρευση των αγορών έθεσε τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας εν αμφιβόλω.
Επισημαίνεται ότι ήδη πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, ο τζίρος του ελληνικού ομίλου βρισκόταν οριακά πάνω από το ύψος του δανεισμού από τις τράπεζες. Ενόψει αυτών καθώς και εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας ήταν έντονος και υπαρκτός ο κίνδυνος να μην τηρηθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων με συνέπεια να καταστούν τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.
Υπό το βάρος των αντίξοων οικονομικών συνθηκών απευθύνθηκαν στον τον Tonio και του εξέθεσα τους προβληματισμούς μου αναζητώντας μία λύση προκειμένου ο ασιατικός υπο-όμιλος να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της διόγκωσης του τραπεζικού δανεισμού της μητρικής εταιρείας.
Αρχικώς θεωρούσα ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την ανάπτυξη στην ασιατική αγορά δεδομένου όμως ότι αυτό δεν αποτελούσε μία άμεση και πρόσφορη λύση, εκείνος μου πρότεινε την παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας δια της δημιουργίας κάποιων εικονικών εταιρειών προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση τόσο του τζίρου όσο και της κερδοφορίας.
Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζαμε λίγο χρόνο προκειμένου να μην είναι φορτική η πίεση των τραπεζών για την αποπληρωμή των δανείων, η οποία θα προκαλούσε ασφυξία στη λειτουργία της εταιρείας.
Υπό τη πίεση λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας αποδέχθηκα αυτό που μου πρότεινε ως προσωρινή λύση προκειμένου να κρατήσω την εταιρεία ζωντανή και να διασφαλίσω τα συμφέροντα των μετόχων και των επενδυτών αλλά κυρίως των εργαζομένων στην εταιρεία.
Αποκλειστικός μου σκοπός ήταν να απαλλαγώ το συντομότερο δυνατό από το «βαρίδιο» της παρέμβασης στα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας, είχα όμως εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας εξαφάνισης των εικονικών εταιρειών από τις λογιστικές εγγραφές του υπο-ομίλου.
Εάν αποφασιζόταν εν μία νυκτί να εξαφανιστούν αυτές οι εγγραφές, η εταιρεία θα οδηγείτο σε ξαφνική ασφυξία. Διαχρονικά τα γεγονότα τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ασία με ανάγκασαν άθελά μου να διατηρήσω αυτή την εσφαλμένη πρακτική.
Ενώ θεωρούσα ότι θα μπορούσα να απαλλαγώ πλέον από το βάρος των παρεμβάσεων στα οικονομικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας δημιουργήθηκε εκ νέου μία δυσμενής κατάσταση για την ανάπτυξη της εταιρείας στην Ασία.
Από το έτος 2013-2014 επήλθε ριζική μεταβολή στη μορφή των λιανικών πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, η λεγόμενη ψηφιακή μεταμόρφωση του λιανικού εμπορίου. Υπό το βάρος των απρόβλεπτων συμβάντων δεν μπορούσα να σταματήσω την ασφαλισμένη πρακτική της παρέμβασης στα λογιστικά στοιχεία.
Αυτή ήταν η διαρκής μου ανησυχία και προσπαθούσα με κάθε τρόπο να σταματήσω τη λάθος αυτή μεθόδευση.
Προσέλαβα συμβουλευτικές εταιρείες για να βοηθήσουν να υλοποιήσω το πλάνο μου για αναδιάρθρωση της εταιρείας. Βρισκόμουν όμως δυστυχώς προ ενός αδιεξόδου καθώς εάν σταματούσα άμεσα την παρέμβαση στα λογιστικά, η εταιρεία θα οδηγείτο σε άτακτη πτώχευση και συγχρόνως θα άφηνε χωρίς εργασία 5.000 υπαλλήλους και όλους τους προμηθευτές που εργάζονταν αποκλειστικά για τον όμιλο.
Έτσι επέλεξα να συνεχίσω για λίγο ακόμα την εσφαλμένη αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση ενώ γνώριζα ότι πραγματοποιούνται επεμβάσεις τα οικονομικά στοιχεία, δεν είχα ποτέ πληροφορηθεί με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες αυτής της πρακτικής, τις οποίας είχαν αναλάβει ο Τonio και ο Ιωάννης Μπεγιέτης.
Δεν γνώριζα ούτε τον ακριβή αριθμό των εταιρειών μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι εικονικές συναλλαγές, ούτε τον ακριβή τρόπο λογιστικής αποτύπωσης αυτών των εμπορικών συναλλαγών, ούτε ακόμη ότι καταρτίζονται πλαστά τραπεζικά έγγραφα προς δικαιολόγηση της αύξησης του κύκλου εργασιών του υπο-ομίλου.
Ο ίδιος πάντα πίστευα ότι για την αύξηση του τζίρου του ομίλου αρκούσε μόνο η πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών.
Το πρώτον έμαθα για τα πλαστά τραπεζικά παραστατικά μετά την έρευνα της εταιρείας Αlvarez & Μarsal. Μάλιστα αιφνιδιαστικά από το γεγονός ότι είχαν καταρτιστεί αυτά τα πλαστά έγγραφα, ούτε ποτέ με ενημερώσει σχετικώς ο Μπεγιέτης. Ναι μεν είχα συμφωνήσει για την παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία αλλά ουδέποτε πίστεψα ότι θα απαιτείτο για το σκοπό αυτό και η κατάρτιση πλαστών εγγράφων.
Η άμεση αντίδραση μόλις πληροφορήθηκα την κατάρτιση πλαστών εγγράφων από τον κ.Μπεγιέτη ήταν να απευθυνθώ στη δικηγορική εταιρεία για να καταθέσω μήνυση σε βάρος του για την παράνομη πράξη, αντίγραφο της οποίας όμως δεν μου δίνεται.
Είχα αφήσει εν λευκώ στους 2 να προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις. Είχαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
Ανέθεσα σε γραφολόγους και προσκομίζω την γραφολογική εξέταση τους σύμφωνα με την οποία είναι πλαστές οι υπογραφές μου στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που φέρονται ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία των εικονικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν δημιουργηθεί στα βιβλία της FFGS.
O Μπεγιέτης και οTonio πέτυχαν εν αγνοία μου και πλαστογραφώντας την υπογραφή μου να μεταβιβάσουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του υπο- ομίλου της Ασίας από την εταιρεία FFBD στην εταιρεία FF Origins, της οποίας μοναδικός διευθυντής ήμουν εγώ. Με αυτό τον τρόπο προφανώς επιχείρησαν να αποσείσουν τις οποίες δικές τους ευθύνες για τις ενέργειές στις οποίες ήδη είχαν προβεί.
Ο Μπεγιέτης δεν καταχώρησε λογιστικά μέρος των χρημάτων τα οποία δάνεισα στην FFG και προέρχονταν από προσωπικό μου δανεισμό αλλά ως εταιρικά χρήματα που τάχα προήλθαν από τον επίδικο λογαριασμό της εταιρείας. Το ύψος του συνολικού ποσού που δόλιος καταχωρήθηκε ως προερχόμενο από την Alpha Bank ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ .
Χωρίς φυσικά να αποποιούμαι των δικών μου ευθυνών, οι κύριοι Μπεγιέτης και Tonio αυτενεργούσαν χωρίς να έχουν τη δική μου γνώση ή συναίνεση σε όλες τις πράξεις τους. Μπορεί ο ίδιος να είχα συμφωνήσει στην εφαρμογή μιας πρακτικής για παρέμβαση τα λογιστικά στοιχεία του υπο-ομίλου της Ασίας αλλά δεν θεωρούσα ότι η πρακτική αυτή θα έφτανε στο σημείο να πραγματοποιείται μία τέτοια ευρείας κλίμακας πλαστογραφία.
Μπορεί ο ίδιος ως επικεφαλής του ομίλου να θεωρείται ότι γνωρίζω όλες τις ενέργειες των υπαλλήλων και συνεργατών μου αλλά η μοναδική αλήθεια είναι ότι οι ανωτέρω προέβαιναν αυτοτελώς και χωρίς καμία δική μου γνώση σχετικά με επιμέρους πράξεις.
Ο ίδιος γνώριζα μόνο το τελικό αποτέλεσμα και δεν ασχολήθηκα με τις λοιπές λεπτομέρειες.
Για αυτό άλλωστε δεν γνώριζα ούτε το σύνολο των εταιρειών που είχαν συσταθεί για τις εικονικές συναλλαγές ούτε το γεγονός ότι απαιτούντο πράξεις της πλαστογραφίας.
Φέρομαι να ωφελήθηκα συνολικά το ποσό των 53,59 εκατομμυρίων ευρώ από το τίμημα που έλαβα εγώ και ο γιος μου με την πώληση των μετοχών μας προς τους ανυποψίαστες επενδυτές σε υψηλή τιμή, επωφελούμενοι από τη χειραγωγούμενη αύξηση της αξίας του εταιρικού μας μεριδίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό αυτό υπολογίζεται «για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τουλάχιστον στα 22, 97 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση το 2017, 1.150.000 μετοχών της εταιρείας και για τον Γεώργιο Κουτσολιούτσο, τουλάχιστον 3,7 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση το 2017, 200.000 μετόχων της εταιρείας και δεύτερον στα μετρητά που έλαβε εκείνος και ο γιος τους ως μεγαλομέτοχοι κατά την επιστροφή κεφαλαίου».
Έχω καταβάλει από προσωπικά μου δάνεια στη μητρική του υπο-ομίλου στην Ασία, τη Folli Follie Group Searching Limited, το συνολικό ποσό των 43,95 εκατομμυρίων ευρώ. Προσκομίζω τα σχετικά εμβάσματα από τις μεταφορές των χρημάτων.
Έπαιρνα προσωπικά δάνεια και χρηματοδοτούσα την εταιρεία και για να αποπληρωθούν αυτά στις τράπεζες αναγκαζόμουν να παίρνω νέα δάνεια για να ξεπληρώσω τα παλιά.
Είχα εμπλακεί σε μία διαδικασία ανακύκλωσης των δανείων μου με μοναδικό σκοπό για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ομίλου και όχι την αποκόμιση παρανόμου περιουσιακού οφέλους.
Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, έχω καταβάλει 1,25 εκατομμύριο ευρώ για τόκους και λοιπά τραπεζικά έξοδα.
Η έκθεση ελέγχου της νυν διοικήσεως αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εμού και του ομίλου εκατέρωθεν διευκολύνσεις ήτοι υφίστατο μεταξύ μας πιστωτικός λογαριασμός καθώς και ότι εν τέλει είναι πιστωτικός έναντι του ομίλου.
Παρά ταύτα, για λόγους που η νυν διοίκηση του ομίλου γνωρίζει, επέλεξε να υποβάλει σε βάρος μου μήνυση για δήθεν εκ μέρους μου υπεξαίρεση του ποσού του 1,814 εκατομμυρίου ευρώ.
Για την κατηγορία της απάτης, αυτή δεν αποδεικνύεται. Δεν μπορεί να θεμελιωθεί οποιαδήποτε ζημία των επενδυτών καθώς δεν υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της περιουσιακής διάθεσης στην οποία προέβησαν δια της αγοράς των μετοχών και της φερόμενης ως περιουσιακής βλάβης που υπέστησαν μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι επενδυτές φέρονται να υπέστησαν ζημιά 25,971 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατέβαλαν για την αγορά των μετοχών. Αυτό δεν αποτελεί με οποιονδήποτε τρόπο όφελος δικό μου από τη φερόμενη πλάνη των επενδυτών καθώς ουδέποτε πώλησα σε αυτούς τις εν λόγω μετοχές, Αντίθετα αντισυμβαλλόμενοι των εγκαλούντων κατά τις επίδικες αγορές μετοχών ήταν άγνωστοι τρίτοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ωφεληθέντες από τις συναλλαγές αυτές.
Για την εγκληματική οργάνωση, η παρέμβαση στα λογιστικά στοιχεία μιας εταιρείας δεν μπορεί να αναβαθμιστεί στο ιδιαίτερης και αυξημένης απαξίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης το οποίο θεσπίστηκε για να προστατεύσει το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης από ιδιαίτερα επικίνδυνες συμπεριφορές που βάλλουν κατά της οργανωμένης κοινωνίας και της έννομης τάξης.»
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Εντάχθηκε στην λίστα των ΗΠΑ για συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης
- Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος